Η οικογένεια Ξυλά | Ματρώνα-Εγκον Ξυλά | Μιχαήλ Ξυλάς | H σχέση με την αείμνηστη Μαρία Διαμαντή Πατέρα

Ο εφοπλιστής Ξυλάς και η σουίτα του Κασσελάκη | Η οικογένεια Ξυλά

Καλύτερη διαφήμιση δεν θα μπορούσε να περιμένει ο Αντώνης Ξυλάς, γιος του εφοπλιστή Γιάννη Ξυλά από τον πρώτο του γάμο με την αείμνηστη Μαρία Διαμαντή Πατέρα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Διαφήμιση για το κτίριο The One Acropolis στην οδό Αρδηττού όπου τους τελευταίους μήνες μένει εκεί ο Στέφανος Κασσελάκης με τον σύντροφό του, Τάιλερ.

Το κτίριο που είχε αγοραστεί από την Πειραιώς αντί 1,5 εκατ. ευρώ και ανακαινίστηκε πλήρως, είχε περάσει σε σχετική… αφάνεια, μέχρι που ήρθε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να το διαφημίσει με τον καλύτερο τρόπο.

Το κτήριο αποτελείται από 9 σουίτες.

Κάθε σουίτα διαθέτει 1 ή 2 υπνοδωμάτια, τηλεόραση επίπεδης οθόνης και κλιματισμό καθώς επίσης και 1 ή 2 μπάνια.

Η ημερήσια μίσθωση ξεκινά από τα 300 ευρώ.

Βεβαίως ο κ. Κασσελάκης μένει στην «προεδρική σουίτα» με το κόστος ενοικίασης να είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Σε λίγες εβδομάδες, πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα το εγκαταλείψει αφού θα μείνει στο πολυτελές σπίτι του στην οδό Λεβέντη στο Κολωνάκι, το οποίο κόστισε πάνω από 1,7 εκατ. ευρώ.

Όμως, μιας και μιλάμε για τον Αντώνη Ξυλά, να σας πούμε ότι έχει συγγενική σχέση με την Αλεξάνδρα Νίκα, σύντροφο του Κωνσταντίνου Αργυρού και κόρη της Μιράντας Πατέρα και του  Γιώργου Νίκα, του επιχειρηματία με τις δικαστικές περιπέτειες στις ΗΠΑ που έχει μπει πλέον στον online τζόγο.

Αντώνης Ξυλάς και Αλεξάνδρα Νίκα είναι 3α ξαδέρφια (η αείμνηστη Μαρία Πατέρα και η Μιράντα Πατέρα ήταν ξαδέλφες) και φέρεται να είναι εκείνοι που έκαναν το κονέ μεταξύ Κασσελάκη και Αργυρού που οδήγησε πρόσφατα σε δείπνο σε γνωστό εστιατόριο των νοτίων προαστίων.

Οικογένεια Ξυλά

Μία ακόμη παραδοσιακή ελληνική εφοπλιστική οικογένεια του Λονδίνου , η οικογένεια Ξυλά, παραμένει ενεργή και με πολλές δραστηριότητες. Επικεφαλής της ήταν η καπετάνισσα Ματρώνα Ξυλά-Egon, την οποία αποκαλούσαν «πολιτιστικό και φιλανθρωπικό φαινόμενο».

Ηταν μία από τις Ελληνίδες που έχουν αφοσιωθεί ψυχή τε και σώματι στην προβολή των γραμμάτων των τεχνών της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ σημαντικό είναι και το φιλανθρωπικό της έργο. Το 1986 ίδρυσε την Ελληνική Αρχαιολογική Επιτροπή U.Κ., η οποία συνεισέφερε σημαντικά στην προώθηση της ελληνικής αρχαιολογίας με διαλέξεις και υποτροφίες. Μαζί με τον σύζυγό της Νίκολας Εγκον δημιούργησαν τον θεσμό της Runciman Lecture στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο King’s College.

Στην Ελλάδα και στη δεύτερη πατρίδα της, τη Χίο, η κυρία Ξυλά-Egon είχε ανάλογη δραστηριότητα, που εκτείνεται από την καθιέρωση του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου στα Καρδάμυλα ως τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Κερκύρας «Μάντζαρος» και από τη Βρετανική Σχολή των Αθηνών ως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Επίσης, η Βιβλιοθήκη «Αδαμάντιου Κοραή» πραγματοποιεί σπουδαίο έργο χάρη στην υποστήριξη της κυρίας Ξυλά. Απόγονος και συνεχίστρια μιας οικογένειας με καταγωγή από τα Καρδάμυλα της Χίου, κόρη του Μιχάλη και της Σταματίας Ξυλά, απετέλεσε μία από τις πιο σημαντικές πρέσβειρες του ελληνικού πολιτισμού. Δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλιακή βιομηχανία μαζί με τον γιο της Νίκο Κομνηνό-Ξυλά μέσω των ναυτιλιακών εταιρειών Astron Maritime S.A. που έχει έδρα τον Πειραιά και τη Faros Shipping S.A. με έδρα το Λονδίνο.

Η Ματρώνα Egon-Ξυλά απεβίωσε το 2020, ενώ ο Nicholas Egon απεβίωσε το 2017.

Η Ματρώνα Egon-Ξυλά, με καταγωγή από τη Χίο, γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μετεγκαταστάθηκε από νωρίς με την οικογένειά της στο Λονδίνο το 1947.

Πατέρας της ήταν ο σπουδαίος νομικός και εφοπλιστής Μιχάλης Ξυλάς, επικεφαλής της Faros Shipping.

Στη βρετανική πρωτεύουσα, η Ματρώνα Egon-Ξυλά πραγματοποίησε Κλασικές Σπουδές στο University College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, συνεχίζοντας την οικογενειακή αγάπη για τα γράμματα αλλά και για το πνεύμα και τον πολιτισμό της κλασικής αλλά και της σύγχρονης Ελλάδας. Η αγάπη της για την ελληνική γλώσσα ήταν έκδηλη, αφού από τα παιδικά της χρόνια, κάθε βράδυ, με τον νομικό πατέρα της και με τη φιλόλογο μητέρα της διάβαζαν και συζητούσαν κείμενα από κλασικούς αλλά και σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς. Αν και έζησε και σπούδασε στη Βρετανία, ο χειρισμός της ελληνικής γλώσσας ήταν μοναδικός, απότοκο της αγάπης της για την Ελλάδα και την ελληνική φιλολογία.

Η Ματρώνα Ξυλά ήταν από τις ελάχιστες Ελληνίδες, ειδικά της ελληνικής παροικίας του Λονδίνου, που σπούδασαν τη δεκαετία του 1950 σε βρετανικό πανεπιστήμιο. Ωστόσο, μετά τις σπουδές της παντρεύτηκε, σε πολύ νεαρή ηλικία, όπως ήταν σύνηθες για την εποχή, τον Αλέξανδρο Κομνηνό και απέκτησε τρία παιδιά. Πολύ πιο μετά παντρεύτηκε τον διεθνούς φήμης ζωγράφο Nicholas Egon και μαζί διέμειναν μέχρι τον θάνατό του, για πολύ μεγάλα διαστήματα, στην Ελλάδα.

Από μικρή ηλικία, η Ματρώνα Ξυλά υπήρξε πολύ αγαπητή στους ναυτιλιακούς κύκλους του Λονδίνου και αποτέλεσε ενεργό μέλος της ελληνικής κοινότητας, όπου, όπως χαρακτηριστικά τόνισε σε συνέντευξή της στα Ναυτικά Χρονικά, «όλοι οι Έλληνες ήμασταν φίλοι, επειδή ήμασταν Έλληνες». Και η μεγάλη προσπάθεια ήταν το «πώς να μείνουμε Έλληνες, το πώς να μη χάσουμε το ελληνικό στοιχείο». Όλοι συνεισέφεραν στις φιλανθρωπικές οργανώσεις, καθώς «τότε οι άνθρωποι μπορούσαν να προσφέρουν και να βοηθήσουν πάρα πολύ, επειδή η ναυτιλία ήταν σε ακμή». Για τη ζωή και το φιλανθρωπικό έργο της, η ίδια μίλησε το 2018 στα Ναυτικά Χρονικά, με την ευκαιρία της έκδοσης του τόμου «Σύζυγος, Μητέρα, Θυγατέρα». Η απλότητα, η αμεσότητα αλλά και η ειλικρίνεια του λόγου της για τη ζωή της κατά τα παιδικά της χρόνια στο Λονδίνο έδωσαν ένα από τα πιο συναρπαστικά κείμενα στη συγκεκριμένη έκδοση. Για τη σπουδαία της προσφορά, τα Ναυτικά Χρονικά την τίμησαν με το Βραβείο Ευκράντη το 2014.

Η Ματρώνα Egon-Ξυλά προσέφερε, όσο λίγοι συμπατριώτες μας, σιωπηλά αλλά σταθερά, σε πρωτοβουλίες και έργα για την ανάδειξη των γραμμάτων και του πολιτισμού της Ελλάδας. Υπήρξε σημαντική ευεργέτιδα, χορηγός και υποστηρίκτρια πολυάριθμων επιστημονικών δράσεων που ανέδειξαν την Ελλάδα, στα σπουδαία πανεπιστήμια της Βρετανίας αλλά και σε ιδρύματα της Ελλάδας. Επίσης υπήρξε μεγάλη ευεργέτιδα της Χίου, όπου προσέφερε όσο κανείς για την ανέγερση και τον εκσυγχρονισμό του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου της πόλης της Χίου. Η αθόρυβη κοινωνική προσφορά της υπήρξε γενναιόδωρη προς πολλές κατευθύνσεις, που όμως δεν επιθυμούσε να τις προβάλλει. Σήμερα την οικογενειακή εταιρεία και το πολύτιμο πολιτισμικό και φιλανθρωπικό έργο της, στην Ελλάδα και στην Αγγλία, συνεχίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Με την ευγένειά της, την απλότητά της αλλά και τη μεγαλοψυχία της υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητή σε όσους τη γνώριζαν. Η ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια και ο απόδημος ελληνισμός του Λονδίνου έχασαν ένα πολύτιμο μέλος, μια πραγματική και αθόρυβη εθνική ευεργέτιδα.

Η Μάττη με τον δεύτερο σύζυγό της, Νίκολας Εγκον.

Μιχαήλ Μ. Ξυλάς: Ο «φάρος» της ελληνικής ναυτιλίας

Ο Μιχαήλ Μ. Ξυλάς (1899-1982) υπήρξε μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της ελληνικής ναυτιλίας του 20ού αιώνα. Με καταγωγή από τα Καρδάμυλα της Χίου, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών το 1923. Σε συνεργασία με τον Γ. Λιγνό ίδρυσαν ένα από τα πρώτα δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα που εξειδικευόταν στο Ναυτικό Δίκαιο.

Το 1931 παντρεύτηκε τη Σταματία Κ. Πουτούς, ανιψιά του πλοιοκτήτη Παναγιώτη Πουτούς, στον οποίο παρείχε νομικές υπηρεσίες. Η γνωριμία αυτή θα αποτελέσει το έναυσμα για τον Μιχαήλ Μ. Ξυλά να εισέλθει στον χώρο της πλοιοκτησίας, ενώ παράλληλα συνέχιζε τη δικηγορική του ιδιότητα. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε συνεργασία με τον Π. Πουτούς, έθεσαν τα πλοία τους υπό τη διαχείριση της J. Livanos & Sons, ενώ το 1947 εκείνος και η οικογένειά του εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο. Εκεί, το 1948 ίδρυσε τη Faros Shipping Company Ltd, μέσω της οποίας θα άφηνε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ελληνική ναυτιλία.

Βασική φιλοσοφία της Faros ήταν η επένδυση στα νεότευκτα, γεγονός που οδήγησε στην αριθμητική εκτόξευση του στόλου του Ξυλά. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 μέχρι και τα μέσα αυτής του 1980, η εταιρεία θα τοποθετούσε παραγγελίες για πάνω από 40 πλοία, αρχικά σε αγγλικά ναυπηγεία ενώ στη συνέχεια υπήρξε μια σαφής προτίμηση στην ιαπωνική ναυπηγική βιομηχανία. Μεγάλη πλειονότητα αυτών των πλοίων αποτελούνταν από bulk carriers τύπου Freedom MKI και MKII, Fortune και Friendship.

Ο Μιχαήλ Μ. Ξυλάς, εκτός από επιτυχημένος δικηγόρος και εφοπλιστής, είχε δραστηριοποιηθεί και για τη συλλογική εκπροσώπηση του ελληνικού εφοπλισμού. Το 1961 εξελέγη αντιπρόεδρος του Greek Shipping Cooperation Committee στο Λονδίνο, ενώ η εμπεριστατωμένη εισήγησή του στο Α΄ Ναυτιλιακό Συνέδριο τον Αύγουστο του 1964, παρουσία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, είχε προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση για την ανάδειξη της σημασίας της Ναυτικής Νομοθεσίας για την ελληνική ναυτιλία. Γνώστης της νομοθεσίας, όχι μόνο στη θεωρητική διατύπωσή της αλλά και στην εφαρμογή της στη ναυτιλιακή πραγματικότητα, είχε υπογραμμίσει τη σημασία της για τη συνέχιση της επιτυχούς πορείας της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας.

Ο Μιχαήλ Μ. Ξυλάς, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, υπήρξε σημαντικός αρωγός και εμπνευστής έργων ευποιίας, με έμφαση στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Σημαντικότερη παρακαταθήκη της κοινωφελούς δράσης του για την κοινωνία της Χίου αποτελεί το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1980.

Η γνώμη του Μιχαήλ Μ. Ξυλά φιλοξενούνταν στις σελίδες των Ναυτικών Χρονικών συνήθως σε περιόδους κατά τις οποίες η ναυτιλιακή αγορά βρισκόταν σε κρίση. Στα άρθρα του αποκαλύπτεται ένας άνθρωπος με σημαντική δικηγορική σταδιοδρομία και με σημαίνουσα γνώση του ελληνικού ναυτιλιακού γίγνεσθαι: η διάρκεια της ζωής του αλλά και η ναυτιλιακή του δραστηριότητα είναι συνυφασμένες με τους σημαντικότερους σταθμούς της ελληνικής ναυτιλίας του 20ού αιώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *