Μυστήριο με το χρυσό! Γιατί η Ρωσία σταματά να αγοράζει;O ρόλος του COVID-19

χρυσό

Γιατί η Ρωσία σταματά να αγοράζει χρυσό;

Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού παγκοσμίως, έχει ξοδέψει πάνω από 40 δισ. δολάρια για αγορές του πολύτιμου μετάλλου τα τελευταία πέντε χρόνια. Τώρα αποφάσισε να σταματήσει όπως αναφέρει το Bloomberg σε μετάφραση mononews

Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι από την 1η Απριλίου σταματά τις αγορές χρυσού, αλλά δεν εξήγησε το λόγο. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει ήδη συγκεντρώσει μεγάλη ποσότητα αποθεμάτων και πιθανότατα δεν χρειάζεται περισσότερα.

Επιπλέον, με τις τιμές του χρυσού να βρίσκονται κοντά σε υψηλό επτά ετών και τους διεθνείς επενδυτές να αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο, οι Ρώσοι έμποροι είναι πιθανότατα πρόθυμοι να πουλήσουν. Ο χρυσός έχει καταστεί εξαιρετικά δημοφιλής επένδυση τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η πανδημία σπέρνει τον φόβο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά ορισμένοι έμποροι δυσκολεύονται να προμηθεύσουν ράβδους χρυσού.

«Η κεντρική τράπεζα δίνει τώρα σήμα στους πωλητές του πολύτιμου μετάλλου ότι θα πρέπει να κατευθύνουν τα αποθέματα τους στο εξωτερικό»,  δήλωσε ο Dmitry Dolgin, οικονομολόγος της ING Bank στη Ρωσία. «Η παγκόσμια ζήτηση φαίνεται να είναι υψηλή».

Ο πανικός που επικράτησε παγκοσμίως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και η πλημμύρα των κινήτρων από τις κεντρικές τράπεζες, πυροδότησαν τη ζήτηση για το μέταλλο. Και παρόλο που υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες τόνοι ράβδων χρυσού που στοιβάζονται σε θησαυροφυλάκια σε όλο τον κόσμο, είναι δύσκολο να αποκτήσει κάποιος χρυσό όταν και όπου χρειάζεται. Συνήθως η αποστολή του γίνεται μέσω των εμπορικών πτήσεων, οι οποίες ακυρώνονται κατά χιλιάδες.

Οι τιμές του χρυσού παρουσιάζουν τώρα σταθεροποίηση. Αλλά αν υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά από τη Ρωσία θα μπορούσε να επηρεάσει την αγορά.  Οι προμηθευτές μπορούν να στραφούν στις ναυλωμένες πτήσεις για να προσεγγίσουν τους βασικούς αγοραστές, δήλωσε ο Eduard Rybkin, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος των πολύτιμων μετάλλων της Lanta Bank στη Μόσχα.

Όπως τόνισε υπάρχει ζήτηση από παραδοσιακούς αγοραστές όπως το Λονδίνο, αλλά και μέρη όπως η Ινδία, η Τουρκία και η Σιγκαπούρη.

Τι κάνει η Ρωσία με το χρυσό τα τελευταία χρόνια

Η ισχυρή αγορά χρυσού της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της αγοράς,  θέτοντας όρια στις τιμές όταν οι επενδυτές απομακρύνοντας από τα ασφαλή καταφύγια και στρέφονταν στα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου ρίσκου και μεγαλύτερων αποδόσεων. Το απόθεμα χρυσού που κατέχει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αποτιμάται σε περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο χρυσός αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των ρωσικών διεθνών αποθεμάτων, το οποίο είναι ιστορικά υψηλό και σε σύγκριση με άλλες κεντρικές τράπεζες.

«Η κεντρική τράπεζα πιθανότατα δεν θέλει να αυξήσει το μερίδιο του χρυσού, ενώ το μέγεθος των αποθεμάτων μειώνεται», δήλωσε η Tatiana Evdokimova, αναλύτρια της Nordea Bank στη Μόσχα.

Η κεντρική τράπεζα επισήμανε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με τις αγορές χρυσού που θα πραγματοποιήσει θα εξαρτηθούν από την κατάσταση των χρηματοπιστωτικών αγορών, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Τέλος, γράφαμε πριν λίγες μέρες τα εξής για τις οικονομικές ιδιότητες του χρυσού:

Σε αβέβαιους καιρούς, υπάρχει συχνά πτώση στον χρυσό, επειδή οι φυσικές του ιδιότητες το καθιστούν μοναδικής αξίας, δήλωσε ο Jeffrey Currie, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας για τα βασικά προϊόντα της Goldman Sachs (GS).

«Είναι πυκνός, φτηνός στην αποθήκευση και πολύ πιο εύκολο να μετακινηθεί από ένα εμπόρευμα όπως το πετρέλαιο», εξήγησε ο Currie. Καθώς οι κεντρικές τράπεζες εκτυπώνουν τεράστια ποσά ευρώ, λίρες και δολάρια, για να διατηρήσουν τις οικονομίες τους, η εσωτερική αξία του χρήματος πέφτει. «Μας αρέσει να ονομάζουμε τον χρυσό το νόμισμα της τελευταίας λύσης» πρόσθεσε ο Currie.

«Όταν όμως εισβάλλει ο φόβος και οι νομοθέτες υποβαθμίζουν τη νομισματική αξία, όπως συμβαίνει τώρα, το κόστος της κατοχής χρυσού σε σχέση με την κατοχή άλλων νομισμάτων μειώνεται».

Η BullionByPost προέβλεψε την αύξηση της ζήτησης του χρυσού και εξασφάλισε επιπλέον απόθεμα. Αλλά η Halliday-Stein είπε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην αγορά χρυσού, αν δεν είναι ακόμα στα χέρια του πωλητή, σημειώνοντας ότι «οι αλυσίδες εφοδιασμού σπάνε» και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα διατεθούν περισσότερα αποθέματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *