Ενδιάμεσες εκλογές – Mid Term Elections | Γιατί η Wall Street ποντάρει στη σαρωτική επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές

cnn 252863 306276

Ενδιάμεσες εκλογές – Mid Term Elections | Γιατί η Wall Street ποντάρει στη σαρωτική επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές

H περασμένη εβδομάδα ήταν εξαιρετικά ασταθής όσον αφορά τη Wall Street, με τις μετοχές να πέφτουν αφού ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, διέλυσε τα όνειρα της αγοράς για στροφή στην πολιτική της και ισχυρίστηκε ότι είναι πιθανό να έρθουν περισσότερες, μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων. Όμως η Wall Street εξακολουθεί να στρέφει τις ελπίδες της στην Ουάσιγκτον.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από τον Paul R. La Monica/CNN Business

Οι επενδυτές ποντάρουν σε μία μεγάλη νίκη των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές. Εάν πάρουν τουλάχιστον ένα σώμα του Κογκρέσου, αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο αδιέξοδο, το οποίο συνήθως αγαπά η αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία της Edelman Financial Engines, ο S&P 500 είχε ετήσια απόδοση 16,9% από το 1948 κατά τη διάρκεια των εννέα ετών όταν ένας Δημοκρατικός ήταν στον Λευκό Οίκο και οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν την πλειοψηφία και στις δύο αίθουσες του Κογκρέσου. Αυτό συγκρίνεται με το 15,1% σε περιόδους πλήρους δημοκρατικού ελέγχου και 15,9% στα χρόνια που υπήρχε μια ενιαία κυβέρνηση από το GOP.

Οι επενδυτές είναι περισσότερο από χαρούμενοι όταν οι πολιτικοί διαφωνούν, καθώς, στην πραγματικότητα, δεν θεσπίζουν νέους νόμους που μπορεί να βλάψουν τα εταιρικά κέρδη.

Ενδιάμεσες εκλογές – Mid Term Elections | Γιατί η Wall Street ποντάρει στη σαρωτική επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές

Ξεχάστε τους φόρους

Ένα παράδειγμα είναι οι φόροι στις επιχειρήσεις. «Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν τη Βουλή, οι αυξήσεις φόρων θα είναι μηδενικές», δήλωσε ο David Wagner, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Aptus Capital Advisors. Πράγματι, οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να εγκρίνουν έναν απροσδόκητο φόρο στα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και επίσης γενικά δεν είναι υπέρ των αυξήσεων φόρων στους πλούσιους.

Η αγορά στοιχηματίζει επίσης ότι ορισμένοι τομείς θα μπορούσαν να λάβουν σημαντική ώθηση -ακόμα κι αν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν τον έλεγχο της Βουλής ή της Γερουσίας και πιθανώς δυσκολεύσουν τον Πρόεδρο Biden να ψηφίζει νόμους. Αυτό θα συμβεί επειδή υπάρχουν ορισμένοι τομείς συναίνεσης για τον Λευκό Οίκο και τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες.

«Μια σαρωτική επικράτηση του GOP θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες δαπάνες για την άμυνα», τόνισε ο Wagner. «Η αύξηση του προϋπολογισμού για την άμυνα φαίνεται να είναι δικομματικό ζήτημα». Η Βουλή ενέκρινε μια πρόταση για αμυντικό προϋπολογισμό υψηλού ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι.

Ο Biden και οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται επίσης να βρίσκονται στην ίδια πλευρά όσον αφορά την ενίσχυση των δαπανών για υποδομές. Αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, κατασκευαστικές εταιρείες και ορισμένες μετοχές ακινήτων. Το Κογκρέσο ενέκρινε πέρυσι ένα νομοσχέδιο δικομματικής υποδομής αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο υποστήριξε τελικά ο Πρόεδρος Biden. Αλλά δεν είναι ακόμη σαφές ποια θα είναι η όρεξη για περισσότερες δαπάνες… ακόμα κι αν υπάρχει συναίνεση ότι χρειάζονται περισσότερα.

«Τα πάντα είναι πολωμένα πολιτικά, αλλά υπάρχει κοινό έδαφος για τις υποδομές. Αυτό συνέβη ακόμη και με τον [Donald] Trump και τη Hilary Clinton το 2016», δήλωσε ο Jim Lydotes, αναπληρωτής επικεφαλής επενδύσεων μετοχών στη Newton Investment Management. «Ως χώρα έχουμε υποεπενδύσει σε υποδομές. Αυτός είναι ένας τομέας όπου υπάρχει μεγάλη συμφωνία».

Φυσικά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο Biden και άλλοι επικεφαλής των Δημοκρατικών θα μπορέσουν να συνεργαστούν αποτελεσματικά με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο. Σε τελική ανάλυση, το πολιτικό αφήγημα θα μετατοπιστεί γρήγορα στην προεδρική κούρσα του 2024, όταν τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών θα αρχίζουν να ξεφτίζουν. Το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος θα περνούν πλέον περισσότερο χρόνο μαλώνοντας μεταξύ τους παρά προσπαθώντας να εγκρίνουν νέους νόμους.

Ίσως κιόλας να υπάρξουν και ορισμένα σημαντικά μειονεκτήματα σε μια διχασμένη διακυβέρνηση, ειδικά εάν οι φόβοι για ύφεση καρποφορήσουν το επόμενο έτος. Ο Rob Dent, ανώτερος οικονομολόγος των ΗΠΑ στη Nomura Securities International, είπε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν λιγότερες δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για προγράμματα δικτύων κοινωνικής ασφάλειας εάν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.

221102142028 americans economy recession sentiment

«Όταν όλα τα άλλα είναι ίσα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάκαμψη από μια ύφεση», είπε ο Dent. Αυτό θα ήταν κακό για τις μετοχές γενικότερα, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες οδηγούν τα εταιρικά κέρδη.

Ο Rob Dent πρόσθεσε ότι υπάρχει επίσης η ανεπιθύμητη πιθανότητα μεγαλύτερης διαμάχης στην Ουάσιγκτον σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους. Η τελευταία φορά που υπήρξε σημαντικό ζήτημα ήταν κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Barrack Obama. Οι ΗΠΑ έχασαν την τέλεια πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ από την Standard & Poor’s ως αποτέλεσμα του δράματος του ανώτατου ορίου χρέους. Η χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε βουτιά άνω του 5% μετά την υποβάθμιση τον Αύγουστο του 2011.

«Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα αφορά λιγότερο το τι θα μπορούσε να γίνει σε σύγκριση με το τι μπορεί να μην γίνει προκειμένου να βοηθηθεί η οικονομία σε μια ύφεση», είπε ο Dent. «Ανησυχούμε μήπως η διχασμένη διακυβέρνηση θα οδηγήσει σε αδιέξοδο σχετικά με το όριο του χρέους και τις πιθανότητες για κλείσιμο της κυβέρνησης. Δεν χρειάστηκε να το αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο εδώ και αρκετό καιρό».

Αλλά στο τέλος της ημέρας, οι πολιτικοί τίτλοι στα ΜΜΕ είναι συχνά απλώς θόρυβος για τις αγορές. Ο επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Ameriprise, Anthony Saglimbene, δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις ενδιάμεσες εκλογές ότι οι μετοχές ιστορικά ανεβαίνουν μετά τις κάλπες, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα ελέγχει τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο.

Ο Saglimbene σημείωσε επίσης ότι «η ανάπτυξη, τα κέρδη, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια» έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους επενδυτές σε μακροπρόθεσμη βάση. Παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη αστάθεια, ωστόσο, τόνισε ότι η αγορά ήδη τιμολογεί ήδη έχοντας στο μυαλό της τη μεγάλη πιθανότητα μιας διχασμένης διακυβέρνησης.

Έθνος πληθωρισμού

Η πολιτική αναταραχή και οικονομική αστάθεια της αγοράς είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι καταναλωτές, οι επενδυτές ή η Fed, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός αποδείχθηκε ότι δεν είναι παροδικός, όπως είχε προβλέψει ο πρόεδρος της Fed Powell για μεγάλο μέρος του 2021. Είναι σαφές ότι οι υψηλότερες τιμές για τα εμπορεύματα και άλλες πρώτες ύλες, τα έξοδα αποστολής και άλλα έξοδα μεταφοράς και το κόστος εργασίας δεν θα εξαφανιστούν σύντομα.

Ο Steve Cahillane, Διευθύνων Σύμβουλος του γίγαντα των δημητριακών και των σνακ, Kellogg (K), ανέφερε πρόσφατα ότι η σκέψη πως «ο πληθωρισμός θα ήταν παροδικός είναι πάντα προφανώς γελοία».

Θα έχουμε καλύτερη αίσθηση του πόσο επίμονος είναι ο πληθωρισμός την Πέμπτη, αφού η κυβέρνηση θα αναφέρει τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) Σεπτεμβρίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προβλέπουν ότι οι συνολικές τιμές αυξήθηκαν κατά 0,7% τον περασμένο μήνα, από 0,4% τον Σεπτέμβριο. Αυτό πιθανότατα θα ωθούσε τις τιμές από έτος σε έτος, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 8,2% τους τελευταίους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο, ακόμη υψηλότερα επίσης. Η συνεχιζόμενη ισχύς της αγοράς εργασίας θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση και στις τιμές.

«Η αγορά εργασίας είναι ανθεκτική και ο πληθωρισμός εξαπλώνεται και στον τομέα των υπηρεσιών», δήλωσε ο Troy Gayeski, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων της FS Investments. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες ανησυχίες ότι η οικονομία ίσως να οδεύει προς ένα λεγόμενο περιβάλλον στασιμότητας, μια περίοδο όπου η στάσιμη ανάπτυξη εμφανίζεται παράλληλα με τον υψηλό πληθωρισμό. Εάν συμβεί αυτό, η Fed είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Θα εξέλθουμε από αυτή την πληθωριστική/στασιμοπληθωριστική κατάσταση τελικά», είπε ο Gayeski. «Αλλά δεν είναι ότι η Fed θα μειώσει γρήγορα τα επιτόκια ξανά στο μηδέν. Θα είναι πολύ προσεκτική».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *