Γιατί η Τουρκία φοβάται; | Ποιος ο ρόλος της Αγγλίας στην κυπριακή ΑΟΖ;

Γιατί η Τουρκία φοβάται; | Ποιος ο ρόλος της Αγγλίας στην κυπριακή ΑΟΖ;

Οι οποιεσδήποτε προσπάθειες για δημιουργία καλού κλίματος έχουν πέσει πολλάκις στο κενό, όπως θα πέσουν και οι όποιες επόμενες, μιας και ποτέ δεν υπήρξε μακρά περίοδος καλών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη γείτονά της εξ’ Ανατολών, καθ’ όλη τη διάρκεια της νεότερης Ελληνικής  Ιστορίας. Ήδη από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους, με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830 και μετά, οι πόλεμοι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, οι εντάσεις και οι συγκρούσεις δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο ή τυχαίο και σποραδικό, αλλά μάλλον παγιωμένη συνήθεια των γειτόνων μας.

Έχουν κάθε λόγο όμως τώρα να φοβούνται οι ανατολικοί μας γείτονες και δεν είναι τόσο η θωράκιση της Ελλάδος μέσω των πρόσφατων και πρωτόγνωρων για τα ελληνικά δεδομένα εξοπλιστικών προγραμμάτων, ούτε οι αμυντικές συμφωνίες στρατιωτικής συνδρομής που υπεγράφησαν… Άλλα είναι εκείνα που τη φοβίζουν περισσότερο και που για πολλούς δεν είναι άμεσα ορατά και κατανοητά!

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Εάν ολοκληρωθεί το γιγαντιαίο έργο του αγωγού EastMed, θα υπάρξει μια σημαντική αλλαγή στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου που θα συμπαρασύρει τα πάντα. Σε αυτή την απευκταία γι’ αυτούς περίπτωση, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει μια ισχυρή συμμαχία κρατών που θα αποτελείται από την Ελλάδα, τους Ελληνοκύπριους, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και βέβαια το μπλοκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που όπως πιστεύουν οι γείτονές μας, θα έχει ως κύριο στόχο να αποκλείσει την Τουρκία και το “Ψευδοκράτος” από την Ανατολική Μεσόγειο και να αποτρέψει συγχρόνως την αξιοποίηση των εκεί ενεργειακών πόρων από την Τουρκία  -οι Τουρκοκύπριοι για τους Τούρκους αποτελούν αμελητέα ποσότητα και τους χρησιμοποιούν μόνο ως όχημα για τους σχεδιασμούς τους.

Αυτή η μεγάλη αντί-Οθωμανική Συμμαχία στοχεύει κατά τους Τούρκους, στο να αποκόψει την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο υψώνοντας έναν αδιαπέραστο φράκτη μπροστά από τις ακτές τους, όπως επανειλημμένα προειδοποιούν κάποιοι φανατικοί “ειδικοί” επί των γεωπολιτικών, υπογραμμίζοντας από την άλλη, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για την όσο πιο ταχεία υλοποίηση του συγκεκριμένου αυτού σχεδίου  -του EastMed, που βέβαια υποστηρίζουν με σθένος και οι ΗΠΑ στοχεύοντας να αποκομίσουν γενναίο μερίδιο από αυτόν τον υποθαλάσσιο ενεργειακό θησαυρό, ώστε επιτέλους να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και τις βασισμένες σε αυτό ορέξεις του Πούτιν.

Η Τουρκία στριμωγμένη στα σχοινιά της γεωπολιτικής αρένας, έχει συνειδητά επιλέξει να παίξει το παιχνίδι της Ρωσίας, εις βάρος της Ευρώπης, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και γενικά της Δύσης! Βέβαια σε όλους αυτούς τους οθωμανικούς φόβους προστίθεται και ένας επιπλέον φόβος: η βούληση της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Τουρκία αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας, ως… “αδιαπέραστο φράκτη” κατά των συμφερόντων της, τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, έναν αγωγό που όπως πιστεύουν οι πέριξ του Ερντογάν, εάν φτάσει στο σημείο της υλοποίησης του όπως επιθυμούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αμερική, θα ακολουθήσει και άλλος υποθαλάσσιος αγωγός από τα ενεργειακά κοιτάσματα του Ισραήλ προς την Ανατολική Μεσόγειο  -πιθανώς και της Αιγύπτου προς την Κύπρο, τις ακτές της Κρήτης και στη συνέχεια, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, προς τις δυτικές μας ακτές, την Ιταλία και από εκεί σε όλη την Ευρώπη.

Οι γείτονες φοβούνται πως αν τελικά ο αγωγός EastMed κατασκευαστεί και λειτουργήσει, αυτό αυτόματα θα σημάνει την περαιτέρω περιθωριοποίηση της Τουρκίας, με όλα τα συνεπακόλουθα σε πολλούς άλλους τομείς.

Φθάνουμε τώρα στην ειδεχθή και ύπουλη προσπάθεια της Αγγλίας να μπει στο παιχνίδι της ΑΟΖ, μέσω του κεκτημένου των στρατιωτικών βάσεων που με πονηριά εξακολουθεί να κατέχει στην Κύπρο, υφαρπάζοντας δηλαδή εθνικό έδαφός της.

Επιδίωξη της Αγγλίας ανέκαθεν ήταν, η δημιουργία ερεισμάτων για διεκδίκηση δικαιωμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Όσοι επιμένουν περί του αντιθέτου, καλό θα ήταν να έριχναν μια ματιά στο Σχέδιο Ανάν, βάσει του οποίου η Αγγλία… “θα είχε λαμβάνειν από τον φυσικό πλούτο (υδρογονάνθρακες) της Κύπρου” και επίσης περίεργο είναι, πως όταν εμφανίστηκε το Σχέδιο Ανάν, δεν υπήρχαν καν εξακριβωμένα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, όμως υπήρχε συμφωνημένη ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, που καταργήθηκε μετά από απαίτηση της Τουρκίας και μέσω μιας περίπλοκης διασύνδεσης που ξεκινούσε από την Θεμελιώδη Συμφωνία, έφτανε στο Νόμο Περί Υφαλοκρηπίδας και περιελάμβανε μέχρι και παραπομπές στις χιλιάδες σελίδες του Σχεδίου.

Εκεί η Αγγλία έθετε το πλαίσιο για διεκδίκηση μέρους της σημερινής Κυπριακής ΑΟΖ με στόχο τον σφετερισμό κάποια δεδομένη στιγμή των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κύπρου.

Η Αγγλία, γνωστή για την ανθελληνική πολιτική της, πρέπει να θεωρείται ότι αποποιήθηκε τον ρόλο της Εγγυήτριας Δύναμης το 1974, αφού όχι μόνο δεν υπερασπίστηκε την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά βοήθησε την Τουρκία στην εισβολή παρέχοντας κεκαλυμμένη στρατιωτική υποστήριξη, καθώς και διπλωματική κάλυψη.

Δεν δικαιούται πλέον να διαδραματίζει οποιοδήποτε ρόλο ως Εγγυήτρια Δύναμη, αλλά θα έπρεπε ήδη να είχε παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μαζί με την Τουρκία, ως συνένοχος της Τουρκίας για όσα εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν στην Κύπρο το 1974. Ας μην περιμένουμε λοιπόν από την Αγγλία να δείξει άλλο πρόσωπο, πέραν αυτού του φίλου και συμμάχου της Τουρκίας και όπως πάντα, όντας εχθρικά προσκείμενη προς τον Ελληνισμό.

Είναι δυνατόν η Αγγλία να μεσολαβήσει προς την Τουρκία για να συναινέσει σε θετικό κλίμα, να διεξαχθούν παραγωγικές συνομιλίες και να συμβάλει στο να τερματιστεί η παράλογη υστερία της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο και επιτέλους να λάβουν τέλος οι παρανομίες της; Πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, τη στιγμή που, Βρετανία και Τουρκία από κοινού, σχεδίασαν και οργάνωσαν την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας προς διάλυση, πριν το 1960; Θα ήταν ποτέ δυνατόν;

Μέχρι και χάρτης εκπονήθηκε από την Αγγλία που περίτρανα αποκαλύπτει την προσπάθεια εμπλοκή της στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνεννόηση με την Τουρκία. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο χάρτη η Κύπρος ξαφνικά και από το πουθενά φιλοξενεί στην ΑΟΖ της και “αγγλική” ΑΟΖ, λόγω των βάσεων που διαθέτει, και στην οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και το κοίτασμα “Αφροδίτη”.  

Η αυθαίρετη αυτή “αγγλική ΑΟΖ” (λόγω των δήθεν δικαιωμάτων της βάσης του Ακρωτηρίου), προεκτείνεται και περιλαμβάνει το θαλάσσιο οικόπεδο 12 (Αφροδίτη), όμως και οι δύο αυθαίρετες περιοχές που προσπαθούν να υφαρπάζουν οι Άγγλοι ανήκουν στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπως αυτό έχει ήδη ρυθμιστεί με διεθνείς συμφωνίες και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο.

Για να δούμε, πώς θα αντιδράσουν Αθήνα και Λευκωσία στις Αγγλοτουρκικές πονηριές και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διορθώσει τον χάρτη, ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν τέτοιου είδους αυθαιρεσίες.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οφείλουμε να ενεργήσουμε εκ των προτέρων -δηλαδή τώρα και όχι να τρέχουμε εκ των υστέρων πίσω από τις εξελίξεις!

*  Ο κ. Θεόδωρος Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος, Ph.D rer. nat. Ph.D rer. nat. Ph.D phil (h.c.) M.Sc. rer. nat.

One thought on “Γιατί η Τουρκία φοβάται; | Ποιος ο ρόλος της Αγγλίας στην κυπριακή ΑΟΖ;

  1. Συγχαρητήρια στον κ. Γιάνναρο, για το εμπεριστατωμένο άρθρο του !!
    η ΑΠΟΡΊΑ ΜΟΥ, όπως και πολλών ανθρώπων απ΄όσον γνωρίζω, είναι : γιατί η Κύπρος – αφ΄ης στιγμής έγινε μέλος της Ε.Ε. – δεν έχει απαιτήσει από την Αγγλία νά πάρει τις βάσεις από το έδαφός της ?? Και, πώς αυτό γίνεται αποδεκτόν από την Ε.Ε ?? Τί λέει, επ’ αυτού, το Κοινοτικό Δίκαιο ?? Μήπως η Κύπρος, για δικούς της λόγους, δεν το ζητά και καθόμαστε εμείς [ οι Ελλαδίτες ] και πονοκεφαλιάζουμε ??…………

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *