Με κλιμάκωση της επίθεσης προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πορεύεται προς τις κάλπες ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, βάλλει όλο και πιο σφοδρά εναντίον του αρχηγού του τρίτου κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, με το βλέμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους που περιλαμβάνονται στην κατηγορία «αναποφάσιστοι», που αν και μόλις μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, παραμένει σε διψήφια νούμερα. Για άλλους στο 11% και για άλλους σε μεγαλύτερο ποσοστό.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Παρ ότι όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα εξαιρετικά άνετο προβάδισμα της ΝΔ στις κάλπες της απλής αναλογικής, στο γαλάζιο επιτελείο θεωρούν ότι τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά μέχρι τις εκλογές, για τρεις λόγους :
- Διότι αυτές οι εκλογές, κατά γενική ομολογία είναι «βουβές»
- διότι το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει ασυνήθιστα υψηλό
- αλλά και διότι υπάρχουν εκλογικά κοινά των οποίων η ακριβής πρόθεση δεν μπορεί να ανιχνευτεί, όπως πχ οι νέοι ψηφοφόροι κα.
Η κυβερνητική παράταξη, όπως επιβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, καθ οδόν προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου στοχεύει κατά προτεραιότητα στους αναποφάσιστους που προέρχονται είτε από τη ΝΔ είτε από το χώρο του κέντρου και ιδιαίτερα στους ψηφοφόρους που αν και προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, στις εκλογές του 2019 έδωσαν τη στήριξή τους στον σημερινό πρωθυπουργό.
Οι ειδικοί με τους οποίους συνεργάζεται το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των συγκεκριμένων ψηφοφόρων έχει απομακρυνθεί από τη ΝΔ μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ η εθνική τραγωδία των Τεμπών τους μετακίνησε απευθείας στο χώρο των αναποφάσιστων.
Αισιοδοξούν, ωστόσο, ότι έστω και την τελευταία στιγμή, μπορεί να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ, αφενός μεν διότι δεν επιθυμούν μία κυβέρνηση συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο, αφετέρου δε και κυριότερο διότι ποντάρουν στην κυβερνητική σταθερότητα.
Γι αυτό και ο πρωθυπουργός, κατά τις χθεσινές του ομιλίες, επιτέθηκε με ένταση κατά του ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη, τον οποίον «αταίριαστο εταίρο» του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα «τυφλό» μέτωπο κατά τη, ενώ προειδοποίησε ότι η «επικίνδυνη Βαβέλ της αντιπολίτευσης μας οδηγεί σε γκρεμό».
Βεβαίως, στο γαλάζιο επιτελείο γνωρίζουν ότι ένα σημαντικό κομμάτι των αναποφάσιστων προέρχεται από τον χώρο της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς». Αυτούς, ωστόσο, εκτιμά ότι πολύ δύσκολα θα τους επαναπατρίσει, τουλάχιστον στις πρώτες εκλογές, της απλής αναλογικής, καθώς πρόκειται για ένα κοινό που «εύκολα» θα επιλέξει την τιμωρητική ψήφο εναντίον του μητρικού της κόμματος.
Παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος, ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου και η Πειραιώς επιχειρούν να προσεγγίσουν τους δεξιούς ψηφοφόρους κραδαίνοντας τον «πατριωτισμό», την αμυντική θωράκιση της χώρας κα. Και τα ίδια τα γαλάζια στελέχη, ωστόσο, παραδέχονται ότι η εν λόγω επιχείρηση, δύσκολα θα στεφθεί από επιτυχία…
Οι διαρροές προς την Ελληνική Λύση
Ο …ιδιοκτήτης της «Ελληνικής Λύσης» έδειχνε στο debate ότι ξέρει σε ποιους ψηφοφόρους στοχεύει και ότι στο ακροατήριό του προστίθεται και το κοινό του Κασιδιάρη και της Χρυσής Αυγής. Προσέγγισε το κοινό του με απλοϊκό λόγο και μείγμα ακροδεξιάς ρητορείας, εθνικισμού, ορθοδοξίας – ένα Πατρίς , Θρησκεία , Οικογένεια – αλλά και μεγαλομανιακές κυβερνητικές εξαγγελίες.
Φαίνεται πως ούτε η Ελληνική Λύση αισθάνεται άνεση καθώς γνωρίζει πως η πίεση που θα της ασκηθεί από τη ΝΔ είναι μεγάλη .
Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαία η χθεσινή σκληρή ρητορική του Κυριάκου Βελόπουλου, σε συνέντευξη που έδωσε στον Alpha, κατά της Αλβανίας.
«Όπου δεν περνάει ο λόγος, πίπτει ράβδος. Υπάρχουν και διπλωματικοί τρόποι, αλλά έχουμε τα οικονομικά πλεονεκτήματα να πιέσουμε την Αλβανία. Βέτο σε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό πρωτόκολλο. Εάν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά στην ελληνική μειονότητα, πρέπει να πάρουμε και δραστικότερα μέτρα, όπως κάνει κάθε σοβαρή χώρα», σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
«Με βάση τις διεθνείς συνθήκες, η Βόρεια Ήπειρος είναι ένα κομμάτι που δικαιούται η Ελλάς. Όπου δεν περνάει ο λόγος σου, πίπτει ράβδος αν μπορείς», είπε στον Alpha ο Κυριάκος Βελόπουλος και διευκρίνισε: «Δεν έχουμε με τους κατοίκους πρόβλημα, ο Ράμα είναι το πρόβλημα».
«Στρατιωτική ράβδος εννοείτε», ρώτησε ο Αντώνης Σρόιτερ και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης του αποκρίθηκε: «Γιατί όχι. Με διαβήματα δεν κάνεις εξωτερική πολιτική, κάποια στιγμή πρέπει να πάρεις και το ραβδί».