Αν κάτσεις να σκεφτείς πόσες φορές έχεις περάσει από την πλατεία Αβησσυνίας τότε ίσως χάσεις το μέτρημα. Είναι μια από τις γωνιές της Αθήνας που έχει τον δικό της μοναδικό χαρακτήρα μέσα στα χρόνια. Θα τη χαρακτήριζε κανείς και ως «ρετρό περιοχή του κέντρου» μιας και το παζάρι που γίνεται εκεί σε μεταφέρει σε άλλες εποχές και χρόνια. Αντικείμενα παλιά που το καθένα έχει τη δική του ιστορία και τα δικά του μυστικά περιμένουν τον αγοραστή τους για να συνεχίσουν την πορεία τους μέσα στο χρόνο. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, ωστόσο, ακόμη και σήμερα είναι το πώς προέκυψε το όνομά της και πού το οφείλει. Ιστορίες από την Παλιά Αθήνα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Η πλατεία Αβησσυνίας και η ιδιαίτερη ιστορία του ονόματός της
Η αρχική διαμόρφωση της πλατείας έγινε τη δεκαετία του 1860. Έως και το 1875 η περιοχή της πλατείας και γύρω ονομαζόταν Μαγγαναριά κι αυτό λόγω της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Μαγγαναριάς η οποία είχε ωστόσο κατεδαφιστεί από 1848. Λέγεται δε ότι γενικά το όνομα Μαγγαναριά προήλθε από τους μαγγανάρηδες, τους τεχνίτες δηλαδή του μεταξιού.
Όσον αφορά, τώρα, το όνομά της η πλατεία, ως πιο πιθανή εκδοχή είναι ότι ονομάστηκε έτσι τους Αιθίοπες που κατοικούσαν στους γύρω δρόμους. Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς μελετητές που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, η ονομασία Αβησσυνίας ξεκίνησε να υφίσταται το 1922 καθώς εκεί προσφέρθηκε η βοήθεια της Αιθιοπίας, στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Μάλιστα, ήταν ο τότε αντιβασιλέας και μετέπειτα αυτοκράτορας της χώρας, φιλλέληνας, Χαϊλέ Σελασιέ ο οποίο ήταν ο υπεύθυνος για την εκστρατεία οικονομικής βοήθειας των Ελλήνων προσφύγων.
Τι σημαίνει όμως Αβησσυνία; Το όνομα αυτό καθαυτό προέρχεται από τους κατοίκους της περιοχής al-Ḥabaš. Ο λόγος για την περιοχή η οποία σήμερα βρίσκεται εδαφικά ανάμεσα στην Αιθιοπία και την Ερυθραίας. Οι κάτοικοι ονομάζονταν Habesha, ονομασία η οποία εννοιολογικά αποδίδεται ως «συλλέκτες λιβανιού»
Το παζάρι… Γιουσουρούμ
Πηγή φωτογραφίας: C messier
Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο, μας δίνεται και για το φημισμένο παζάρι, το Γιουσουρούμ. Πρόκειται σαφώς για το πιο παλιό και γνωστό παζάρι της Αθήνας με χιλιάδες επισκέπτες που αναζητούν κάτι να αγοράσουν. Θα το βρεις περπατώντας στο γραφικό ιστορικό τρίγωνο της παλαιάς πόλης, ανάμεσα στους εμπορικούς δρόμους Ερμού και Ηφαίστου.
Το παζάρι στην πλατεία ξεκίνησε να λειτουργεί το 1921. Γιατί όμως λέγεται Γιοσουρούμ και πού οφείλει το όνομά του; Όλα ξεκινούν από την οικογένεια του Νώε Γιουσουρούμ ή Γιεσουρούμ η οποία ήρθε το 1863 από τη Σμύρνη. Ο πατέρας αποφάσισε να εγκατασταθεί με την οικογένεια στο Μοναστηράκι ως παλαιοπώλης μαζί με άλλες οικογένειες ομοθρήσκων του. Αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει ήταν ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά του. Ήταν τόσο αξιαγάπητος άνθρωπος και επειδή οι Αθηναίοι τον συμπάθησαν ονόμασαν προς τιμήν του ολόκληρη την περιοχή της πλατείας Αβησσυνίας ως Γιουσουρούμ. Επιπλέον, μέλος της οικογένειας των Γιεσουρούμ είχε διατελέσει πρώτος πρόεδρος του σωματείου παλαιοπωλών το οποίο είχε ιδρυθεί το 1922.