Ο Μητσοτάκης επιστρέφει με Εκλογές; Το Ταμείο Ανάκαμψης στήνει κάλπες και φέρνει Μνημόνιο;

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:28 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Ο Μητσοτάκης επιστρέφει με Εκλογές; Το Ταμείο Ανάκαμψης στήνει κάλπες και φέρνει Μνημόνιο;

O Έλληνας πρωθυπουργός  φαίνεται πως έχει αρχίσει να σχηματίζει στο μυαλό του τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, καθώς όλα δείχνουν τα 35 δις ευρώ που διεκδικεί η Ελλάδα θα συνοδεύονται από προϋποθέσεις, γι άλλους Μνημόνιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας κατά νου το ενδεχόμενο η απογείωση του αριθμού των κρουσμάτων να προκαλέσει έναν άγριο χειμώνα δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε καμία κυβερνητική πράξη, ειδικά με την Αξιωματική Αντιπολίτευση να ‘σκληραίνει’ τη στάση της.

Ηδη ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται υπέρμαχος των μικρομεσαίων και των ελευθέρων επαγγελματιών τους οποίους η κυβέρνησή του είχε πιέσει αφόρητα, οικονομικά.

Στη διάρκεια της Συνόδου τώρα ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι απορρίπτει την τρέχουσα πρόταση που συζητείται στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ με στόχο να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την ύφεση που έφερε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Το σημαντικότερο, κεντρικό αίτημά μας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μακροπρόθεσμη ένωση χρέους (…) αλλά αυτό που θα αποφασιστεί εδώ να παραμείνει μια δράση για μία και μόνο φορά», είπε στη δημόσια τηλεόραση ORF ο Κουρτς.

Στο περιθώριο της Συνόδου των 27 στις Βρυξέλλες, ο Κουρτς είπε ότι είχε συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως είναι πιθανό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καταλήξουν σε συμφωνία κατά την τρίτη ημέρα των συνομιλιών τους σχετικά με τα σχέδια για ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών, που έχουν πληγεί πολύ εξαιτίας του κορονοϊού.

“Υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα”, δήλωσε στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γαλλικής προεδρίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει μια προθυμία για συμβιβασμό ώστε να υπάρξει συμφωνία για ένα ταμείο οικονομικής ανάκαμψης στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αυτή δεν πρέπει να είναι εις βάρος των φιλοδοξιών για την Ένωση.

“Η προθυμία για συμβιβασμό δεν θα πρέπει να μας αποτρέπει από τη νόμιμη φιλοδοξία που πρέπει να έχουμε”, είπε κατά την άφιξή του για την τρίτη ημέρα της συνόδου κορυφής. “Θα δούμε τις ερχόμενες ώρες αν αυτά τα δύο είναι συμβατά”.

“Δεν είναι θέμα αρχής, αλλά γιατί αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, και επειδή οι χώρες μας το χρειάζονται — και χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ενότητα”.

“Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Ας συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί”, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Εκτός από την Αυστρία και η Ολλανδία θέτει όρους.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απαίτησε ένα κράτος μέλος να μπορεί να μπλοκάρει εκταμιεύσεις από το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης στην περίπτωση που άλλα κράτη του ευρωπαϊκού μπλοκ οπισθοχωρούν από μεταρρυθμίσεις.

«Αν θέλουν δάνεια και ακόμη και επιχορηγήσεις, νομίζω ότι είναι λογικό να μπορώ να εξηγήσω στον λαό της Ολλανδίας… ότι σε αντάλλαγμα έχουν πραγματοποιηθεί αυτές οι μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Ρούτε, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες για μια συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο κορυφής είναι πενήντα-πενήντα.

Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη



Η Ολλανδία, που ηγείται μιας ομάδας χωρών της ΕΕ που είναι αντίθετες στην χορήγηση επιχορηγήσεων ή αρωγής χωρίς αυστηρούς όρους, θέλει οι χώρες που θα στηριχθούν από το Ταμείο να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασία τους και το συνταξιοδοτικό σύστημά τους, μεταξύ άλλων τομέων.

Όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα οι συζητήσεις σήμερα έγιναν σε χαμηλούς τόνους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες. Διαφωνίες υπάρχουν και είναι και σημαντικές κυρίως σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναφορικά με το ΠΔΠ, που καθορίζει τις δαπάνες της επόμενης επταετίας στα 1,074 τρισ. ευρώ, φαίνεται ότι η συμβιβαστική πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ γίνεται αποδεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία των ηγετών, γιατί διασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότηση των δύο βασικών πολιτικών της ΕΕ, της συνοχής και της γεωργίας. Μάλιστα οι δαπάνες για τις εν λόγω πολιτικές αυξάνονται κατά 65 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σχετικά με τις επιστροφές, η συμβιβαστική πρόταση του κ. Μισέλ προβλέπει τη συνέχισή τους. Πρόκειται για ένα ποσό που ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ ετησίως για τις τέσσερις χώρες του Βορρά (Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Αυστρία) και αφορά ένα μέρος της καθαρής συνεισφοράς τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Η Κομισιόν είχε προτείνει να καταργηθούν. Πάντως, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και πολλές άλλες χώρες συνέδεσαν τη συνέχιση του καθεστώτος των επιστροφών με την επίτευξη συνολικής συμφωνίας, που θα περιλαμβάνει όλες τις πτυχές του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης ο προτεινόμενος προϋπολογισμός των 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. σε δάνεια, δεν αμφισβητείται πλέον από την ομάδα των τεσσάρων. Απλώς επιδιώκουν να ισορροπήσουν την αναλογία περιορίζοντας τις επιχορηγήσεις και αυξάνοντας τα δάνεια, ωστόσο εκτιμάται ότι θα εγκαταλείψουν και αυτήν την αξίωση.

Οι δυσκολίες εντοπίζονται στη διακυβέρνηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η συμβιβαστική πρόταση του κ. Μισέλ προβλέπει ότι οι χρηματοδοτήσεις από το ταμείο θα γίνουν χωρίς πρόσθετους δημοσιονομικούς όρους. Απλώς κάθε χώρα θα υποβάλει εθνικό επενδυτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για το διάστημα 2021-2023, το οποίο θα βασίζεται στις συστάσεις της Κομισιόν. Οι δε αποφάσεις θα λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο.

Με την πρόταση Μισέλ διαφωνεί κυρίως ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ζήτησε οι αποφάσεις για την έγκριση του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και τις εκταμιεύσεις να λαμβάνονται ομόφωνα.

Την ολλανδική θέση απορρίπτουν κατηγορηματικά οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, υπογραμμίζοντας ότι δεν αποδέχονται καμία τροποποίηση της πρότασης της Κομισιόν σε σχέση με τη διακυβέρνηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Προφανώς, οι δύο χώρες αντιλαμβάνονται ότι εάν αποδεχθούν την εισαγωγή της ομοφωνίας θα δυσκολευτεί η λήψη αποφάσεων σε μια περίοδο που τα χρήματα πρέπει να εκταμιευθούν το συντομότερο.

Ο κ. Μισέλ έχει προτείνει να γίνει κατανομή τώρα του 70% από τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα να αποφασιστούν το 2023 με βάση την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας την περίοδο 2020-2021. Με τη θέση αυτή διαφωνούν αρκετές χώρες και η Ελλάδα, οι οποίες θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνει η αρχική πρόταση της Κομισιόν που προβλέπει την δέσμευση όλων των χρημάτων τώρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διεκδικεί από το ΠΔΠ της περιόδου 2021-2027 πάνω από 35 δισ. ευρώ, ενώ με βάση την πρόταση της Επιτροπής για το ταμείο ανάκαμψης δικαιούται επιπλέον 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,5 δισ. σε δάνεια.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Capital.gr, οι επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ κάθονται και πάλι στο τραπέζι το μεσημέρι στις 13:00 ώρα Ελλάδας με πηγές να εκφράζουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων σε σχέση με την Παρασκευή παρά το γεγονός όπως λένε ότι το κλίμα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, αναμένεται νέα πρόταση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ  με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των “φειδωλών” και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το υπερταμείο.

“Προσπαθούμε να βρούμε κοινά σημεία” ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έκανε λόγο για “πολύπλοκη κατάσταση” .

Χθες το βράδυ, οι ηγέτες διέκοψαν τις συζητήσεις περίπου στις 23.30 και μετά από συζητήσεις δώδεκα ωρών.

Στην ήδη υπάρχουσα πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπήρξε μείωση στο ποσό των επιχορηγήσεων, από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ στα 450 δισεκ. ευρώ, ενώ το ποσό των δανείων είναι 300 δισεκατομμύρια από 250 δισεκ. ευρώ. Το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει ανέγγιχτο.

“Πρέπει να τηρήσουμε τα νούμερα” είχε δηλώσει ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος, ενώ ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή σημείωσε ότι “ο Σαρλ Μισέλ εργάζεται προσεκτικά και δε θέλει να το αφήσει να του ξεφύγει τώρα”.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν 

Χθες Σάββατο στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Eμανουέλ Μακρόν

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *