Το μεγάλο παιχνίδι με τις αποθήκες φυσικού αερίου της Ουκρανίας
Η έμφαση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στη δημιουργία ενός Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου που θα φτάνει από την Ελλάδα ως την Ουκρανία μόνο τυχαία δεν είναι.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Παρά την εμπόλεμη κατάσταση, αυτή την περίοδο οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ουκρανίας έχουν συγκεντρώσει την προσοχή των μεγάλων παικτών της ευρωπαϊκής αγοράς.
Ο λόγος είναι προφανής, καθώς η χώρα διαθέτει τις μεγαλύτερες αποθήκες πανευρωπαϊκά με εξαίρεση τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον αναλυτή Οέστιν Κελέκλεβ, χωράνε 33 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έναντι 24 δισ. στην περίπτωση της Γερμανίας.
Η εκμετάλλευση αυτών των αποθηκευτικών χώρων μπορεί να προσδώσει σημαντική ανθεκτικότητα στο ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης. Καθώς οι αποθήκες γενικότερα γεμίζουν το καλοκαίρι και αδειάζουν το χειμώνα, όσο περισσότερο αέριο μπορούν τα κράτη-μέλη να φυλάξουν εκεί καθιστά πιο εύκολη τη χειμερινή περίοδο, όταν και η κατανάλωση κορυφώνεται λόγω του ψύχους.
Η Ουκρανία έχει προσφέρει τη μισή αποθηκευτική της χωρητικότητα στους Ευρωπαίους, γεγονός που σημαίνει ότι η Ε.Ε. μπορεί να αυξήσει κατά 15% φέτος τις ποσότητες που θα βάλει «στην άκρη» για τον επόμενο χειμώνα.
Το γεγονός αυτό ενεργοποιεί μια σειρά από υποδομές, όπως ο Κάθετος Διάδρομος που ωθεί η Ελλάδα, αλλά και άλλοι αγωγοί που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς δυσμάς και πλέον θα είναι ωφέλιμοι και σε αντίστροφη ροή αναλόγως των αναγκών.
Επιπλέον, στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες της ίδιας της Ουκρανίας που δεν είναι καθόλου αμελητέες.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η Ελλάδα επιχειρεί να παίξει ενεργό ρόλο σε ένα παιχνίδι που ξεπερνά κατά πολύ την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Επίσης, έχει σημασία όχι μόνο ενεργειακή, αλλά και ευρύτερα γεωπολιτική.