Ι.Μάζης (27/03/2020):Εξαιρετικά επικίνδυνο να αφήνουμε αναπάντητες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας. Αν συνεχιστεί, έχουμε ακυρωθεί ως κράτος

Μάζης

Η “πίεση” της Τουρκίας, όχι μόνο δεν έχει “χαμηλώσει”, αλλά αντίθετα έχουν προστεθεί προσβλητικές ενέργειες, που αμφισβητούν την εθνική μας κυριαρχία, δήλωσε σε συνέντευξή του στον FOCUS FM 103.6, ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης.


“Δεν έχουν απαντηθεί από την ελληνική πλευρά. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνα αν εξακολουθήσουν να μένουν αναπάντητα. Αν συνεχιστεί αυτό, όπως έγινε και σε μέρα εθνικής εορτής, έχουμε ακυρωθεί ως κράτος”, σημείωσε ο κ.Μάζης, μιλώντας στην εκπομπή “Σχολιάζοντας την επικαιρότητα” με τη Δέσποινα Μποτίτση και το Γιάννη Πηλίδη.

“Υπάρχει και κατάθεση στις 18 Μαρτίου από μόνιμο εκπρόσωπο Τουρκίας στον ΟΗΕ εγγράφου, που περιγράφει συντεταγμένες της ΑΟΖ της Τουρκίας, όπως αυτή την εννοεί. Την άλλη μέρα αντέδρασε με επιστολή η ελληνική αντιπροσωπεία, που εξόρκιζε το κακό. Όταν όμως ο άλλος σου στέλνει συντεταγμένες, απαντάς με συντεταγμένες. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού”, τόνισε ο κ.Μάζης.

Τί θα πούμε στους Τούρκους; Τι πιστεύει ο Ι.Μάζης

Η κίνηση της Τουρκίας να καταθέσει συντεταγμένες ΑΟΖ στον ΟΗΕ “έχει θέση ανακηρύξεως, όχι οριοθετήσεως και εντάσσεται στην υποχρέωση συνομιλιών. Αν αποβεί άκαρπος η συνομιλία, μετά πρέπει να υπογράψει συνυποσχετικό η Τουρκία με αντικείμενο τον προσδιορισμό της ΑΟΖ των δύο χωρών και τίποτε άλλο. Να δεχθεί την απόφαση της Χάγης και την ισχύ των αποφάσεων της και αμέσως μετά να προσφύγουμε σε αυτό, με μόνο αντικείμενο τις ΑΟΖ και τίποτε άλλο. Αν δεν το κάνουμε αυτό, όταν το Ορούτς Ρεϊς μέσα σε μία ώρα μπορεί να μπει σε αυτό, που η Τουρκία μόλις ανακήρυξε ως ΑΟΖ δική της, όταν εμείς πάμε να δηλώσουμε, ότι “πρέπει να απομακρυνθείτε γιατί εδώ είναι τα όρια ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν σημαίνει πως ότι είναι από πάνω δεν είναι διεθνή ύδατα”, σημείωσε ο κ.Μάζης.

Εγγράφουν δικαίωμα σε ελληνική ΑΟΖ αν απλώσει καλώδια το Ορούτς Ρεϊς

Και εξήγησε: Αν κάνει έρευνα εκεί παρανομεί και πρέπει να πούμε μάζεψε τα καλώδια, αλλιώς θα τα καταστρέψουμε. Το ζήτημα δεν είναι να μην κάνει μέτρηση και να τους μαζέψεις τα ηχοβολιστικά, αλλά να μην είναι πάνω στη δική σου ύφαλο και κάνει μέτρηση, γιατί έτσι εγγράφει δικαίωμα. Από τη στιγμή που ο Τούρκος έχει απλωμένα καλώδια και κάνει έρευνα, εγγράφει δικαίωμα, όταν πας να τον απομακρύνεις, λέγοντας “παρακαλώ να αποχωρήσετε”, θα σου απαντήσει “να αποχωρήσω από πού ακριβώς; μόλις χθες ενημέρωσα τον ΟΗΕ, ότι η υφαλοκρηπίδα μου ανήκει”, υπογράμμισε ο κ.Μάζης.

Εκτίμησε ακόμη, ότι η γείτονα κλιμακώνει διαρκώς, ενώ για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, είπε, ότι “η οικονομία της Τουρκίας θα πληγεί λιγότερο από τις άλλες γιατί δεν έχει σταματήσει να δουλεύει”.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ι.Μάζη στον FOCUS FM, εδώ:

Ο καθηγητής Ι. Θ. Μάζης είναι διπλωματούχος Α.Τ. Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Είναι επίσης Δρ. Γεωγράφος/Γεωπολιτικός, ο οποίος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Οικονομική Γεωγραφία με τετραετείς σπουδές στο Ανώτατο Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Γεωγραφίας του Universite Aix-Marseille II στο Aix en Provence της Γαλλίας.

Είναι εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών του Λονδίνου, μέλος της International Society of Intercommunication of New Ideas (U.S.A.), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών-Μουσείο Σολωμού, μέλος της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας, μέλος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας, μέλος του Διαπανεπιστημιακού Κέντρου Αναγνωρίσεως Τίτλου Σπουδών Αλλοδαπής (1994-2000), Σύμβουλος Σπουδών της Σχολής Εθνικής Αμύνης, Πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο διοικεί για 16 συνεχή έτη, και ex officio μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου επί οκτώ έτη, μέχρι σήμερα. Έχει συμμετάσχει και οργανώσει πολυάριθμα διεθνή και ελληνικά διεθνολογικά, γεωπολιτικά και γεωγραφικά συνέδρια και έχει ορισθεί ως εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς σε σημαντικές φάσεις του ευρωϊσλαμικού διαλόγου.

Το συγγραφικό του έργο καλύπτει τα ειδικά γνωστικά πεδία της Περιφερειακής Ανάπτυξης όπως και της Γεωπολιτικής με ειδίκευση στη Γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής και της Ν/Α Μεσογείου. Είναι ο κατ’ εξοχήν ειδικός στη Γεωπολιτική του Ισλαμιστικού Κινήματος και των πολιτικο-πολιτισμικών των εκφάνσεων στο διεθνές περιβάλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *