Τέλης Μυστακίδης | Γίνεται ο νέος ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ; | Ποιος είναι ο Τέλης Μυστακίδης

Last updated on 15 Απριλίου, 2024 at 09:50 πμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
O Αριστοτέλης – Τέλης Μυστακίδης

UPD 06/12/2023

Οποιος περνά από τη συμβολή των οδών Δραγούμη, Μητροπόλεως και Ρούσβελτ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται μπροστά σε ένα κανονικό… εργοτάξιο. Ο λόγος; Η ανακαίνιση ενός από τα πλέον εμβληματικά κτίρια της συμπρωτεύουσας, σύμβολο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού της πόλης, και με ιστορία βαριά αφού κάποτε στέγαζε την Ιονική Τράπεζα.

Το κτίριο Ρούσβελτ, όπως ονομάζεται, μετατρέπεται σε σύγχρονο κτίριο γραφείων και ίσως να μην είχε καμιά σημασία η είδηση αυτή, αν ιδιοκτήτης δεν ήταν ο γνωστός billionaire, ο διάσημος ελληνοβρετανός επιχειρηματίας, Αριστοτέλης Μυστακίδης.

Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, ο «Τέλης» για τους φίλους του, έχει σαρώσει τα τελευταία χρόνια το real estate της πόλης, αγοράζοντας μεταξύ άλλων και το εμβληματικό νεοκλασικό στην οδό Ρούσβελτ. Η εταιρεία ΝΙΜΤΕΝΚΟ Α.Ε. έδωσε 6,2 εκατ. ευρώ για να το αποκτήσει και με την ανακαίνισή του να μετατραπεί στο νέο «στρατηγείο» των επιχειρήσεων του κ. Μυστακίδη.

Ο επιχειρηματίας που έχει, σύμφωνα με τη λίστα Forbes περιουσία 3,7 δις δολαρίων φέρεται να ετοιμάζεται για μεγάλες επενδυτικές κινήσεις που θα προκαλέσουν πάταγο στην ελληνική αγορά.

Ισως δεν η ανακαίνιση του κτιρίου Ρούσβελτ, το οποίο είχε αγοραστεί προ διετίας, να είναι το «σήμα», ότι ο Μυστακίδης ετοιμάζεται με ταχείς ρυθμούς για τα επόμενα επιχειρηματικά του σχέδια.

Βήματα που δεν σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα, όπως λένε οι πηγές που γνωρίζουν τις κινήσεις του κ. Μυστακίδη. Ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας έχει στην κατοχή περί το 2% της τράπεζας Πειραιώς, αλλά δεν φαίνεται πρόθυμος να κάνει νέα «χτυπήματα» σε ελληνικές τράπεζες, αλλά θέλει να διευρύνει τις δραστηριότητές του.

Μην ξεχνάμε βεβαίως ότι ο Μυστακίδης έβγαλε πολλά λεφτά από τη συμμετοχή αυτή. Τον Ιούνιο του 2020 είχε αποκτήσει το 5,1% της τράπεζας με ένα ποσό όχι πάνω από 25 – 30 εκατ. ευρώ.

Τέλης Μυστακίδης

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις που δίνει, τον περασμένο Ιούνιο είχε πει «όχι» σε συμμετοχή σε άλλες τράπεζες αλλά είχε εκθειάσει την αγορά real estate. «Την πιστεύω. Εχουμε επενδύσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά κεφάλαια σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη», είχε τονίσει.

Τις τελευταίες ημέρες φούντωσε ξανά η φημολογία ότι ο Ελληνας billionaire ενδιαφέρεται να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της ομάδας του ΠΑΟΚ, από τον Ιβάν Σαββίδη.

Οι πληροφορίες του mononews αναφέρουν ότι η ποδοσφαιρική ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητες του Μυστακίδη.

Δύο είναι τα μεγάλα σχέδιά του, με φόντο τη συμπρωτεύουσα, κι όχι μόνο:

Το πρώτο έχει να κάνει με το ενδιαφέρον του για τις υποδομές, με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να φαντάζει ιδανικό project και το δεύτερο με την περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει ήδη.

Ο ΟΛΘ μεγάλος στόχος

Ο πιο μεγάλος στόχος για τον Τέλη Μυστακίδη, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά τα επιχειρηματικά δρώμενα στη Θεσσαλονίκη, είναι το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσοπόντιου επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ έχει το 67% του λιμανιού και εδώ και χρόνια έχει υποσχεθεί μεγάλες επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ με κυριότερο τον εκσυγχρονισμό της 6ης προβλήτας. Επενδύσεις οι οποίες ωστόσο έχουν παραμείνει στα χαρτιά με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να μην μπορεί να ενισχύσει την στρατηγική παρουσία του στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά.

Πριν από ένα μήνα περίπου, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΟΛΘ, Αθ. Λιάγκος είχε πει ότι η επένδυση των 150 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί περίπου 32 μήνες για να ολοκληρωθεί αφού πρώτα εκδοθούν σχετικές άδειες, όμως, προς το παρόν δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε.

Ο Ιβάν Σαββίδης επίσης δεν δείχνει διάθεση να επενδύσει και σε άλλα assets που έχει αποκτήσει κατά καιρούς, όπως το Πόρτο Καρράς, για το οποίο έδωσε πάνω από 200 εκατ. ευρώ αλλά δεν έχει γίνει καμιά άλλη επενδυτική κίνηση.

Ή για την Σουρωτή για την οποία ο Σαββίδης είχε σχεδιάσει επενδυτικό πλάνο 25 εκατ. ευρώ.

Ιβάν Σαββίδης
Ιβάν Σαββίδης

Ενδεχομένως η έλλειψη ρευστότητας, η οποία έγινε ακόμη εντονότερη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, και στην κίνηση κεφαλαίων, να δικαιολογεί εν μέρει την πρόθεση του κ. Σαββίδη να αποεπενδύσει από την Ελλάδα.

Αλλωστε, ο Σαββίδης έχει αυτή τη στιγμή να κλείσει και τη «μαύρη τρύπα» του Open, όπου σύμφωνα με τους γνώστες των τηλεοπτικών θεμάτων, μπαίνει μέσα πολλά εκατομμύρια κάθε χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το τέλος του 2022 ο τηλεοπτικός σταθμός είχε ζημιές κοντά στα 120 εκατ. ευρώ.

Τελευταία υπάρχουν φήμες στην αγορά ότι ο Σαββίδης αντιμετωπίζει δυσκολίες ως προς την ενίσχυση με ρευστό του Open ενώ αξιοσημείωτη είναι η δυναμική παρουσία του Ν. Κοκλώνη στα τεκταινόμενα του καναλιού.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί η σημαντική επενδυτική κίνηση που έκανε πριν από μερικούς μήνες, όταν κατέθεσε προσφορά 51 εκατ. ευρώ, τη διπλάσια σε σύγκριση με τη δεύτερη, για να αποκτήσει το λιμάνι του Βόλου. Χρήματα ακόμη δεν έχει δώσει αφού η εξαγορά εκκρεμεί στα δικαστήρια.

Κάποιοι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στις εμπορευματομεταφορές υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως η απόκτηση του Βόλου από τον Ιβάν Σαββίδη να συνδέεται με την πρόθεσή του να πουλήσει «πακέτο» το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μαζί με αυτό τη θεσσαλικής πόλης. Εδωσε δηλαδή περισσότερα χρήματα ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη υπεραξία η λιμενική περιουσία που διαθέτει και που ενδεχομένως θα θελήσει να διαπραγματευτεί την πώλησή της.

Με την κατάσταση γύρω από τις επενδύσεις του Ιβάν Σαββίδη να είναι θολή, πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για την ενίσχυση της παρουσίας του Τέλη Μυστακίδη στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή.

Ο «Τέλης» και το αμερικανικό ενδιαφέρον

Ο γνωστός επιχειρηματίας, λένε οι καλά πληροφορημένες πηγές, θέλει να συνομιλήσει με τον Ιβάν Σαββίδη για την περίπτωση αποχώρησης του τελευταίου από τον ΟΛΘ. Και είναι το λιμάνι ο βασικός του επιχειρηματικός στόχος αυτή την περίοδο.

Στις φήμες που κυκλοφορούν πρέπει να συνδυαστούν και οι γεωπολιτικές ισορροπίες που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και στα όσα λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια στα λιμάνια της Ελλάδας.

Οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούν να μείνουν για πολύ εκτός, καθώς ελέγχουν μόνο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όταν οι Κινέζοι της Cosco ελέγχουν τον Πειραιά και ο Ιβάν Σαββίδης (επομένως, λένε, και οι Ρώσοι) το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

«Οι Αμερικανοί πάντα έχουν στο μυαλό τους να εισέλθουν στη Θεσσαλονίκη, και πάντα εξετάζουν με ενδιαφέρον τις κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη», λέει εξαιρετικά καλά πληροφορημένη πηγή στο mononews.

Με αυτό το σκεπτικό, πολλοί ήταν εκείνοι που συνδύασαν το αμερικανικό ενδιαφέρον με το αμερικανικό επενδυτικό fund HIG. Στις αρχές Ιουλίου, ο επικεφαλής του fund στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Μπήτρος, είχε δηλώσει: «Υφίσταται ενδιαφέρον από πλευράς μας για την Αλεξανδρούπολη όπου θέλει να δημιουργήσει hub, ενώ το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν μας αφήνει αδιάφορους εφόσον ο κύριος Σαββίδης θα ήθελε να πουλήσει. Εφόσον γινόταν αυτή η επένδυση θα ενίσχυε ταυτόχρονα και την πλατφόρμα των logistics».

Κωνσταντίνος Μπήτρος, Εκπρόσωπος του fund HIG Capital στην Ελλάδα και Διευθύνων Σύμβουλος της Inventio
Κωνσταντίνος Μπήτρος, Εκπρόσωπος του fund HIG Capital στην Ελλάδα και Διευθύνων Σύμβουλος της Inventio

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν το φιλολογικό προς το παρόν ενδιαφέρον των Αμερικανών της HIG με τον Τέλη Μυστακίδη.

Οι πηγές με τις οποίες συνομίλησε το mononews δηλώνουν κατηγορηματικά ότι μια ενδεχόμενη συμμαχία για την απόκτηση του ΟΛΘ δεν θα φάνταζε σε καμιά περίπτωση ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά ως μια πιθανή επιχειρηματική κίνηση που αφενός θα έφερνε σημαντικά κεφάλαια για επενδύσεις στο λιμάνι κι αφετέρου θα «αποκαθιστούσε την γεωπολιτική ισορροπία» στα λιμάνια με τους Αμερικανούς να είναι ευχαριστημένοι από μια τέτοια εξέλιξη.

Ενδεχόμενες, επομένως συζητήσεις του Μυστακίδη με την πλευρά της HIG ή οποιουδήποτε άλλου ισχυρού «παίκτη» για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν θα ήταν απίθανο.

Ο Τέλης Μυστακίδης μπορεί να είναι ένας από τους πλουσιότερους Ελληνες, ωστόσο κινείται προσεκτικά, είναι χαμηλών τόνων, και ποτέ δεν κάνει «θόρυβο» χωρίς αυτός να έχει ουσία.

Βεβαίως στη συμπρωτεύουσα όλοι συνδυάζουν το πιθανό ενδιαφέρον του ελληνοβρετανού εκατομμυριούχου για τον ΟΛΘ και με τον ΠΑΟΚ. Αλλωστε, πάντοτε τα επιχειρηματικά deal όταν συνδυάζονται και με ποδοσφαιρικές ομάδες με χιλιάδες οπαδούς, αποτελούν αγαπημένο «λαϊκό ανάγνωσμα». Πολλώ δε μάλλον που ΟΛΘ και ΠΑΟΚ ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη, ο οποίος φέρεται ότι θέλει να φύγει με τον κόσμο της ομάδας να ονειρεύεται πάντοτε έναν billionaire που θα επενδύσει στο ποδόσφαιρο.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, οι πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και στο χώρο του ποδοσφαίρου αλλά και στο επιχειρείν, τονίζουν ότι ο Μυστακίδης πρωτίστως ενδιαφέρεται για business.

Τα ακίνητα

Εκτός από το νεοκλασικό κτίριο στην οδό Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη, ο Μυστακίδης έχει επενδύσει πολλά χρήματα και σε άλλα ακίνητα – φιλέτα. Ηταν αυτός που τάραξε τα νερά στο Λονδίνο το 2016 όταν απέκτησε έναντι 62 εκατ. ευρώ το ακριβότερο, ίσως, διαμέρισμα στη βρετανική πρωτεύουσα. Ένα διώροφο ακίνητο στην Μπελγράβια που φέρει την αρχιτεκτονική σφραγίδα του διάσημου Νόρμαν Φόστερ.

Ο Μυστακίδης, επίσης, έχει αποκτήσει στη Χαλκιδική έκταση 40 στρεμμάτων με μοναδική βίλα δίπλα στη θάλασσα, ένα ακίνητο αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Στις κινήσεις του στο real estate ξεχωρίζει η εξαγορά του συγκροτήματος Oyster Flats στο Νέο Κόσμο, διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, πολυτελής κατοικία στην Ελβετία, γραφεία στο Λονδίνο κ.λπ.

Ποιος είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης

Ο Τέλης Μυστακίδης έχει γεννηθεί στη Ρώμη το 1962, πόλη στην οποία υπηρετούσε τότε ο πατέρας του ως επιστημονικός σύμβουλος (από τη θέση του βιολόγου θαλάσσης) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού (FAO), ενώ αργότερα μετακόμισε με την οικογένειά του στη Μεγάλη Βρετανία.

Διαθέτει ελληνική και βρετανική υπηκοότητα κι έχει κάνει οικονομικές σπουδές στο London School of Economics. Εργαζόταν ως ανώτερο στέλεχος από το 1993 έως το 2018 στην Glenore, έναν κολοσσό στον τομέα του χαλκού, ψευδαργύρου και μολύβδου.

Ο Μυστακίδης έγινε billionaire μέσα σε μία νύχτα χάρη στην αρχική δημόσια προσφορά της Glencore το 2011, με την εταιρεία να αντλεί το ποσό-μαμούθ των 11 δισ. δολαρίων.

Εντάχθηκε στην Glencore όταν αυτή ήταν γνωστή ως Marc & Rich το 1993 και κατάφερε να ανελιχθεί χάρη στο ταλέντο που είχε στα deals. Μέσα σε λίγα χρόνια η Glencore κατάφερε να ελέγξει το 3% των καθημερινών παγκόσμιων συναλλαγών σε συμβόλαια πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πρώτων υλών -από το αλουμίνιο, τον χαλκό και τον άνθρακα, μέχρι τη ζάχαρη, το σιτάρι, το βαμβάκι και το κριθάρι- ενώ τον Μάιο του 2011 πέτυχε να… γιγαντωθεί, καταφέρνοντας την εισαγωγή της στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ

Η εταιρεία επιβίωσε από μία σειρά σκανδάλων, με ένα από τα σημαντικότερα, το 1994, να βρίσκει τον ιδρυτή Μαρκ Ριτς στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών για φορολογικές παραβάσεις αλλά και για συνεργασία με καρτέλ ναρκωτικών.

Χρήστος Μεγάλου, Αριστοτέλης Μυστακίδης. Ο τελευταίος κατέχει ποσοστό πέρικξ του 2% στην Πειραιώς

Ο Ριτς αποχώρησε κι έδωσε τον έλεγχο της εταιρείας στους στενούς του συνεργάτες, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Τέλης Μυστακίδης.

Μία από τις ισχυρές προσωπικότητες στην παγκόσμια αγορά του χαλκού, ο Έλληνας επιχειρηματίας ανελίχθηκε ταχύτατα στην εταιρεία  ακόμα και μετά την ανάληψη της θέσης του διευθύνοντα συμβούλου Ivan Glasenberg.

Αρχές Δεκεμβρίου του 2018 η Glencore Plc ανακοίνωσε την αποχώρηση του δισεκατομμυριούχου Αριστοτέλη Μυστακίδη, του επικεφαλής της εμπορίας χαλκού και ενός από τους μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας.

Η αναχώρηση του Μυστακίδη σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής. Ο χαμηλών τόνων Ελληνας δισεκατομμυριούχος, ο οποίος κατοικεί μόνιμα στην Ελβετία και μιλάει άπταιστα έξι γλώσσες. Ο Έλληνας κροίσος που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους ιδιώτες μετόχους της Glencore και την τελευταία τριετία έχει επενδύσει στην Ελλάδα σημαντικά ποσά, κυρίως στο real estate και στην Τράπεζα Πειραιώς, έχει εκφράσει τον τελευταίο καιρό ενδιαφέρον και για την απόκτηση συμμετοχής στην Aegean Baltic Bank.

Στη συνέντευξη στην «Καθημερινή» πριν μερικούς μήνες ο Μυστακίδης είχε πει ότι δεν ενδιαφέρεται για την ελληνική τραπεζική αγορά ενώ για την Aegean Baltic Bank (ABB) είχε τονίσει ότι «αν ολοκληρωθεί η εξαγορά, η πρώτη κίνησή μας θα είναι να προχωρήσουμε σε σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα επιτρέπει στην τράπεζα να αυξήσει πολλαπλασιαστικά και τα δάνεια που μπορεί να δώσει. Επίσης, αν την αγοράσουμε σκοπεύουμε να επεκτείνουμε και τις δραστηριότητες ώστε να γίνει διασπορά κινδύνου».

ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ 2021

Γράφαμε χθες για το ενδιαφέρον του Δημήτρη Μελισσανίδη για τον ΟΛΘ. Τονίσαμε πως αυτή η πληροφόρηση αναφέρει πως ο Ιβάν Σαββίδης ενδιαφέρεται να φύγει από την Ελλάδα και να παύσει να έχει επιχειρηματική εμπλοκή στη χώρα μας.

Τις τελευταίες ώρες υπάρχει έντονη φημολογία , σύμφωνα με την οποία ο Ιβάν Σαββίδης φέρεται να διαπραγματεύεται την πώληση του ΠΑΟΚ με τον επιχειρηματία Τέλη Μυστακίδη. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι μένουν τα τυπικά για την ολοκλήρωση του deal. Ποιος όμως είναι ο Μυστακίδης για τον οποίον γράφαμε πρόσφατα.

Ο άγνωστος Ελληνας δισεκατομμυριούχος Τέλης Μυστακίδης

Το 2019 ο Τέλης Μυστακίδης βρίσκονταν λίστα του «Forbes» ως ένας από τους τέσσερις Έλληνες δισεκατομμυριούχους που περιλάμβανε η λίστα, πίσω από τους Φίλιππο Νιάρχο και τον Σπύρο Λάτση.  Ο 57χρονος Τέλης Μυστακίδης, με οικονομικές σπουδές στο London School of Economics, εργάζονταν στην Glencore από το 1993 έως και το 2018 ως επικεφαλής των τμημάτων χαλκού, ψευδαργύρου και μολύβδου της επιχείρησης.

Ο Ελληνας δισεκατομμυριούχος γεννήθηκε στη Ρώμη, πόλη στην οποία υπηρετούσε τότε ο πατέρας του ως επιστημονικός σύμβουλος (από τη θέση του βιολόγου θαλάσσης) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού (FAO), ενώ αργότερα μετακόμισε με την οικογένειά του στη Μεγάλη Βρετανία. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο περίφημο LSE, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από το τμήμα επενδύσεων της κορυφαίας εταιρείας που δραστηριοποιείται στα παράγωγα, της Cargill, όπου έμεινε για έξι χρόνια.

Εκεί τον εντόπισε ο Μαρκ Ριτς (μετέπειτα Glencore) και του πρόσφερε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σε μέταλλα τον Μάρτιο του 1993, περίπου έναν χρόνο πριν από την αποχώρησή του. Μέσα σε λίγα χρόνια η Glencore κατάφερε να ελέγξει το 3% των καθημερινών παγκόσμιων συναλλαγών σε συμβόλαια πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πρώτων υλών -από το αλουμίνιο, τον χαλκό και τον άνθρακα, μέχρι τη ζάχαρη, το σιτάρι, το βαμβάκι και το κριθάρι- ενώ τον Μάιο του 2011 πέτυχε να… γιγαντωθεί, καταφέρνοντας την εισαγωγή της στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ. Μέσω της δημόσιας πρότασης η εταιρεία άντλησε το ποσό-μαμούθ των 11 δισ. δολαρίων περίπου.

Αρχές Δεκεμβρίου του 2018 η Glencore Plc ανακοίνωσε τη αποχώρηση του δισεκατομμυριούχου Αριστοτέλη Μυστακίδη, του επικεφαλής της εμπορίας χαλκού και ενός από τους μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας.

Η αναχώρηση του Μυστακίδη σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής. Ο 56χρονος είναι ένας από τους πιο ισχυρούς εμπόρους χαλκού στον κόσμο και δημιούργησε τη φήμη της Glencore ως κυρίαρχη δύναμη στον χαλκό. Ωστόσο έχει βρεθεί κάτω από έντονες πιέσεις πρόσφατα, μετά από μια σειρά ερευνών, προβλημάτων και νομικών πονοκεφάλων.

O Iβάν Σαββίδης που φημολογείται πως πουλάει τον ΠΑΟΚ

Εμπλοκή στα ακίνητα

Αξίζει να παραθέσουμε και το πρόσφατο άρθρο του Πρώτου Θέματος που αναφέρει ότι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης -Τέλης για τους φίλους του- συνεχίζει την επέλαση στο ελληνικό real estate, αφού «χτύπησε» σε διαγωνισμό ένα εκπληκτικό νεοκλασικό οίκημα που καταλαμβάνει σχεδόν ένα τετράγωνο στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για το παλιό κτίριο της Ιονικής Τράπεζας και μετέπειτα της Alpha Bank, που βρίσκεται στην πλατεία Ρούσβελτ, το οποίο είναι ένα εξαίσιο δείγμα αρχιτεκτονικής.

Ο χαμηλών τόνων Ελληνας δισεκατομμυριούχος, ο οποίος κατοικεί μόνιμα στην Ελβετία και μιλάει άπταιστα έξι γλώσσες, κατέθεσε μέσω συνεργατών του την καλύτερη προσφορά από τις δύο. Η δική του ανερχόταν σε 6,2 εκατ. ευρώ, ενώ η δεύτερη, που δεν ξεπέρασε τα 5,5 εκατ. ευρώ, κατατέθηκε από όμιλο Ισραηλινών επενδυτών που δεν έγινε γνωστός.

Ανθρωποι που γνωρίζουν τον Τέλη Μυστακίδη εικάζουν ότι το ενδιαφέρον του για ακίνητα στην Ελλάδα δεν τελειώνει με την απόκτηση του νεοκλασικού στη Θεσσαλονίκη, αλλά θα έχει και συνέχεια.

Θεωρείται άριστος γνώστης της συγκεκριμένης αγοράς και πιστεύει ότι η εποχή είναι η πλέον κατάλληλη για να «χτυπήσει» ακίνητα-φιλέτα, τα οποία θα ενταχθούν στο επιχειρηματικό του πλάνο.

Κάποιοι τον θυμούνται ακόμη νέο να ανεβαίνει ταχύτατα στην ιεραρχία της Cargill, όταν ξεκινούσε μια ιλιγγιώδη επαγγελματική διαδρομή.

f2_2003-5_result_jpg Τέλης Μυστακίδης | Γίνεται ο νέος ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ;
Το φουτουριστικό κτίριο Oyster Flats στον Νέο Κόσμο
2003-2_result_jpg
Oyster-Smartflats_2003_cover

Οταν μετά από έξι χρόνια τον ανακάλυψε ο Μαρκ Ριτς της Marc Rich & Co, ο Μυστακίδης τον ακολούθησε στην εταιρεία που μετεξελίχθηκε στην Glencore. Aυτή στην οποία ανέλαβε επικεφαλής του τομέα επενδύσεων σε μέταλλα, χωρίς να φαντάζεται ότι το 2011, μόλις στα 49 του χρόνια, θα ήταν ένας δισεκατομμυριούχος μέτοχος.

Το νέο «χτύπημα» του Τέλη

Το νεοκλασικό της πλατείας Ρούσβελτ είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ανήκε στην Alpha Bank, η οποία σταμάτησε να το χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια. Η πώλησή του εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου αξιοποίησης και εκμετάλλευσης των ακινήτων της τράπεζας που είναι ιδιοκτήτρια σε πάνω από 3.700 κτίρια και κατοικίες. Για το συγκεκριμένο υπήρξαν δύο προσφορές, αυτές του Μυστακίδη και των Ισραηλινών, με τον Ελληνα να πλειοδοτεί κατά 700.000 ευρώ και να είναι πλέον ο νέος ιδιοκτήτης.

Δεν ήταν φυσικά ο ίδιος παρών όταν ανοίχτηκαν οι προσφορές, αλλά Ελβετοί συνεργάτες του, οι οποίοι τον ενημέρωσαν άμεσα για το αποτέλεσμα που προσέθεσε άλλο ένα ακίνητο στο επιχειρηματικό του πλάνο. Ούτως ή άλλως, ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας είχε πάντα μια τάση να αγοράζει ιδιαίτερες κατοικίες, προσπαθώντας πάντα να κρατά τις κινήσεις του μακριά από τη δημοσιότητα.

Αλλωστε, ήταν ένας εν πολλοίς άγνωστος στην ελληνική πραγματικότητα επιχειρηματίας μέχρι πριν από δέκα χρόνια, όταν ο Τέλης Μυστακίδης φιγουράρισε για πρώτη φορά στην περιώνυμη λίστα του περιοδικού «Forbes» ως ο πλουσιότερος Ελληνας του κόσμου. Τότε οι οικονομικοί συντάκτες άρχισαν να ψάχνουν μανιωδώς στοιχεία για τη ζωή τού εντελώς άγνωστου επιχειρηματία και επενδυτή, ο οποίος εκείνη τη χρονιά άφησε πίσω του ηχηρά ονόματα γνωστών Ελλήνων κροίσων.

Εννιά χρόνια μετά, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Glencore, τον οποίο αποκαλούσαν «βασιλιά του χαλκού», μπορεί να έχει χάσει κάποια εκατομμύρια, αλλά εξακολουθεί να παραμένει δισεκατομμυριούχος.

Φέτος μάλιστα φαίνεται να μπαίνει γερά στις επενδύσεις με την αγορά ακινήτων, αφού τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε γνωστό ότι ο Μυστακίδης προχώρησε στην αγορά του κτιριακού συγκροτήματος Oyster Flats στον Νέο Κόσμο, καθώς επίσης και μιας κατοικίας στο Ψυχικό. Εκεί, άλλωστε, μένει όποτε έρχεται στην Αθήνα για δουλειές ο πολυπράγμων απόφοιτος του London School of Economics, που εξακολουθεί να μη δίνει συνεντεύξεις και να μη φωτογραφίζεται.

Μόνο δύο φωτογραφίες του υπάρχουν, ενώ οι πρώην εργαζόμενοι στην Glencore τον έχουν σκιαγραφήσει ως μια κυρίαρχη προσωπικότητα με τρομερό ένστικτο για τις τάσεις της αγοράς των commodities.

Αποχώρησε από την εταιρεία στα τέλη του 2018 έχοντας γράψει ιστορία στην εταιρεία-κολοσσό, η οποία εκείνη τη χρονιά βρέθηκε στο στόχαστρο των δικαστικών και ρυθμιστικών αρχών για τις δραστηριότητές της στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα.

Οπως γράφτηκε τότε, η αποχώρηση του δισεκατομμυριούχου Ελληνα μετόχου έγινε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιοργάνωσης στις ανώτατες διοικητικές θέσεις της ελβετικής εταιρείας. Εκτοτε ο Τέλης Μυστακίδης έστησε τις δικές του εταιρείες και παίζει μόνος του μπάλα επενδύοντας σε διάφορους τομείς και βασιζόμενος κυρίως στο ένστικτο και το κοφτερό μυαλό του,που μέχρι στιγμής δεν τον πρόδωσαν ποτέ

f3_2478D68B00000578-2900310-image-a-17_1420631646744
Το πολυτελές κτίριο του επιχειρηματία στην Μπελγκράβια του Λονδίνου
04F149980000044D-2900310-Grand_The_flat_is-a-24_1420635791914
022D52B80000044D-2900310-image-a-23_1420634775614

Από την Ελβετία στη Χαλκιδική

Εχει, όμως, λένε άνθρωποι που τον έχουν γνωρίσει, και ένα άλλο ιδιαίτερο ένστικτο για την επένδυση στο real estate, κάτι που φάνηκε το 2016, όταν προχώρησε στην αγορά του τρίτου πιο ακριβού διαμερίσματος όλων των εποχών στο Λονδίνο. Το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται στην Μπελγκράβια, εκτείνεται σε 700 τετραγωνικά μέτρα καταλαμβάνοντας δύο ορόφους σε ένα τετραώροφο κτίριο και το εσωτερικό του το έχει σχεδιάσει ο πολύς Νόρμαν Φόστερ.

Τα 62 εκατ. ευρώ που πλήρωσε ο Μυστακίδης προκάλεσαν φρενίτιδα στα βρετανικά ΜΜΕ για την ταυτότητα του αγοραστή, με την «Daily Mail» να είναι η πρώτη που το αποκάλυψε. Ο Μυστακίδης φέρεται να έγινε έξαλλος με τη δημοσιοποίηση του ονόματός του και την πληθώρα δημοσιευμάτων για την αγορά της συγκεκριμένης κατοικίας, την οποία ο ίδιος θεώρησε μια πολύ καλή επένδυση. Τη χρησιμοποιεί όταν βρίσκεται στο Λονδίνο για δουλειές ή για ολιγοήμερη απόδραση μαζί με τη γυναίκα του και το παιδί τους, ενώ η μόνιμη κατοικία του είναι στο Τσουγκ της Ελβετίας.

Πρόκειται για έναν φορολογικό παράδεισο σε απόσταση αναπνοής από τη Ζυρίχη, όπου οι προνομιούχοι κάτοικοι φορολογούνται με μόλις 10%, ενώ εκεί έχει και το στρατηγείο του. Η αγορά -με άγνωστο προς το παρόν τίμημα- του κτιριακού συγκροτήματος Oyster Flats στον Νέο Κόσμο, το οποίο είναι σχεδιασμένο από το γραφείο ISV Architects, έδειξε τις προθέσεις του για να μπει δυνατά στην αγορά ακινήτων της Ελλάδας.

Τώρα το εκπληκτικό νεοκλασικό στη Θεσσαλονίκη -άγνωστο προς το παρόν πώς θα χρησιμοποιηθεί- είναι η συνέχεια μελετημένων κινήσεων του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία. Ενός ανθρώπου που, παρά τους φρενήρεις εργασιακούς ρυθμούς που διατρέχουν την καθημερινότητά του, φροντίζει πάντα κάθε καλοκαίρι να αφήνει για λίγο τη δουλειά πίσω.

IMG_3676
Το εκπληκτικό νεοκλασικό οίκημα στην πλατεία Ρούσβελτ είναι το τελευταίο απόκτημα του Τέλη Μυστακίδη

Ιδιωτικός παράδεισος

Είναι η περίοδος που έρχεται οικογενειακώς στη Χαλκιδική, εκεί όπου διατηρεί μια εκπληκτικής αισθητικής κατοικία σε έκταση περίπου 40 στρεμμάτων, έναν μικρό ιδιωτικό παράδεισο. Η κατοικία που διαθέτει τη δική της παραλία τού κόστισε περίπου 20 εκατ. ευρώ. Εκεί χαλαρώνει χωρίς να ανησυχεί για τυχόν αδιάκριτα βλέμματα.

Παίρνει πάντα μαζί του και τη μητέρα του, η οποία κατοικεί σε ένα από τα δύο εξαιρετικής αισθητικής διαμερίσματα που διαθέτει ο επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη. Στη Χαλκιδική επιλέγει να ξεκουράζεται κάποιες εβδομάδες μαζί με την οικογένειά του -τα μέλη της οποίας μιλούν άψογα ελληνικά- ξεφεύγοντας για ένα διάστημα από τα σκληρά meetings, στα οποία, όπως λένε άνθρωποι που τα έχουν ζήσει, δεσπόζει το χιούμορ του 58χρονου σήμερα επιχειρηματία.

Με αυτό ως όπλο ο κ. Μυστακίδης καταφέρνει να σπάει για λίγο το συνήθως άχρωμο, άχαρο και σοβαρό κλίμα που επικρατεί σε τέτοιες συναντήσεις, εξακολουθώντας όμως να παραμένει «killer» στη δουλειά του. Ο κοσμογυρισμένος από μικρό παιδί κροίσος μεγάλωσε στη Ρώμη, ανδρώθηκε στο Λονδίνο και ξεκίνησε την επαγγελματική του διαδρομή στην Cargill, έναν κολοσσό των commodities.

Eκτός από την Ελβετία, έχει γραφεία και στο Παρίσι, όμως στη Χαλκιδική έχει τον δικό του ιδιωτικό του παράδεισο, όπου χαλαρώνει βλέποντας τους Ελληνες φίλους του, αλλά και τη μητέρα του Ζωή, την οποία υπεραγαπά. Εκεί ξέχναγε για λίγο επί Glencore, αλλά και τώρα, τα big deals με τα μέταλλα, τις εξαγορές, τις συγχωνεύσεις και την αγορά ακινήτων, απολαμβάνοντας τα κρυστάλλινα νερά, το φρέσκο ψάρι και το ελληνικό καλοκαίρι.

Τέλος να αναφέρουμε πως το 2020 απέκτησε το 5,15% της Πειραιώς.

Εν κατακλείδι μένει να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις με τον ΠΑΟΚ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *