Ο Απρίλιος ήταν ο καλύτερος μήνας της χρηματιστηριακής αγοράς τα τελευταία 33 χρόνια, αλλά οι ειδικοί παραμένουν δύσπιστοι

αγορά

Οι μετοχές έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά που κατέγραψαν στα τέλη Μαρτίου λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα αποκαρδιωτικά οικονομικά στοιχεία και τα “αδιάφορα” εταιρικά αποτελέσματα θέτουν υπό αμφισβήτηση το πρόσφατο ράλι στην αγορά.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ο Απρίλιος ήταν ο καλύτερος μήνας για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά

Ο Απρίλιος ήταν ο καλύτερος μήνας για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, με τον S&P 500 να κερδίζει 12,7% στο διάστημα αυτό, τον δείκτη Dow Jones να καταγράφει άνοδο 11,1% και τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει “άλμα” 15,5%.

Παρ’ όλο το αισιόδοξο αυτό κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά, όμως, μια σειρά πολύ απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα καταδεικνύουν το σοκ που έχει προκαλέσει στην οικονομία των ΗΠΑ η πανδημία του κορονοϊού: το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 4,8% το τελευταίο τρίμηνο -σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009-, και τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

“Η τρέχουσα αντίθετη τάση μεταξύ των μετοχών και του ΑΕΠ ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι τα άνευ προηγουμένου (δημοσιονομικά και νομισματικά) μέτρα που ελήφθησαν έχουν ενισχύσει την αισιοδοξία των επενδυτών αλλά όχι των καταναλωτών”, σημειώνει η Lindsey Bell, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων στην Ally Invest.

Παρότι, όμως, αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη στήριξη της οικονομίας, “τελικά οι δρόμοι τους θα συγκλίνουν, οι αγορές θα πρέπει να επανευθυγραμμιστούν με τα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη”, προσθέτει. 

Την ίδια στιγμή, και καθώς συνεχίζεται η περίοδος ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων, πολλές εταιρείες αποκαλύπτουν το πλήγμα που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός. Ακόμη και ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη, όπως η Apple και η Amazon, έχουν βιώσει τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι από τις 275 εταιρείες του δείκτη S&P 500 που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα κέρδη τριμήνου, μόνο το 67% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες της αγοράς, ενώ σχεδόν το 29% εμφάνισε αποτελέσματα κατώτερα των εκτιμήσεων (κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, το 74% των επιχειρήσεων είχε ανακοινώσει μεγέθη καλύτερα των εκτιμήσεων και μόλις το 19% κατώτερα), σύμφωνα με την εταιρεία Refinitiv.

Ορισμένοι ειδικοί, πάντως, παραμένουν αισιόδοξοι: “Η αγορά κοιτάζει ξεκάθαρα πέρα ​​από το τρέχον τρίμηνο”, και παρότι έχουν προκύψει πολλές αρνητικές ειδήσεις, “καμία από αυτές δεν αποτέλεσε έκπληξη”, λέει ο Chris Marangi, συν-επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της Gamco.

“Έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στο ράλι σήμερα από ό,τι θα μπορούσα να έχω πριν λάβουμε σταδιακά, στοιχεία από πολλές εταιρείες κατά τη διάρκεια της περιόδου εταιρικών αποτελεσμάτων”, σημειώνει.

Το sell-off που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, το οποίο ξεκίνησε στις 19 Φεβρουαρίου και διήρκεσε έως τα χαμηλά της 23 Μαρτίου, αποτέλεσε την ταχύτερη πτώση του δείκτη S&P 500 σε bear market, γράφοντας απώλειες άνω του 30%, η οποία όμως ήταν η συντομότερη στην ιστορία του, διάρκειας μόλις 33 ημερών, καθώς μετά τις 23 Μαρτίου και μέχρι τον Απρίλιο η αγορά επιδόθηκε σε ράλι. Σύμφωνα με στοιχεία της Bespoke Investment Group, στις προηγούμενες 25 bear markets, o S&P 500 δοκίμασε τα προηγούμενα χαμηλά του επίπεδα και υποχώρησε σε νέα χαμηλά στο 60% των περιπτώσεων.

“Η άποψη σχετικά με την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αποτελεσματικότητα του Remdesivir (σ.σ. κατά του κορονοϊού) είναι πολύ ενθουσιώδης”, λέει ο ιδρυτής της Vital Knowledge, Adam Crisafulli. Η κατάσταση όσον αφορά την πανδημία είναι πολύ καλύτερη τώρα παγκοσμίως, από ό,τι ήταν τον Μάρτιο, παραδέχεται, αλλά οι συνέπειές της αντικατοπτρίζονται ήδη στην αγορά. “Η πιο οξεία φάση της κρίσης έχει τελειώσει, αλλά οι επιπτώσεις του οικονομικού σοκ θα διαρκέσουν λίγο περισσότερο”, συμπληρώνει.

Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι “προσεκτικοί” μετά το πρόσφατο ράλι της αγοράς, “καθώς μια κατάρρευση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί απόλυτα”, λέει η LPL Financial LPLA σε πρόσφατη έκθεσή της. Ωστόσο, με τα “διπλά οφέλη της πρωτοφανούς νομισματικής και δημοσιονομικής ώθησης που βοηθούν εκείνους που επηρεάζονται περισσότερο από τον κορονοϊό να ξεπεράσουν την κρίση”, η εταιρεία αναμένει “μια πολύ ισχυρότερη οικονομία αργότερα το 2020”.

Του Sergei Klebnikov για το forbes σε μετάφραση capital

One thought on “Ο Απρίλιος ήταν ο καλύτερος μήνας της χρηματιστηριακής αγοράς τα τελευταία 33 χρόνια, αλλά οι ειδικοί παραμένουν δύσπιστοι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *