
Η Ελλάδα μπαίνει στο πεδίο ανταγωνισμού και σε ό,τι αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ώστε να ισορροπήσει το τουρκικό πλεονέκτημα στον τομέα με τα Bayraktar.
Συγκεκριμένα, η χώρα μας αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά των drones MQ-9 SeaGuardian. Πρόκειται για drones μεγάλης εμβέλειας τα οποία υπερέχουν των Bayraktar.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αγοραστούν τρία τέτοια drones, τα οποία μαζί με τον εξοπλισμό τους και τις βάσεις εδάφους, θα κοστίσουν περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Η σύγκρισή τους με τα Bayraktar είναι η ακόλουθη:
- Το MQ-9 SeaGuardian φτάνει μέχρι 2.200 χλμ απόσταση, σε αντίθεση με το Bayraktar που φτάνει μέχρι 300 χλμ.Η διάρκεια πτήσης του MQ-9 SeaGuardian είναι 57 ώρες, ενώ του Bayraktar 27 ώρες.Το MQ-9 SeaGuardiαn έχει φορτίο 2.200 κιλά, ενώ το Bayraktar 150 κιλά.Σχετικά με το ύψος που μπορεί το καθένα να πετάξει, το MQ-9 SeaGuardιan μπορεί να φτάσει στα 40.000 πόδια, σε αντίθεση το Bayraktar που φτάνει στα 25.000 πόδια.
Τέλος, το MQ-9 SeaGuardian μπορεί πέρα από όπλα να κουβαλάει και συστήματα εντοπισμού υποβρυχίων και να τα ακολουθεί.


Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι το ελληνικού σχεδιασμού σύστημα “Πανόπτης” , που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Ενώ συστήματα αντι-drone έχουν παρουσιάσει στο ΓΕΕΘΑ το Ισραήλ και όχι μόνον.
Για παράδειγμα, την Τετάρτη 13 Απριλίου, στο πλαίσιο υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας στρατηγό Τιερί Μπουρκάρ, έγινε παρουσίαση γαλλικών συστημάτων drones και αντι-drones.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη αντιαεροπορικά συστήματα όπως οι TOR-M1 δεν μπορούν να “πιάσουν” εύκολα τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Μπαϊρακτάρ» ΤΒ-2, αν και φυσικά η πολεμική αεροπορία όπως αναφέρθηκε μπορεί σε κάθε περίπτωση να τα καταρρίψει.
Τίθεται ταυτόχρονα το ερώτημα γιατί δεν έχει ήδη επενδύσει και η χώρα μας σε drones. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει επιβεβαιώσει πάντως στη Βουλή ότι υφίσταται εγκεκριμένη επιχειρησιακή απαίτηση ένταξης διαφόρων τύπων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ) στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δήλωσε όμως ότι τα επιμέρους στοιχεία εμπίπτουν στην κατηγορία του “απορρήτου” και συνεπώς δεν δημοσιοποίησε λεπτομέρειες.
Είναι γνωστό πάντως ότι μπαίνει στην τελική ευθεία το πρόγραμμα Αρχύτας για ελληνικά drones, τα οποια θα κατασκευάζει η ΕΑΒ. Πρόκειται για μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που θα έχει τη δυνατότητα να απογειώνεται και προσγειώνεται κάθετα ( Vertical Takeoff And Landing-VTOL UAV) και ήδη έχει κατασκευάσει πειραματικά ένα η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.