Η Κίνα βλέπει μόνο τον εαυτό της νικητή από τον πόλεμο Δύσης-Ρωσίας | New York Times

Η Κίνα βλέπει μόνο τον εαυτό της νικητή από τον πόλεμο Δύσης-Ρωσίας | New York Times

O πόλεμος στην Ουκρανία απέχει πολύ από το να τελειώσει, αλλά διαμορφώνεται μία συναίνεση στους κύκλους της κινεζικής πολιτικής ότι μία είναι η χώρα που πρόκειται να βγει νικήτρια από την αναταραχή: Η Κίνα.

Από τους Steven Lee Myers και Chris Buckley/New York Times

Μετά από μια μπερδεμένη αρχική «απάντηση» στη ρωσική εισβολή, η Κίνα έθεσε τα δομικά στοιχεία μιας νέας στρατηγικής προκειμένου να προστατευθεί από τις χειρότερες οικονομικές και διπλωματικές συνέπειες που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αλλά και για να επωφεληθεί από τις γεωπολιτικές αλλαγές μόλις φύγει ο πολύς μαύρος καπνός.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ο Κινέζος ηγέτης, Xi Jinping, απέφυγε να επικρίνει τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin, αλλά προσπάθησε επίσης να απομακρύνει την Κίνα από την εισβολή. Η κυβέρνησή του έχει καταγγείλει τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, αλλά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, άφησε να εννοηθεί ότι οι κινεζικές εταιρείες ενδέχεται να συμμορφωθούν με αυτές, για να προστατεύσουν τα οικονομικά συμφέροντα της Κίνας στη Δύση.

Ο Xi Jinping επικοινώνησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες την περασμένη εβδομάδα με αόριστες προσφορές βοήθειας στη διαπραγμάτευση μίας διευθέτησης, ακόμη και όταν άλλοι Κινέζοι αξιωματούχοι ενίσχυαν τις ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης που είχαν σκοπό να δυσφημήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Τη Δευτέρα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Biden, Jake Sullivan, συναντήθηκε με κορυφαίο Κινέζο αξιωματούχο στη Ρώμη και προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «βαθιές ανησυχίες» για την αυξανόμενη ευθυγράμμιση του Πεκίνου με τη Ρωσία.

Στο τέλος, η ηγεσία της Κίνας έχει υπολογίσει ότι πρέπει να προσπαθήσει να ανέβει πάνω από αυτό που θεωρεί «διαμάχη μεταξύ δύο κουρασμένων παγκόσμιων δυνάμεων», Δύσης-Ρωσίας και να θεωρηθεί ως πυλώνας σταθερότητας σε έναν όλο και πιο ταραγμένο κόσμο.

«Αυτό σημαίνει ότι όσο δεν διαπράττουμε στρατηγικές γκάφες, ο εκσυγχρονισμός της Κίνας δεν θα συντομευτεί και, αντίθετα, η Κίνα θα έχει ακόμη μεγαλύτερη ικανότητα και θέληση να παίξει σημαντικότερο ρόλο στην οικοδόμηση μιας νέας διεθνούς τάξης» έγραψε σε άρθρο του ο Zheng Yongnian, καθηγητής στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος στο παρελθόν έχει συμβουλέψει ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής της Κίνας βρίσκεται η πεποίθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποδυναμωθεί από «απερίσκεπτες ξένες περιπέτειες», συμπεριλαμβανομένης, από την οπτική γωνία του Πεκίνου, της ώθησης του Putin στη σύγκρουση της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με αυτή την άποψη, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει βρει απήχηση σε δημόσιες δηλώσεις και οιονεί επίσημες αναλύσεις, η εισβολή της Ρωσίας έχει τραβήξει την αμερικανική ισχύ και την προσοχή προς την Ευρώπη, καθιστώντας πιθανό ότι ο Πρόεδρος Biden, όπως και οι πρόσφατοι προκάτοχοί του, θα προσπαθήσει, αλλά δεν θα καταφέρει τελικά, να εστιάσει ακόμα περισσότερο στην Κίνα και στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

«Όλες οι δυσκολίες, οι ισορροπίες και όλη η αμηχανία για την οποία μιλάμε, είναι βραχυπρόθεσμες», ανέφερε ο Yun Sun, διευθυντής του κινεζικού Προγράμματος στο Κέντρο Stimson στην Ουάσιγκτον, ο οποίος έχει μελετήσει τις ενέργειες του Πεκίνου στις μέχρι σήμερα πολεμικές συγκρούσεις. «Μακροπρόθεσμα, η Ρωσία θα είναι ο παρίας της διεθνούς κοινότητας και η Ρωσία δεν θα έχει κανέναν να στραφεί εκτός από την Κίνα».

Ωστόσο, η μελλοντική πορεία της Κίνας δεν είναι καθόλου βέβαιη. Το να πλησιάσει πολύ τη Ρωσία θα διακινδύνευε να εδραιώσει την εχθρότητα προς την Κίνα στην Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν, μια πιθανότητα που ανησυχεί την κυβέρνηση του Xi.

Και αν η Γερμανία, η Γαλλία και άλλοι σύμμαχοι τους δημιουργήσουν τελικά μία καλά οργανωμένη άμυνά, όπως υποσχέθηκαν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν τελικά να απελευθερωθούν για να μετατοπίσουν περισσότερους από τους στρατιωτικούς τους πόρους προς την αντιμετώπιση της Κίνας. Ο Biden έχει δεσμευτεί να συσπειρώσει μια «συμμαχία δημοκρατιών», ενώ οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ηγέτες λένε ότι δεν θα αφήσουν την Ουκρανία να τους αποσπάσει την προσοχή από την Κίνα.

«Είμαστε επίσης πολύ, πολύ ανήσυχοι καθώς ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θα αναγκάσει την Ευρώπη να κλίνει προς τις ΗΠΑ και μετά η Κίνα θα παρασυρθεί βαθύτερα σε ένα δίλημμα», δήλωσε ο Zhu Feng, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Nanjing. Οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, «θα υιοθετήσουν επίσης μια ισχυρότερη στρατιωτική στάση. Έτσι όλα φαίνονται εχθρικά προς την Κίνα».

Η συνάντηση του Sullivan στη Ρώμη με έναν κορυφαίο Κινέζο αξιωματούχο εξωτερικών υποθέσεων, τον Yang Jiechi, έγινε εν μέσω αναφορών ότι η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα να της παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό και υποστήριξη για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, καθώς και οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή. Η Κίνα διέψευσε αυτές τις αναφορές.

Τα αρχικά παραπατήματα της Κίνας μετά τη ρωσική εισβολή έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του Xi να κυβερνήσει με επιτυχία στους μετασεισμούς του πολέμου. Έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τους Κινέζους αξιωματούχους ότι ο κόσμος εισέρχεται σε μια εποχή αναταραχών «όπως δεν έχουμε δει εδώ και έναν αιώνα». Ωστόσο, αυτοί οι αξιωματούχοι μοιάζουν ανεπαρκώς προετοιμασμένοι για την αναταραχή της εισβολής του Putin στην Ουκρανία.

Μέχρι την ημέρα της εισβολής, χλεύαζαν τις προειδοποιήσεις ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη για πόλεμο, αντ’ αυτού κατηγορούσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι πυροδoτούσε εντάσεις. Από τότε, αγωνίζονται να συμβιβάσουν τη συμπάθεια προς τα παράπονα του Putin για την ασφάλεια με τo συχνά δηλωμένo σεβασμό τους στην αρχή της εθνικής κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Ο Xi, σε μια τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο Emmanuel Macron και τον Καγκελάριο Olaf Scholz, εξέφρασε τη λύπη του για «την αναζωπύρωση της φλόγας του πολέμου» στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι διπλωμάτες του έχουν φουντώσει τις φλόγες της ρωσικής παραπληροφόρησης, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αναπτύσσουν βιολογικά όπλα στην Ουκρανία. «Αυτό δεν είναι καλό για τη διεθνή φήμη της Κίνας», δήλωσε ο Bobo Lo, ειδικός στις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων. «Δεν είναι μόνο η φήμη της Κίνας στη Δύση. Νομίζω ότι επηρεάζει επίσης τη φήμη της Κίνας στη μη Δύση, επειδή ουσιαστικά συνδέεται με μια αυτοκρατορική δύναμη».

Η Κίνα θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες από τον πόλεμο και τις προσπάθειες της Δύσης να τιμωρήσει τη Ρωσία περιορίζοντας το εμπόριο και αποκόπτοντας τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα. Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν καταγγείλει τέτοια μέτρα και ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν δείξει αξιοσημείωτη ενότητα στην επιβολή τους, άλλες χώρες συμμερίζονται τις επιφυλάξεις του Πεκίνου σχετικά με τη χρήση ισχυρών οικονομικών εργαλείων ως όπλων. Σε κάθε περίπτωση, η οικονομία της Κίνας είναι αρκετά μεγάλη για να απορροφήσει χτυπήματα που θα ακρωτηριάσουν άλλους. Οι κινεζικές εταιρείες μπορεί ακόμη και να επωφεληθούν από την απελπισμένη ανάγκη της Ρωσίας για εμπόριο, όπως συνέβη όταν η Μόσχα αντιμετώπισε κυρώσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Η στρατηγική της Κίνας αντανακλά μια σκλήρυνση των απόψεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από τότε που ανέλαβε ο Biden το 2021 -σε μεγάλο βαθμό, επειδή οι αξιωματούχοι ήλπιζαν σε κάποια χαλάρωση μετά τις χαοτικές και συγκρουσιακές πολιτικές του Προέδρου Donald Trump. «Στη στρατηγική της για την Κίνα, οι πολιτικές συνέχειες της κυβέρνησης Biden με την κυβέρνηση Trump είναι σαφώς μεγαλύτερες από οποιεσδήποτε διαφορές», έγραψε στα τέλη του περασμένου έτους ο Yuan Peng, πρόεδρος του Ινστιτούτο Σύγχρονων Διεθνών Σχέσεων της Κίνας στο Πεκίνο. «Ο Biden έχει επανειλημμένα ομολογήσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρίσκονται σε έναν “νέο Ψυχρό Πόλεμο” με την Κίνα, αλλά η Κίνα συχνά αισθάνεται την ψύχρα να επικρατεί παντού».

Ό,τι κι αν συμβεί στον πόλεμο, η Κίνα βλέπει την εμβάθυνση των δεσμών της με τη Ρωσία ως τρόπο για να καλλιεργήσει ένα αντίβαρο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συνεργασία που γιόρτασαν ο Χι και ο Putin τον περασμένο μήνα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο έχει γίνει πολύ σημαντική για να θυσιαστεί, όποιες και αν είναι οι αμφιβολίες που έχουν ορισμένοι αξιωματούχοι για τον πόλεμο.

Υποστηρίζοντας ότι η εποχή της αμερικανικής κυριαρχίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 ήταν μια ιστορική ανωμαλία, τόσο ο Xi όσο και ο Putin έχουν ασπαστεί γεωπολιτικά δόγματα που καλούν τις χώρες τους να διεκδικήσουν εκ νέου το καθεστώς τους ως μεγάλες δυνάμεις. Ακριβώς όπως ο Putin απεικονίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως απειλητικές για τη Ρωσία στα δυτικά της σύνορα, ο Xi βλέπει την αμερικανική υποστήριξη στην Ταϊβάν, την αυτοδιοικούμενη νησιωτική δημοκρατία που το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι είναι δική της, ως παρόμοια απειλή στα ανοικτά των ακτών της Κίνας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, Κινέζοι αναλυτές έχουν επανειλημμένα επικαλεστεί τα αιωνόβια γραπτά ενός Βρετανού γεωγράφου, του Sir Halford John Mackinder. Όποιος ελέγχει την Κεντρική Ευρώπη ελέγχει την τεράστια στεριά που εκτείνεται από την Ευρώπη μέχρι την Ασία, υποστήριζε. Όποιος ελέγχει την Ευρασία μπορεί να κυριαρχήσει στον κόσμο. Ένας σύγχρονος Ρώσος υποστηρικτής μιας τέτοιας σκέψης, ο Aleksandr G. Dugin, έχει γράψει εκτενώς για αυτό που θεωρεί ως μια αυξανόμενη σύγκρουση μεταξύ της φιλελεύθερης, παρακμιακής Δύσης και μιας συντηρητικής ευρασιατικής ηπείρου με ψυχή της τη Ρωσία.

Ο Dugin, που μερικές φορές αποκαλείται «ο φιλόσοφος του Putin», έχει δημιουργήσει οπαδούς στην Κίνα, εμφανιζόμενος στα κρατικά μέσα ενημέρωσης και επισκέφθηκε το Πεκίνο το 2018 για να δώσει μια σειρά διαλέξεων. Οικοδεσπότης του εκείνη την εποχή ήταν ο Zhang Weiwei, ένας προπαγανδιστής-ακαδημαϊκός που κέρδισε την εύνοια του Xi και ο οποίος πέρυσι έδωσε μια διάλεξη στο Πολιτικό Γραφείο της Κίνας, ένα συμβούλιο 25 κορυφαίων κομματικών στελεχών.

«Η Δύση δεν θα έπρεπε να είχε γίνει ηγεμόνας στον καθορισμό των παγκόσμιων προτύπων γιατί η Δύση ή η Ευρώπη, ή η Δύση γενικά είναι μόνο ένα μέρος της ανθρωπότητας», είπε ο Dugin σε δημοσιογράφο της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης το 2019. «Και το άλλο μέρος είναι μία περιοχή που ζει η πλειοψηφία των ανθρώπινων όντων εκτός Δύσης, η Ασία».

Μια τέτοια αποστροφή για τα διεθνή πρότυπα των πολιτικών ή ανθρώπινων δικαιωμάτων, που υποτίθεται πως υπαγορεύονται από τη Δύση, έχει γίνει ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στην κινεζική κριτική προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρόταση αυτή αποτέλεσε το θέμα ενός εγγράφου της κυβέρνησης τον Δεκέμβριο, με σκοπό να αντιμετωπίσει μια εικονική σύνοδο κορυφής δημοκρατικών χωρών που πραγματοποιήθηκε από τον Biden, και μια μακροσκελoύς δήλωσης που εξέδωσαν ο Putin και ο Xi όταν συναντήθηκαν στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *