Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Ρώσο Πρόεδρο Β. Πούτιν δεν διαφοροποίησε ουσιαστικά το τοπίο γύρω από την τιμολόγηση των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου προς τη χώρα μας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις ενεργειακές αναφορές που έγιναν στο πλαίσιο των δηλώσεων των δύο ηγετών.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Ο Ρώσος πρόεδρος, συγκεκριμένα επανέλαβε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. “Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου” προσέθεσε.
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι “Η Ρωσία έχει διαχρονικά αποδειχθεί αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου και η Ελλάδα έχει αποδειχτεί αξιόπιστος εταίρος. Είναι σημαντικό παρά το ευμετάβλητο των όρων της αγοράς, οι όποιες προσαρμογές στην προμήθεια φυσικού αερίου οι όποιες μεταβολές να μην παρεκκλίνουν των όρων της συμφωνίας” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, δίνοντας σαφές στίγμα για τις συζητήσεις που προηγήθηκαν σε σχέση με το θέμα της τιμολόγησης του εισαγόμενου από τη Ρωσία φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται ότι πριν τη συνάντηση Πούτιν Μητσοτάκη, ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας Κ. Σκρέκας είχε μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη, έδρα της Gazprom όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Α. Μίλερ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική πλευρά από το περασμένο καλοκαίρι έχει υποβάλει αίτημα προς τη ΔΕΠΑ προκειμένου να συνδεθεί σε ποσοστό 100% η τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου με την διεθνή τιμή TTF. Από το 2019 όταν και τροποποιήθηκε η σύμβαση η τιμολόγηση γίνεται σε ποσοστό 60% βάσει της τιμής του πετρελαίου (oil indexed) και σε ποσοστό 40% βάσει του TTF.
Αυτό συνέβη καθώς εκείνη την περίοδο ήταν πιο ευνοϊκές οι συνθήκες της αγοράς και οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου ήταν εξαιρετικά ανταγωνιστικές. Ωστόσο φέτος η κατάσταση έχει αντιστραφεί πλήρως και οι τιμές TTF έχουν αυξηθεί από τα 19 έως και τα 100 ευρώ/MWh.
Μάλιστα η Gazprom φέρεται να έχει κάνει αποδεκτό το αίτημα της ΔΕΠΑ για φόρμουλα 80% TTF 20% Oil index, υπό τον όρο της μείωσης των συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων μέχρι το 2026 στα 2 δις. κυβικά μέτρα. Καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει τη “σκληρή” γραμμή που ακολουθεί η Gazprom, είναι το γεγονός ότι η όποια συμφωνία με την ελληνική πλευρά ενδεχομένως να επηρεάσει συνολικά τη γενικότερη εμπορική της πολιτική προς τους ευρωπαίους πελάτες της.
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας να βρεθεί λύση στο θέμα της φόρμουλας τιμολόγησης του φυσικού αερίου σε πολιτικό επίπεδο δεν καρποφόρησαν, η σκυτάλη των διαπραγματεύσεων περνά ξανά στις εταιρείες τη ΔΕΠΑ και τη Gazprom.