Ποια η σημασία της Αλεξανδρούπολης για Ελλάδα και ΗΠΑ

lng Αλεξανδρούπολης

Ποια η σημασία της Αλεξανδρούπολης για Ελλάδα και ΗΠΑ; Σε αυτή την ερώτηση θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε απλά και κατανοητά.

Πολλές φορές έχει γραφτεί στον τύπο η σημασία που έχει η Αλεξανδρούπολη για τις ΗΠΑ.

Δεν έχει καταστεί όμως σαφές ο ακριβής λόγος. Φυσικά αυτός είναι στρατιωτικός.

Βρίσκεται κοντά στα Δαρδανέλλια που σημαίνει πως αν ο ρωσικός στόλος επιχειρούσε να διέλθει θα βρισκόταν μπροστά στην καταστροφή του. Επίσης έχει μικρή απόσταση (σε σχέση πχ με Σούδα) από τις ναυτικές βάσεις των Ρώσων στη Μ. Θάλασσα.

De facto λοιπόν η Αλεξανδρούπολη γίνεται μια από τις βάσεις πρώτης προτεραιότητας δυνάμενη να εξαπολύσει στρατηγικής σημασίας πλήγμα στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Αυτά φυσικά δημιουργούν κίνδυνο (μικρό και θεωρητικό αλλά υπαρκτό) για τους κατοίκους της πόλης και για το 4ο Σώμα Στρατού.

O ρόλος του LNG και του IGB

H θρακική πόλη έχει επίσης μεγάλη σημασία λόγω του τερματικού σταθμού LNG. Μάλιστα η επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση του έργου του τερματικού σταθμού LNG στα ανοιχτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης έχει δώσει ώθηση και στο πρότζεκτ του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κομοτηνή στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας.

Επίσης η Bulgargaz EAD δεσμεύεται να αναθέτει συμβάσεις LNG για καταναλωτές στη Βουλγαρία με ανταγωνιστικούς όρους τιμών μέσω της IGB, όπως ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών.

Αξίζει να διαβάσετε τα νέα δεδομένα του Turkish Stream

Θυμίζουμε ότι η βουλγαρική εταιρεία Bulgartransgaz έχει υπογράψει προκαταρκτική σύμβαση για την εξαγορά του 20% του κεφαλαίου της εταιρείας που ανέπτυξε το έργο του LNG.

Το φυσικό αέριο που θα φτάνει στο σταθμό στην Αλεξανδρούπολη, θα μπορεί να μεταφερθεί σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και τις υπόλοιπες αγορές στη νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω του υπό κατασκευή Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB). Η δεύτερη φάση του Market Test για το σταθμό LNG ολοκληρώνεται στις 24 Φεβρουαρίου. (πηγή)

Καταλαβαίνει κανείς τη μεγάλη σημασία που αποκτά η πόλη της Αλεξανδρούπολης για την Ελλάδα σε στρατηγικό επίπεδο.

Ο αγωγός IGB θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας. Το συνολικό μήκος του είναι 182 χιλιόμετρα από τα οποία τα 31 χιλιόμετρα είναι στο ελληνικό έδαφος και τα υπόλοιπα στο βουλγαρικό. Το συνολικό κόστος κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού θα φτάσει τελικά τα 240 εκατ. ευρώ. Ο IGB θα έχει αρχικά προβλεπόμενη μεταφορική ικανότητα έως 3 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως (με δυνατότητα επέκτασης μέχρι τα 5 δις. κυβικά μέτρα), συνδέοντας το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου με το βουλγαρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *