Τουρισμός της Μυκόνου-Οι Άραβες του «Αστέρα» χτίζουν Νέα Χώρα- Τι λένε οι ξενοδόχοι για το καλοκαίρι του 2020

Μυκόνου
Πώς θα κινηθεί ο τουρισμός της Μυκόνου φέτος; η θέση του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κώστα Κουκά. Τι λέει η πρόεδρος των ξενοδόχων Μυκόνου κα Μαρία Κουσαθανά

Πράσινο φως έδωσε το  ΣτΕ για τη δημιουργία πολυτελούς συγκροτήματος στην Ανω Μερά –

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Θα είναι αντιγραφή της Χώρας της Μυκόνου και θα έχει μαρίνα, τελεφερίκ και θέατρο, ενώ οι μετακινήσεις θα γίνονται μικρά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα

«Ναι» λοιπόν είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην υλοποίηση ξενοδοχειακής επένδυσης 50,85 εκατ. ευρώ στην αδόμητη περιοχή Καραπέτης της Ανω Μεράς Μυκόνου, η οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου και χωρίζει τις γνωστές παραλίες Ελιά και Καλό Λιβάδι.

Την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα τέσσερις ακόμη ανάλογες επενδυτικές προτάσεις για το Νησί των Ανέμων.

Η ξενοδοχειακή επένδυση (5 αστέρων) γίνεται από την αραβικών συμφερόντων κοινοπραξία ΑGC Equity Partners, με την κωδική ονομασία «The Mykonos Project», μέσω της εταιρείας Blue Iris Α.Ε. Σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους, το σχήμα της AGC Equity Partners στηρίζεται σε δύο ισχυρά funds του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ, αλλά και σε ισχυρές οικογένειες της Μέσης Ανατολής.

 Η εν λόγω εταιρεία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2013, όταν αγόρασε αντί περίπου 600 εκατ. ευρώ τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης.

Το project

Το επενδυτικό project για την Ανω Μερά αφορά την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας 192 κλινών με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης, αίθουσες ευεξίας (spa), πισίνα, τελεφερίκ, υπαίθριο θέατρο, εμπορικά καταστήματα, kids club, ελληνικό καφενείο, ταβέρνα, εστιατόρια, μικρό παρεκκλήσι, μαρίνα σκαφών 300 τ.μ., κ.λπ., σε μια έκταση 60,324 στρεμμάτων, η οποία μάλιστα δεν έχει ακόμη οδική πρόσβαση. Ειδικότερα, προβλέπεται να κατασκευαστούν 65 κατοικίες ενός δωματίου επιφάνειας 45-50 τ.μ., 15 κατοικίες των 70 τ.μ., 9 κατοικίες δύο δωματίων των 100 τ.μ., 5 κατοικίες δύο δωματίων των 130 τ.μ. και μία βίλα 160 τ.μ.

Η σύνδεση των δωματίων μεταξύ τους, αλλά και με τους άλλους χώρους (εστιατόρια, κ.λπ.), θα είναι αντίστοιχη με εκείνη της Χώρας της Μυκόνου, δηλαδή θα γίνεται μέσα από μικρά σοκάκια, κατασκευασμένα από πέτρινες πλάκες, από τα οποία θα διέρχονται πεζοί και μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα, ενώ ένας μεγαλύτερος δρόμος θα καταλήγει στη μαρίνα.

Η συνολική έκταση αποτελείται από 13 μικρότερα συνεχόμενα και όμορα αγροτεμάχια, για τα οποία το τρίτο δεκαήμερο του 2018 υπεγράφη προσύμφωνο πώλησης στην AGC Equity Partners.

Το σχέδιο ακολουθεί τους υφιστάμενους παραδοσιακούς περιορισμούς δόμησης και κάλυψης της Μυκόνου και το σύνολο του συγκροτήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7.921 τ.μ. σε δόμηση και τα 5.281 τ.μ.σε κάλυψη (μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη 10%). Επιτρέπονται κτίρια μόνο 2 ορόφων και το ύψος τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7,5 μ. για τα διώροφα και τα 4,5 μ. για τα μονώροφα.

Η ακτογραμμή της έκτασης περιλαμβάνει δύο αμμώδεις παραλίες, η μία είναι μήκους 40-50 μ. και πλάτους 4-6 μ. και η άλλη είναι μήκους 40-70 μ. και πλάτους 16-20 μ.

Προβλέπεται, επίσης, εσωτερικό δίκτυο για τους πεζούς, ενώ θα υπάρχουν μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα για την εξυπηρέτηση τόσο των πελατών όσο και των εργαζομένων του συγκροτήματος.

Η επένδυση αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος υψηλής ποιότητας και αισθητικής, εναρμονισμένου απολύτως στα ιδιαίτερα φυσικά και ανθρωπογενή χαρακτηριστικά της Μυκόνου, το οποίο θα αναβαθμίσει τουριστικά το νησί και θα αποτελέσει υπόδειγμα για μελλοντικές επενδύσεις. Παράλληλα, θα παρέχει στους επισκέπτες του όλες εκείνες τις ανέσεις και υπηρεσίες οι οποίες θεωρούνται ιδανικές για φιλοξενούμενους με υψηλά οικονομικά και κοινωνικά επίπεδα.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Με τη διαδικασία της στρατηγικής επένδυσης διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) με την ονομασία “Τουριστική Ανάπτυξη στη Μύκονο”, της Blue Iris A.E. στη θέση Καραπέτης, στη Δημοτική Κοινότητα Ανω Μεράς, Δήμου Μυκόνου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

Οι στρατηγικές επενδύσεις, σύμφωνα με την νομοθεσία (ν. 3894/2010), «επιφέρουν ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα σημαντικής έντασης στη συνολική εθνική οικονομία και προάγουν την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση».

Ετσι, υπήχθη στις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων το επενδυτικό σχέδιο «Τουριστική Ανάπτυξη στη Μύκονο», με φορέα υλοποίησης την εταιρεία AGC Equity Partners, ως στρατηγική επένδυση με βάση την από 31.1.2019 γνωμοδότηση της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.

Πάντως, όπως αναφέρει το ΣτΕ, ο Δήμος Μυκόνου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (128/2019) τάχθηκε κατά της έγκρισης του σχεδίου, «έως ότου μετά από διαβούλευση αποφασιστεί το μοντέλο ανάπτυξης σε σχέση με τις στρατηγικές επενδύσεις» στη Μύκονο, ενώ αντίθετα το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου γνωμοδότησε θετικά.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ -με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Ευστρατίου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη- με την υπ’ αριθμ. 87/20202 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Παράλληλα, όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας διαπίστωσαν ότι στο διάταγμα υπάρχουν ορισμένες παρεκκλίσεις, όπως είναι στον αριθμό των επιτρεπόμενων κλινών ανά στρέμμα και στην τήρηση αποστάσεων από τη γραμμή αιγιαλού, ενώ έκαναν αρκετές νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Μύκονος – ξενοδόχοι: Είναι εύκολο για μας να εφαρμόσουμε τα πρωτόκολλα ασφαλείας

Την ίδια στιγμή οι ξενοδόχοι του νησιού έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την ασφάλεια στις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.

Είναι άγνωστο πόσες πτήσεις θα πραγματοποιούνται προς το διεθνές αεροδρόμιο της Μυκόνου, όπως άγνωστο είναι πόσα κρουαζιερόπλοια θα προσεγγίζουν το λιμάνι της. Σίγουρα όμως τα λίαρ τζετ των διασήμων θα προσγειωθούν και αυτό το καλοκαίρι και οι πολυτελείς θαλαμηγοί θα δέσουν στα λιμάνια της…..

Το ίδιο λέει και η πρόεδρος των ξενοδόχων Μυκόνου κα Μαρία Κουσαθανά«Όλοι είναι έτοιμοι να ανοίξουν», ωστόσο παραδέχεται πως:  Σκοπός μας φέτος είναι να διαχειριστούμε την κρίση. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το καλύτερο και γνωρίζουμε  ότι οι επιχειρήσεις μας δεν θα είναι φέτος κερδοφόρες.

Στη Μύκονο , που είχε πληρότητες στο 100% όλη τη σεζόν, φέτος οι ακυρώσεις είναι πολλές. Η πτώση των κρατήσεων φτάνει το 70%.

Η πολυτέλεια είναι συνώνυμο του νησιού που ζει 24 ώρες το 24ωρο, που δεν κοιμάται ποτέ και τα πάρτι στις κοσμικές του παραλίες γίνονται πρωτοσέλιδα σε life style  περιοδικά ανά τον κόσμο.

«Οι Κύκλαδες ζουν από τον τουρισμό, πόσο μάλλον η Μύκονος, που το 95% των επισκεπτών της είναι αλλοδαποί», λέει στο mononews.gr  η κα Παπαδάκη και συμπληρώνει:

Σήμερα το κυρίαρχο είναι η υγειονομική θωράκιση των νησιών μας –και εν γένει των προορισμών, η υιοθέτηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας από τις επιχειρήσεις, αλλά και η ενίσχυση των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να ανοίξουν. Χρειαζόμαστε ένα ΕΣΠΑ για τον τουρισμό και μάλιστα γρήγορα.

«Φέτος η Μύκονος θα προσφέρει την πολυτέλεια της απόστασης. Οι υγειονομικοί κανόνες θα είναι και κανόνες πολυτέλειας που αξίζει να πληρώσει κάποιος για να κάνει διακοπές».

Προς ένα νέο μοντέλο τουρισμού

Στο ερώτημα αν θα πρέπει να πάμε σε νέο μοντέλο τουρισμού, η κα Παπαδάκη λέει πως θα πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τους μεγάλους tour operators,  οι οποίοι φέρνουν μαζικό τουρισμό εξασφαλίζοντας  μεγάλες πληρότητες με χαμηλές τιμές.

Τα μεγάλα ξενοδοχεία, θα είναι πιο δύσκολο να ανοίξουν το καλοκαίρι, οι μικρές μονάδες είναι πιο ευέλικτες και μπορούν ευκολότερα να εφαρμόσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Βέβαια και οι μικροί θα χρειαστεί να έχουν επιπλέον προσωπικό –πχ στην καθαριότητα, στην κουζίνα, σερβιτόρους- για να εξυπηρετηθεί η πελατεία.

Όλοι οι ξενοδόχοι σήμερα περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, δεν υπάρχει ακόμα εξαγγελία πραγματικής οικονομικής βοήθειας, για τις μονάδες που θα ανοίξουν, για εκείνες που δεν θα ανοίξουν, δεν γνωρίζουμε αν θα καταργηθεί η προκαταβολή φόρου.  Και μην ξεχνάμε πως οι νέοι κανόνες, τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν και ανάλογο κοστολόγιο που είναι βαρύ….

Η κα Παπαδάκη θίγει επίσης δύο θέματα κομβικής σημασίας. Το ένα αφορά την υγειονομική περίθαλψη αν κάποιος νοσήσει, καθώς το νησί δεν διαθέτει νοσοκομείο και το πλησιέστερο νοσοκομείο είναι της Σύρου. Το δεύτερο θέμα αφορά την αστική ευθύνη και τις οικονομικές αξιώσεις που μπορεί να εγείρει ο πελάτης αν νοσήσει από την ξενοδοχειακή επιχείρηση.

Τι λέει ο δήμαρχος Μυκόνου

Το mononews.gr ζήτησε τη θέση του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κώστα Κουκά,  σύμφωνα με τον οποίο:

«Η πανδημία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα ειδικά στον τουριστικό κλάδο, που είναι βέβαιο ότι θα πληγεί σε σημαντικό βαθμό.

Σχετικά με τη Μύκονο που τα τελευταία χρόνια δέχεται περίπου 2 εκατομμύρια επισκέπτες ως Δήμος κινούμαστε σε τέσσερις άξονες δράσεων:

Ο πρώτος είναι η έμπρακτη στήριξη των επαγγελματιών με την αναστολή των πληρωμών των ανταποδοτικών τελών.

Ο δεύτερος είναι η υλοποίηση ενός στοχευμένου προγράμματος προβολής του νησιού σε ειδικά κοινά, με έμφαση τα social media.

Ο τρίτος είναι η στήριξη του Κέντρου Υγείας (προμήθεια υγειονομικού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού, διπλασιασμένο επίδομα στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό από δημοτικούς πόρους) και η λειτουργία μιας υποστηρικτικής κοινωνικής δομής και αλληλεγγύης το «Δίχτυ Αγάπης» όπου με τη βοήθεια δημοτικών υπαλλήλων αλλά και δεκάδων εθελοντών έχουμε δώσει μέχρι τώρα σε 350 συμπολίτες μας είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα.

Ο τέταρτος είναι η αναβάθμιση  των υποδομών (οδοποιία, φωτισμός κα), αλλά και η ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας, μια και για πρώτη φορά θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Υπ. Δημόσιας Τάξης Υποδιεύθυνση Αστυνομίας στο νησί.

Από εκεί και πέρα τις επόμενες ημέρες θα εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία με τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου για να δούμε πως αξιολογούν το περιεχόμενο των υγειονομικών πρωτοκόλλων και πως θα κινηθούν με βάση και τις διεθνείς εξελίξεις στον τουρισμό.

Εκτιμώ ότι με βάση όλα τα παραπάνω ο Μάιος θα είναι ο πλέον καθοριστικός μήνας για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε ένα ισχυρό brand name κάτι που θα διατηρήσουμε και φέτος με την την παροχή υψηλά ποιοτικών υπηρεσιών. Είμαι βέβαιος ότι με επιμονή, εργατικότητα και επαγγελματισμό θα καταφέρουμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας για το νησί μας και να βάλουμε τις βάσεις για μια πολύ καλύτερη τουριστική χρονιά το 2021».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *