Αυτοκίνητα | Κερδισμένοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία οι κατασκευαστές

Αυτοκίνητα | Κερδισμένοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία οι κατασκευαστές

Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων των μεγαλύτερων δυτικών και ορισμένων κινέζικων αυτοκινητοβιομηχανιών προχώρησε ο ιστότοπος motor1.com

Το ρεπορτάζ αφορά το 2022 και περιλαμβάνει θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη σχετικά με την κερδοφορία 25 διαφορετικών κατασκευαστών αυτοκινήτων από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα πρόκειται για 8 ιαπωνικές μάρκες (Isuzu, Subaru, Honda, Toyota, Mitsubishi, Mazda, Nissan και Suzuki), 7 ευρωπαϊκές (Ferrari, Mercedes – Benz, BMW, Stellantis, Volkswagen Group, Renault και Aston Martin), 5 κινέζικες (BYD, Great Wall, Geely, Xpeng, NIO), τρείς από τις ΗΠΑ (Tesla, General Motors, Ford), μία κορεάτικη (Hyundai – Kia) και την ινδική Tata, στην οποία ανήκουν η Land Rover και η Jaguar.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Πακτωλός κερδών για τους Ευρωπαίους

Το πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο είναι, ότι οι 7 ευρωπαίοι αυτοκινητοκατασκευαστές εμφανίζουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από τους ανταγωνιστές τους από τις άλλες ηπείρους. Συνολικά πέτυχαν το 2022 έναν κύκλο εργασιών άνω των 804 δισεκατομμυρίων ευρώ και κατέγραψαν σχεδόν 79 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη, άρα λειτούργησαν με περιθώριο κέρδους 9,8%, που ήταν μάλιστα αυξημένο κατά 0,5% σε σχέση με το 2021.

Τα αντίστοιχα περιθώρια ήταν για τις ΗΠΑ 7,6%, για τη Νότια Κορέα 7,4%, για την Ιαπωνία 6,3%, για την Κίνα 1,6% και για την Ινδία μόλις 0,4%. Ο συνολικός τζίρος των 25 αυτοκινητοκατασκευαστών άγγιξε πέρυσι τα 2,07 τρισεκατομμύρια ευρώ και τα κέρδη τους ήταν 157 δισεκατομμύρια ευρώ με μέσο ποσοστό 7,6%, όσον αφορά στο περιθώριο κέρδους.

Ποσοστά κερδοφορίας ανά τον κόσμο

iglobaltop

Τα αποτελέσματα κρίνονται εντυπωσιακά, γιατί το 2022 μειώθηκε η παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της έλλειψης ημιαγωγών, πλεξούδων καλωδιώσεων και άλλων εξαρτημάτων. Φαίνεται λοιπόν ότι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες αυτοκινήτου αντεπεξήλθαν καλύτερα από τις υπόλοιπες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, τις οποίες αξιοποίησαν για να μειώσουν τα στοκ τους, να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους και ταυτόχρονα να αυξήσουν τις τιμές των καινούργιων μοντέλων τους.

Το τελευταίο έγινε εφικτό, καθώς η ζήτηση ήταν σαφώς μεγαλύτερη από την παραγωγή, με αποτέλεσμα τους μεγάλους χρόνους παράδοσης που ξεπερνούσαν αρκετές φορές ακόμη και το ένα έτος. Μεγάλος χαμένος ήταν φυσικά ο τελικός καταναλωτής, που είδε τις τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων να παίρνουν την ανηφόρα και να συμπαρασύρουν προς τα πάνω και τις αντίστοιχες των μεταχειρισμένων οχημάτων.

H Ferrari πουλάει όσο…θέλει

Παγκόσμια πρωταθλήτρια κερδών ανά πώληση αυτοκινήτου παρέμεινε και το 2022 η Ferrari. Η μάρκα από το Μαρανέλο πούλησε πέρυσι 13.221 καινούργια αυτοκίνητα, πέτυχε συνολικό τζίρο 5,09 δις ευρώ και κατέγραψε κέρδη 1,22 δις ευρώ! Με άλλα λόγια, για κάθε ένα ευρώ που έκανε τζίρο το 2022 η Ferrari, κέρδιζε 24 λεπτά, όταν η μέση κερδοφορία του κλάδου ήταν 7,6 λεπτά.

Το 2023 αναμένεται μάλιστα ακόμη καλύτερο για την ιταλική εταιρεία με σήμα το όρθιο αλογάκι, καθώς λανσάρισε στην αγορά το νέο μοντέλο Purosangue, που αποτελεί το πρώτο SUV στην ιστορία της. Η θέση των Ιταλών απειλείται μόνο από την Tesla, η οποία αύξησε το περιθώριο κέρδους το 2022 σε σχέση με το 2021 από 12,1% σε 16,8%.

Oι 5 μάρκες με τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους

iferraritop

Η κινέζικη αγορά αυτοκινήτου είναι με διαφορά η μεγαλύτερη στον κόσμο, ωστόσο δεν μπορούμε να έχουμε μία σαφή εικόνα για τις μεγάλες εγχώριες εταιρείες του κλάδου, επειδή κατασκευάζουν μέσω συνεργειών όχι μόνο δικά τους οχήματα, αλλά και μοντέλα δυτικών αυτοκινητοκατασκευαστών. Από τις ελλιπείς πληροφορίες που έχουμε, διαμορφώνεται μία μεικτή κατάσταση.

Έτσι εμφανίζει η Great Wall τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους με ποσοστό 6,8% και την ακολουθούν η BYD και η Geely. Αντιθέτως, οι δύο Start – up μάρκες Xpeng και ΝΙΟ, οι οποίες κατασκευάζουν αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα μοντέλα, κατέγραψαν το 2022 ζημιές και μένει να δούμε αν αντιστραφεί αυτή η εικόνα τα επόμενα χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *