Συνομιλία Μητσοτάκη-Ερντογάν: Ποια η διαφορά στις 2 ανακοινώσεις; Καλά έκανε ο Πρωθυπουργός;

Last updated on Απρίλιος 14th, 2021 at 08:26 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
μητσοτάκη
Συνομιλία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης κι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σαφώς και θεωρείται, κατ’ αρχήν, θετική η ύπαρξη συνομιλίας. Το να μην μιλάνε δύο γείτονες δεν μπορεί να θεωρείται θετικό. Το τι ειπώθηκε όμως είναι άλλο θέμα. Εκεί μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως καλύτερα καμία συζήτηση, παρά μία αρνητική συζήτηση. Συνεπώς ας εξετάσουμε τι ειπώθηκε, όσων γνωρίζουμε τουλάχιστον.

Ας ξεκινήσουμε από το βασικό, πως μία συζήτηση μισής ώρας δε λύνει κανένα θέμα μεταξύ των δύο χωρών. Δεν είναι καν επαρκής χρόνος για να θεωρηθεί η αρχή μίας εξομάλυνσης. Όποιοι το ισχυρίζονται αυτό μάλλον κρίνουν επικοινωνιακή την εξωτερική πολιτική και σίγουρα παραβλέπουν τη βεντάλια διεκδικήσεων της Τουρκίας.

Τελικά τι ειπώθηκε μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν ;

Eντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίον αντιμετώπισαν τα ΜΜΕ σε Αθήνα και Άγκυρα την συνομιλία των δύο ηγετών. Αυτό παρά το πανομοιότυπο  (συνεννοημένο) περιεχόμενο των επίσημων ανακοινώσεων, σύμφωνα με τις οποίες «οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας».

Μοναδική διαφοροποίηση στην ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας, όπως μεταδόθηκε από την Κρατική Ραδιοτηλεόραση είναι η προσθήκη πως «συζήτησαν επίσης και για τις διμερείς σχέσεις»!

Η διαφορά είναι ουσιαστικότατη και δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Εν τω μεταξύ τα  πανομοιότυπα ρεπορτάζ εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης στην Αθήνα (σαν να έχουν την ίδια πηγή) , σύμφωνα με τα οποία οι δύο ηγέτες «αναφέρθηκαν και στην ένταση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο και συμφώνησαν ότι έχει φθάσει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα» είναι μάλλον προσβλητικά για την Ελλάδα.

Αυτό διότι εξισώνεται ο θύτης με το θύμα. Η Τουρκία με τις υπερπτήσεις, το τουρκολιβυκό μνημόνιο κλπ κλπ με τις αυτονόητες δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων περί υπεράσπισης του πατρώου εδάφους σε περίπτωση εισβολής.

Η αλήθεια είναι πως ακόμα δεν θα μάθουμε τι πραγματικά ειπώθηκε μεταξύ των δύο ηγετών. Άλλωστε η προπαγάνδα των Τούρκων κάνει και τον Γκαίμπελς περήφανο.

Καλό ωστόσο είναι και τα ελληνικά ΜΜΕ όταν μεταδίδουν είδηση και κυρίως όταν σχολιάζουν να έχουν την ελάχιστη κριτική ματιά. Υπηρεσία είναι η εποικοδομητική κριτική άλλωστε, όχι αντιπολίτευση.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως στα εθνικά θέματα όλοι είμαστε με την πατρίδα μας. Η κριτική ή η επευφημία δεν είναι κομματική θέση, αλλά εθνική.

Ποιος είναι ο Κ.Μητσοτάκης;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (γεν. Αθήνα, 4 Μαρτίου 1968) είναι Έλληνας πολιτικός, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου 1968. Είναι ο μοναχογιός και το τελευταίο από τα τέσσερα παιδιά του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίκας Γιαννούκου. Από την πλευρά του πατέρα του, κατάγεται από παλαιά οικογένεια πολιτικών και είναι απόγονος της αδερφής του Ελευθέριου Βενιζέλου. Μεταξύ άλλων, είναι δισέγγονος του πολιτικού Κωστή Μητσοτάκη, εγγονός του Κυριάκου Μητσοτάκη και αδελφός της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1986 και σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, από όπου αποφοίτησε με διάκριση, ενώ βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο για τη διπλωματική εργασία που εκπόνησε με θέμα τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ. Έκανε μεταπτυχιακό επάνω στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση στο Στάνφορντ και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ (ΜΒΑ).

Το 1997 παντρεύτηκε την πολωνικής καταγωγής Μαρέβα Γκραμπόφσκι, επιχειρηματία και πρώην τραπεζικό στέλεχος. Έχουν αποκτήσει τρία παιδιά: την Σοφία, τον Κωνσταντίνο και την Δάφνη.

Ομιλεί, πέραν των Ελληνικών, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Στις εκλογές του Μαρτίου 2004 και του Σεπτεμβρίου 2007 εξελέγη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώτος σε ψήφους στην Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών.

Στις 25 Ιουνίου 2013 ανέλαβε τη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, μετά τον πρώτο ανασχηματισμό, θέση που διατήρησε μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015.

Μετά την ήττα της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός του. Τον Σεπτέμβριο του 2015 έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, που διεξήχθη στις 20 Δεκεμβρίου, ο Μητσοτάκης έλαβε 115.162 ψήφους, ποσοστό 28,5%, έντεκα ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες από το Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος επίσης πέρασε στο δεύτερο γύρο. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Μητσοτάκη, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας κράτησε ουδέτερη στάση.Στο δεύτερο γύρο, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2016, ο Μητσοτάκης επικράτησε του Μεϊμαράκη με ποσοστό 52,43% και εξελέγη πρόεδρος του κόμματος.

Ο Μητσοτάκης όρισε αντιπροέδρους του κόμματος τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 39,9% και διαφορά 8,32% από τον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι οδηγήθηκε στη θέση της κυβέρνησης. Την επόμενη μέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός και την μεθεπομένη ορκίστηκε το νέο υπουργικό συμβούλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *