Η εκθετική άνοδος της τουρκικής επιθετικότητας αντιμετωπίζεται από την Ελλάδα και επί του πεδίου (ασκήσεις των ελληνικών Ε.Δ., με τη συμμετοχή μάλιστα και δυνάμεων τρίτων χωρών) κι επί χάρτου με την δημιουργία σεναρίων πολέμου.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Αυτά μπορούν να ομαδοποιηθούν σε πέντε βασικά σενάρια, που προφανώς έχουν παραλλαγές . Θα παρουσιάσουμε το βασικό κορμό, τα πέντε δηλαδή βασικά σενάρια σύγκρουσης με την Τουρκία.
■ Σενάριο πρώτο: Αποκλεισμός μικρών ελληνικών νησιών τα οποία βρίσκονται εγγύς των τουρκικών παραλίων, από πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Με το άλλοθι της αποστρατιωτικοποίησής τους, τουρκικά πολεμικά πλοία πραγματοποιούν ναυτικό αποκλεισμό ενός ή παραπάνω νησιών, εμποδίζοντας κάθε κίνηση από και προς το μέρος τους, ακόμη και την προμήθεια αγαθών από την υπόλοιπη χώρα.
■ Σενάριο δεύτερο: Σκηνοθετημένη επιχείρηση αδειάσματος μεταναστών στη θάλασσα, που εν συνεχεία θα περισυλλέξει η τουρκική ακτοφυλακή και θα τους τοποθετήσει πάνω σε ελληνική βραχονησίδα την οποία ταυτόχρονα θα χαρακτηρίσει ως τουρκικό έδαφος. Στόχος των Τούρκων είναι κατ’ αυτόν τον τρόπο όχι μόνο να αμφισβητήσουν τη δυνατότητα της χώρας μας στο δικαίωμα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, αλλά ταυτόχρονα, εργαλειοποιώντας για μία ακόμη φορά το μεταναστευτικό, να στήσουν μία επιχείρηση τύπου Ιμίων, με διαφορετικό όμως πρόσημο.
■ Σενάριο τρίτο: Στέλνουν γεωτρύπανο να τρυπήσει νότια της Κρήτης, σε περιοχή η οποία βρίσκεται εντός των ορίων του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, αλλά που στην πραγματικότητα ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ. Στο πλαίσιο αυτό, οι Τούρκοι μεταφέρουν μονάδες του πολεμικού τους ναυτικού στα ανοιχτά του Λιβυκού πελάγους προς υποστήριξη του γεωτρύπανου, ενεργοποιώντας παράλληλα τις δύο βάσεις που διαθέτουν στο έδαφος της Λιβύης, τη ναυτική βάση της Μισράτα και την αεροπορική Αλ Ουτίγια στα δυτικά της χώρας.
■ Σενάριο τέταρτο: Δημιουργία κρίσης τύπου Ιμίων, μέσω της κατάληψης μιας ακατοίκητης, ελληνικής, βραχονησίδας, η οποία βρίσκεται πλησίον των τουρκικών ακτών.
■ Σενάριο πέμπτο: Κατάληψη νησίδας η οποία έχει επάνω της από ελάχιστους έως κανέναν μόνιμο κάτοικο, αλλά που φυλάσσεται από μικρό στρατιωτικό απόσπασμα. Πρόκειται για ένα από τα πλέον πολύπλοκα σενάρια που επεξεργάζεται το Πεντάγωνο, αφού σε αυτό το ενδεχόμενο οι Τούρκοι θα έχουν διεξαγάγει ειδική στρατιωτική επιχείρηση επί ελληνικού εδάφους, κρατώντας ως ομήρους ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό. Σύμφωνα με το εν λόγω σενάριο, με αυτόν τον τρόπο θα επιδιώξουν να μη χτυπηθούν από ναυτικές ή αεροπορικές δυνάμεις οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να ισοπεδώσουν το νησί, απευθυνόμενες στα διπλωματικά ανακλαστικά των ΗΠΑ ή της Ε.Ε. και ποντάροντας στην άμεση ανάληψη διαμεσολαβητικού ρόλου από μέρους τους ώστε η κρίση να λυθεί σύντομα και σίγουρα προτού ξεσπάσει ένας γενικευμένος ελληνοτουρκικός πόλεμος.