
“Συμπληγάδες” μετάλλαξης “Όμικρον” και πίεσης στο σύστημα της υγείας. Αλλά και έτερα κρίσιμα μέτωπα που και αυτά σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών. Όπως, για παράδειγμα, οι νέες αυξήσεις στο ρεύμα που αναμένεται ότι θα δουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά στους λογαριασμούς του Δεκεμβρίου.
Toυ Δημήτρη Γκάτσιου
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη… περπατά τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, έχοντας να αντιμετωπίσει στον ορίζοντα μία σειρά από κάβους, που, αν μη τι άλλο, μπορεί να έχουν έντονο πολιτικό αντίκτυπο, σε ένα 2022 που πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει εκλογικό.
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν για την αναχαίτιση του πλέον επιθετικού στελέχους από την εμφάνιση του πανδημικού ιού κλείνουν δέκα ημέρες εφαρμογής και είναι αναμενόμενο όσο τείνουμε προς τη χρονική λήξη τους να…ανάβει η συζήτηση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο μέτρων. Από την άλλη, το άνοιγμα των σχολικών μονάδων της χώρας, την ερχόμενη Δευτέρα, που αποτέλεσε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης με την Κουμουνδούρου, μετατρέπεται στο πρώτο… κρας τεστ όσον αφορά στην επιτυχία και την ορθότητα της κυβερνητικής απόφασης, τη στιγμή που πλάι στο παζλ της COVID-19 συμπορεύεται το κύμα της ακρίβειας.
Το σκηνικό μοιάζει εκρηκτικό για ένα κυβερνητικό σχήμα που κλείνει δυόμισι χρόνια στην εξουσία. Και, κατά πολλούς, ο Ιανουάριος ίσως αποδειχθεί ένας από τους πλέον δύσκολους μήνες της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, από τον Ιούλιο του 2019.
Τα επόμενα βήματα
Με την “Όμικρον” να τρέχει με φρενήρη ρυθμό, σπάζοντας το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ στις μολύνσεις, όπως γίνεται αντιληπτό η κυβέρνηση κινείται στις…ψηφίδες της τέλειας καταιγίδας του κορονοϊού. Παρά το γεγονός ότι οι αισιόδοξες προβλέψεις των ειδικών κάνουν λόγο για αποκλιμάκωση των κρουσμάτων από τα τέλη Ιανουαρίου, το… αποτύπωμα της Covid-19 βαραίνει τους σκληρούς δείκτες των νοσηλειών και των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Μεγάλο στοίχημα του Μεγάρου Μαξίμου και του αρμόδιου υπουργείου Υγείας είναι να κρατηθεί τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όσο πλησιάζουν ορόσημα που σχετίζονται με τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Εν αρχή, αυτό που πρέπει να απαντηθεί, καθώς συζητείται ήδη έντονα μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, είναι η περαιτέρω διεύρυνση του κύκλου της υποχρεωτικότητας των εμβολίων. Σε αυτό το μέτωπο, δεν αποκλείεται οι ανακοινώσεις να είναι άμεσες και, με βάση τα ηλικιακά κριτήρια, η υποχρεωτικότητα να… αγκαλιάσει αυτήν τη φορά την ομάδα 50 έως και 60 ετών.
Την οδό έδειξε, μάλιστα, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η Ιταλία, προχωρώντας σε υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους πενηντάρηδες. Και στη χώρα μας, όλα δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για την πυροδότηση του μέτρου έχει ξεκινήσει. “Η απόφαση να μπουν ηλικιακά κριτήρια στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου απέδωσε και ενδεχομένως εάν χρειαστεί να χαμηλώσουν κι άλλο τα ηλικιακά όρια. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες. Όχι σε επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά σε ηλικιακές”, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δίνοντας ένα πρώτο στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.

Ακόμα ένα μέτρο
Εάν, ωστόσο, θεωρηθεί δεδομένη η πρόθεση του Μαξίμου για νέα ώθηση στον κύκλο της επιχείρησης “Ελευθερία”, ακόμα μία άμεση κίνηση στη σκακιέρα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και άμεσα ανακοινώσιμη. Και αυτή είναι η απόφαση για τη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού με δύο δόσεις στους επτά μήνες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι, κατά πάσα πιθανότητα από τα μέσα Φεβρουαρίου (καθώς αναμένεται να δοθεί μία σχετική… περίοδος χάριτος) εάν κάποιος πολίτης δεν έχει προχωρήσει στην αναμνηστική δόση, τότε στο επτάμηνο θα θεωρείται ανεμβολίαστος, χάνοντας τα προνόμια του πιστοποιητικού. Το μέτρο ισχύει ήδη για τους πολίτες από 60 ετών και άνω. Όλα αυτά, εν αναμονή του επόμενου κύκλου των συνεδριάσεων της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, ο οποίος θα… σηκώσει αυλαία στις αρχές της εβδομάδας, όταν και θα υπάρξει αναλυτική συζήτηση για τις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ πριν από την Πρωτοχρονιά. Και σε αυτό το πεδίο, δεν αποκλείεται η επέκταση της χρονικής διάρκειας των μέτρων για τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, με την προσοχή να εστιάζει τόσο στο ωράριο της λειτουργίας, όσο και στις πληρότητες.

Βαριά σκιά…
Εάν η περιδίνηση του πανδημικού ιού είναι το πρώτο εμπόδιο που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το δεύτερο σχετίζεται με την ακρίβεια, η οποία… χτύπησε και χτυπάει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι λογαριασμοί ρεύματος που προκαλούν… παραζάλη έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη εκατομμυρίων πολιτών και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αποτελώντας ένα σημείο τριβής που μπορεί να διαδραματίσει τον δικό του ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με χθεσινή δήλωσή του, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει τον Ιανουάριο ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, κρατώντας, παράλληλα… πόρτα ανοιχτή για νέα μέτρα στήριξης, εφόσον το παγκόσμιο ράλι των τιμών της ενέργειας συνεχιστεί. “Θα παρακολουθούμε το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του”, ανέφερε χαρακτηριστικά, με την ακρίβεια να αποτελεί δομικό στοιχείο των κλειστών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με το σκηνικό, λοιπόν, να διαμορφώνεται ανάμεσα στη… Σκύλλα της Covid-19 και στη Χάρυβδη της ενεργειακής κρίσης, ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο οι δημοσκοπήσεις που θα ξεκινήσουν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας θα φέρουν μαζί τους και μία κάμψη στα ποσοστά της κυβερνητικής παράταξης. Και κατά πόσο μία ενδεχόμενη κάμψη θα είναι παροδική και αναστρέψιμη, από τη στιγμή που το κυβερνητικό επιτελείο ποντάρει πολλά όχι μόνο στην πετυχημένη διαχείριση των παραπάνω μετώπων, αλλά και στο… ξετύλιγμα της επόμενης φάσης των μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
“Μπορεί η προσοχή μας να εστιάζει στην πανδημία και στην ακρίβεια, ωστόσο η πολιτική μας δεν σταματά να παράγει οφέλη για τους πολίτες. Ήδη, από την 1η Ιανουαρίου θέσαμε σε εφαρμογή ακόμα μία δέσμη μέτρων που μειώνει τους φόρους και ενισχύει τα εισοδήματα. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε”, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.