Με κινούμενη άμμο μοιάζει το τοπίο στα δεξιά της ΝΔ. Οι τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου και η απόφαση του καταδικασμένου Χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη να κατέβει στις εκλογές με το κόμμα «Έλληνες» δημιουργούν μία κατάσταση πρωτόγνωρη για προεκλογική περίοδο (τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια).
Διάσπαρτοι μικροί ακροδεξιοί σχηματισμοί ευελπιστούν να πάρουν μια «χούφτα ψήφους» είτε από το ενδεχόμενο «μπλόκο» στο κόμμα του καταδικασμένου Χρυσαυγίτη, είτε από το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου μετά τις αλληλοκατηγορίες των στελεχών του, περί αποστασίας προς τη ΝΔ και περί προσέγγισης πρώην Χρυσαυγιτών.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στις 2 Μαίου όταν ο Άρειος Πάγος θα αποφανθεί για το αν τελικά το κόμμα του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη, “Έλληνες”, θα μπορέσει τελικά να “κατέβει” στις εθνικές εκλογές στις 21 Μαΐου.
Είναι η μέρα που το Α1 πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακοινώσει τα κόμματα που θα συμμετέχουν στις επικείμενες εκλογές. O καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης ανακοίνωσε πως θα κατέβει στις εκλογές της 21ης Μαΐου, με το κόμμα «Έλληνες» με πρόεδρο του κόμματος τον Ταξίαρχο Δημήτριο Χατζηλιάδη.
Ο Τάσος Κανελλόπουλος που βρίσκονταν μέχρι πρότινος σε συνομιλίες με τον φυλακισμένο Η. Κασιδιάρη, κατεβαίνει αυτόνομα όπως φαίνεται αν και διαπραγματεύεται και με το κόμμα «Πατριωτική Ένωση» του Κ. Μπογδάνου – Π. Εμφιετζόγλου.
- Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη που κινούνται αρκετά χρόνια στον χώρο της ακροδεξιάς και είναι σε θέση να γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου εικάζουν πως το «διαζύγιο» Κασιδιάρη – Κανελλόπουλου είναι πλασματικό. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο καταδικασμένος Χρυσαυγίτης θα επιχειρήσει να κατέβει στις εκλογές της 21ης Μαίου με το δικό του κόμμα κι αν μπλοκαριστεί απο τον Άρειο Πάγο τότε στις δεύτερες εκλογές του Μαίου θα «κατευθύνει» τους ψηφοφόρους του προς το κόμμα του Κανελλόπουλου.
Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι ψηφοφόροι που κατευθύνονται προς ακραία ή και φιλοφασιστικά κόμματα ερμηνεύουν την κίνηση τους αυτή είτε ως αντισυστηστική ψήφο είτε ως ιδεολογικοπολιτική ψήφο.
Σύμφωνα πάντα με στελέχη που κινούνται στις παρυφές της δεξιάς της ΝΔ και γνωρίζουν καλά «πρόσωπα και πράγματα» εκτιμούν πως το κόμμα «Πατριωτική Ένωση» Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου δεν έχει ρίξει γερά θεμέλια στον ιδεολογικό εθνικο – πατριωτικό χώρο και ότι το μοναδικό εφόδιο-κίνητρο του είναι το αντικυβερνητικό μίσος που πηγάζει από τον πρώην κατασκευαστή για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα πρόσφατα ο Π. Εμφιετζόγλου είχε αφήσει βαρείς υπαινιγμούς κατά του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη σχετικά με την υπόθεση της 12χρονης απο τον Κολωνό, και χθες ο υπουργός Επικρατείας έδωσε την απάντηση του δια μέσω της νομικής οδού καταθέτοντας μήνυση εις βάρος.
Το μέτωπο της «Εθνικής Δημιουργίας» Θ. Τζήμερου και Φαήλου Κρανηδιώτη φαίνεται να πορεύεται συμπαγής και σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη του κόμματος θρέφουν βάσιμες προσδοκίες για να εισέλθουν στην Βουλή. Εκτιμούν πως η « Εθνική Δημιουργία» θα καταφέρει να περάσει το κατώφλι του 3% γιατί όπως λένε « αποτελεί μια σοβαρή και σταθερή εθνική και πατριωτική επιλογή». Εκτιμούν πως θα υπάρξει δυναμική στο δρόμο προς τις κάλπες, στέλνοντας όμως το μήνυμα ότι «μας ενδιαφέρουν όχι οι επόμενες εκλογές, αλλά οι επόμενες γενιές».
Τελικά, ο Νίκος Νικολόπουλος επέλεξε την αυτόνομη κάθοδο του στις εθνικές εκλογές με το κόμμα Χριστιανοδημοκράτες. «Πάω γι’ αυτούς που δεν θέλουν τον Μητσοτάκη» δηλώνει ο Ν. Νικολόπουλος και τονίζει «κατεβαίνουμε με το έμβλημά μας, τη δάδα, που η ΝΔ ξέχασε στα υπόγεια».
Ο πρώην πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης που ενδεχομένως θα μπορούσε να αποτελέσει μια υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο δεξιότερα της ΝΔ κι απέναντι στην Ελληνική Λύση, δεν θα κατέβει στις εκλογές. Μάλιστα ο Γιώργος Καρατζαφέρης σε συνέντευξη του εκτίμησε πως αν γίνουν δεύτερες εκλογές τον Ιούλιο, θα μπουν λιγότερα κόμματα στη Βουλή και θα μείνουν Βουλής, Βελόπουλος και Βαρουφάκης.
«Μια θέση στον ήλιο»…. και στην Βουλή, διεκδικήσει η Αφροδίτη Λατινοπούλου που τα έσπασε με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο αλλά τα βρήκε με την Εύη Βατίδου.
Ακροδεξιά «αντεπίθεση» (;) στη δεύτερη κάλπη
Πολιτικοί αναλυτές αλλά και δικαστικές πηγές επισημαίνουν την ανάγκη μιας «γερά θεμελιωμένης» δικαστικής κρίσης για τους εξής λόγους.
- Ο πρώτος είναι να μη μείνει κανένα «παραθυράκι» ανοιχτό στο ενδεχόμενο οποιασδήποτε «αντεπίθεσης» με νέες ακροδεξιές ντρίμπλες. Τέτοιες εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν ο έγκλειστος Ηλίας Κασιδιάρης και οι όμοιοί του, ώστε να… εμφανιστούν αλλιώς και να «περάσουν» στη δεύτερη αναμέτρηση, ακόμα και αν σε αυτή τη φάση δουν το «απαγορευτικό» του Αρείου Πάγου.
- Ο δεύτερος λόγος είναι να μη μείνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της δικαστικής κρίσης εφόσον οποιοσδήποτε από τον κομματικό σχηματισμό «Ελληνες» προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
- Επιπλέον πεδίο προβληματισμού αποτελεί από την πρώτη στιγμή και το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί ένας συνασπισμός ανεξάρτητων υποψηφίων – ένα κόμμα, δηλαδή, χωρίς ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
- Ταυτόχρονα, υπάρχει ο ορίζοντας των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, οπότε εκτιμάται ότι ο πρωτόδικα καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση Κασιδιάρης θα επιχειρούσε εκ νέου να επανέλθει στο προσκήνιο.
Εμφανίζονται στο Διαδίκτυο, λιγότερο στα τηλέφωνα
Επαγγελματίας των μετρήσεων μεταφέρει στο μεταξύ της εξής διαπίστωση: τα ποσοστά του λεγόμενου κόμματος Κασιδιάρη καταγράφονται πολύ πιο «φουσκωμένα» στα διαδικτυακά πάνελ, σε σύγκριση με τις τηλεφωνικές απαντήσεις των πολιτών.
Αυτό σημαίνει πως η πραγματική δύναμη του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη είναι μεγαλύτερη από αυτή που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις .
Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι δεν είναι γνωστό το αν θα υπάρξει ή όχι «απαγορευτικό» διατηρεί τη ρευστότητα σε σχέση με την τελική εκλογική συμπεριφορά αυτών των ψηφοφόρων. Το ερώτημα «πού θα πάνε όσοι στηρίζουν τους «Ελληνες»;», δεν είναι εύκολο να απαντηθεί.
Πολιτικός αναλυτής στοιχηματίζει σε δύο πιθανότητες.
- Η μία είναι η αποχή.
- Η άλλη είναι οι ψηφοφόροι αυτοί να κατευθυνθούν σε μικρότερους σχηματισμούς στα δεξιά της Δεξιάς (για παράδειγμα στην «Εθνική Δημιουργία» των Τζήμερου – Κρανιδιώτη κ.λπ.).
Ο πήχης της αυτοδυναµίας
Σε ό,τι αφορά τον πήχη της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα, παρενέργειες μπορεί να υπάρξουν μόνο εάν οι «Ελληνες» (ή με όποιο άλλο όνομα εμφανιστούν στον Αρειο Πάγο), οι οποίοι έχουν πλέον… δική τους μπάρα στις δημοσκοπήσεις βγαίνοντας από την κατηγορία «λοιπά κόμματα», δεν «κοπούν» από τον Αρειο Πάγο. Και αυτό με δεδομένο τον κανόνα ότι το όριο της αυτοδυναμίας ανεβαίνει, όσο πέφτει το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων.
Εάν αυτά κινηθούν αθροιστικά στο 8%, όπως το 2019, τότε η αυτοδυναμία απαιτεί 46,2% στην πρώτη κάλπη και 38% στη δεύτερη, ενώ με περισσότερα κόμματα εντός Βουλής τα ποσοστά ανεβαίνουν: 46,7% και 38,3% με τα εκτός Βουλής κόμματα στο 7%, 47,2% και 38,6% με τα εκτός Βουλής στο 6% κ.ο.κ.