Οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν για τέταρτη συνεχή ημέρα λόγω των προμηθειών από ΗΠΑ, αλλά και της εκτίμησης για υποχώρηση της ζήτησης που φέρνει η μετάλλαξη του Covid
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν χθες, για τέταρτη συνεχή ημέρα, καθώς οι προμήθειες LNG από τις ΗΠΑ αναμένεται να ανακουφίσουν την αγορά, ενώ οι έμποροι «ζυγίζουν» τόσο τις ηπιότερες καιρικές συνθήκες όσο και τους διαφαινόμενους κινδύνους πτώσης της ζήτησης λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται εξαιτίας της μετάλλαξης Omicron.
Το φυσικό αέριο, όπως αναφέρει το Bloomberg, είχε αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, φτάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ πάνω από τα 180 ευρώ (203,59 $) την μεγαβατώρα την περασμένη Τρίτη, μετά την απότομη πτώση των ρωσικών ροών. Αυτό είναι 10 φορές υψηλότερο από τις τιμές πέρυσι.
Ωστόσο υποχώρησε στο μισό περίπου από αυτό το επίπεδο τη Δευτέρα και οδεύει προς το μεγαλύτερο σερί πτώσης των τελευταίων δύο μηνών καθώς τα πλοία που είναι φορτωμένα με αμερικανικό LNG κατευθύνονται προς την Ευρώπη, χαλαρώνοντας έτσι την ένταση της ενεργειακής κρίσης, η οποία ανάγκασε τις βαριές βιομηχανίες να περιορίσουν την παραγωγή τους.
Παρόλα αυτά η Timera Energy σε έκθεσή της αναφέρει ότι «καθώς εισερχόμαστε στα στάδια κλεισίματος του 2021, το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα δεν δείχνει σημάδια ηρεμίας για την περίοδο των διακοπών» και ότι «η βιομηχανική ζήτηση αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς οι παραγωγοί μετάλλων και λιπασμάτων πρέπει να περιορίσουν την παραγωγή τους». Οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν ιδιαίτερα ασταθείς.
Το ολλανδικό αέριο αναφοράς για τον πρώτο μήνα υποχώρησε έως και 19% στα 90 ευρώ την μεγαβατώρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Δεκεμβρίου και έκλεισε 3,2% χαμηλότερα.
Η χαλάρωση των τιμών ωθεί προς τα κάτω και το ενεργειακό κόστος, με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία για τον Ιανουάριο να μειώνεται έως και 36% στα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ αντίστοιχα στη Γαλλία για τον επόμενο μήνα μειώθηκε κατά 28%.
Περισσότερο LNG
Ρόλο σε αυτό παίζει το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός πλοίων LNG κατευθύνονται προς λιμάνια της Δυτικής Ευρώπης. Η περιοχή προσελκύει περισσότερες προμήθειες καθώς οι μεγαλύτεροι αγοραστές της Ασίας επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματά τους αυτόν τον χειμώνα αντί να προμηθεύονται νέα φορτία.
Την ίδια ώρα, οι ηπιότερες προβλέψεις καιρού για μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης θα περιορίσουν τη ζήτηση ενέργειας, ενώ υπάρχει επίσης αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο της ταχέως εξαπλούμενης Omicron με τις μολύνσεις από κορωνοϊό να αυξάνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο.
Φρούδες οι ελπίδες για σύντομο τέλος
Ωστόσο, δεν υπάρχει άμεσο τέλος για την ενεργειακή κρίση που έχει συγκλονίσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία και έχει δρομολογήσει τη λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις με στόχο να ελαφρύνουν το βάρος των αυξανόμενων λογαριασμών των νοικοκυριών. Η ρωσική Gazprom PJSC και πάλι δεν έκλεισε καμία δυναμικότητα φυσικού αερίου στο γερμανικό Mallnow για σήμερα Τρίτη, πράγμα που σημαίνει ότι οι ροές προς την Ευρώπη είναι πιθανό να παραμείνουν περιορισμένες.
Η Gazprom έχει προχωρήσει σε αυξημένες προμήθειες εντός της Ρωσίας καθώς οι «ασυνήθιστα χαμηλές» θερμοκρασίες σαρώνουν τη χώρα, όπως ανέφερε χθες. Οι ροές φυσικού αερίου είναι πάνω από τα μέσα επίπεδα παραγωγής και οι ημερήσιες αναλήψεις από τις υπόγειες αποθήκες της έχουν ανέβει σε υψηλό πενταετίας τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε η εταιρεία.