Οικογένειες Λασκαρίδη (Lavinia Bulk) – Δελαπόρτα (Meadway) | Νέες κινήσεις στα φορτηγά πλοία

Οικογένειες Λασκαρίδη (Lavinia Bulk) - Δελαπόρτα (Meadway) | Νέες κινήσεις στα φορτηγά πλοία
Οικογένειες Λασκαρίδη (Lavinia Bulk) – Δελαπόρτα (Meadway) | Νέες κινήσεις στα φορτηγά πλοία

“Η αγορά βρίσκεται σε υγιή επίπεδα. Μπορεί να μην καταγράφεται η τρελή πορεία που βλέπουμε στα containerships, αλλά παρουσιάζει αρκετά θετικά στοιχεία”. Με αυτήν τη φράση περιγράφει συνοπτικά στο Capital.gr στέλεχος κορυφαίου ελληνικού εφοπλιστικού ομίλου τη ναυλαγορά μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οδηγός της αγοράς είναι η Κίνα. Η πρόσφατη επιβράδυνση της ζήτησης από την ασιατική χώρα συνέβαλε τα μέγιστα στην υποχώρηση των ναύλων. Ωστόσο, ο κλάδος επέδειξε ανθεκτικότητα και η αναμενόμενη επάνοδος των Κινέζων μετά την πρωτοχρονιά και τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον προσεχή Φεβρουάριο, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ενισχυτικά για τη ναυλαγορά.

Την ίδια ώρα, η εικόνα στο μέτωπο της προσφοράς είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική. “To ξηρό φορτίο είναι ένας από τους ναυτιλιακούς κλάδους με τις λιγότερες επενδύσεις” σημειώνουν οι αναλυτές της Breakwave Advisors. Το αποτέλεσμα αυτού είναι το βιβλίο παραγγελιών να διαμορφώνεται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

“Το χαμηλό βιβλίο παραγγελιών και το γεγονός ότι τα πιο γνωστά ναυπηγεία προσφέρουν διαθέσιμες προς κατασκευή θέσεις από το 2024 και μετά (λόγω υπερπληθώρας παραγγελιών containerships), σημαίνει ότι ίσως υποχωρήσουν οι παραδόσεις πλοίων, οδηγώντας σε επιβράδυνση της ανάπτυξης του στόλου των bulk carriers κάτω από το 2% την επόμενη διετία. Αυτό θα δημιουργήσει ένα ακόμη πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την αγορά και για μακρύτερο χρονικό διάστημα” σημειώνει η ναυλομεσιτική Intermodal.

tanker 1

Πού κινούνται τα ναύλα

Ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς, Baltic Dry Index, έκλεισε την Παρασκευή με εβδομαδιαία άνοδο 3,2%. 

Τα μέσα ημερήσια ναύλα στα μεγάλα πλοία της αγοράς, τύπου capesize, έφτασαν τα 40.035 δολάρια. Στα μικρότερα panamaxes, τα ημερήσια ναύλα διαμορφώθηκαν σε 27.610 δολάρια και στα supramaxes τα 27.954 δολάρια. Σύμφωνα με τη Seasure Shipbroking, όλα τα μεγέθη πλοίων κινήθηκαν ανοδικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. 

Σημειώνεται ότι στα μέσα Οκτωβρίου, τα ναύλα “σκαρφάλωσαν” στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών. Ενδεικτικά, τα capes “έβγαζαν” 86.953 δολάρια ημερησίως και τα panamaxes 37.401 δολάρια την ημέρα.

Τα νούμερα αυτά υποδεικνύουν ότι η αγορά κινήθηκε με “φρενήρη” ρυθμό το τρέχον έτος, κι ενώ στη διάρκεια του 2020, τα ναύλα σε όλα τα μεγέθη έφτασαν κάτω από τα 5.000 δολάρια ημερησίως.

Οι ελληνικές κινήσεις

Φυσικά, η μεγάλη είδηση των τελευταίων εβδομάδων είναι οι νέες μαζικές αγορές μεταχειρισμένων bulk carriers από την Costamare του Κωστή Κωνσταντακόπουλου.

Ωστόσο, μιας και οι Έλληνες εφοπλιστές είναι από τους πιο δραστήριους διεθνώς στην αγορά, πραγματοποιούνται διαρκώς ενδιαφέροντα deals, τόσο σε επίπεδο ναυλώσεων όσο και σε επίπεδο αγοραπωλησιών.

Σε ένα από αυτά, η Lavinia Bulk της οικογένειας Λασκαρίδη φέρεται να έκλεισε ναύλωση για το kamsarmax “Artemis” (χωρητικότητας 82.000 dwt και κατασκευής 2013). Η Seasure Shipbroking σημειώνει ότι η ναύλωση θα έχει διάρκεια ένα έτος, με το τίμημα να υπολογίζεται σε 23.500 δολάρια ημερησίως.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η εταιρεία διαχειρίζεται 53 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Παράλληλα, δύο διαφορετικές ναυλομεσιτικές πηγές συνδέουν την Meadway Shipping & Trading του Κώστα Δελαπόρτα με την πώληση του handysize “Targa” (χωρητικότητας 28.419 dwt και κατασκευής 2009), έναντι 14,1 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για ικανοποιητικό τίμημα, δεδομένου ότι ο οίκος VesselsValue αποτιμούσε την αξία του πλοίου, κατά την ημέρα της πώλησης, στα 13,3 εκατ. δολάρια.

Η ναυτιλιακή είναι δραστήρια στην αγορά μεταχειρισμένων, με διάφορους ναυλομεσίτες να σημειώνουν πως κινήθηκε εσχάτως για την απόκτηση δύο βαποριών. Με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στην ιστοσελίδα της, διαχειρίζεται εννέα bulk carriers.

Τον περασμένο Απρίλιο έγινε γνωστό ότι τα αδέρφια Δελαπόρτα θα ακολουθήσουν διαφορετικούς “ναυτιλιακούς δρόμους”, χωρίζοντας το στόλο της Meadway Shipping & Trading στα δύο. Έτσι, ο Κώστας παρέμεινε στα ηνία της Meadway Shipping & Trading και ο Γιώργος ανέλαβε τη Meadway Bulkers. 

Meadway Shipping & Trading: Οι αδελφοί Δελαπόρτα χώρισαν τον στόλο της εταιρείας

210415111146 delaportas
Διονύσης Δελαπόρτας, ιδρυτής της MEADWAY SHIPPING (μέση). Γιώργος Δελαπόρτας (αριστερά) και Κώστας Δελαπόρτας

Ξεχωριστούς επαγγελματικούς δρόμους αποφάσισαν να ακολουθήσουν οι δύο γιοι του Διονύση Δελαπόρτα, ιδρυτή της ναυτιλιακής Meadway Shipping & Trading, σχεδόν δύο χρόνια μετά τον θάνατο του, προχωρώντας στον διαχωρισμό του στόλου της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Δελαπόρτας θα παραμείνει επικεφαλής της Meadway Shipping, η οποία ιδρύθηκε το 1988, και διατηρεί γραφεία στην Ελλάδα, τη Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι.

Στον στόλο της θα περιλαμβάνονται έξι bulkers, ένα εκ των οποίων η εταιρεία αγόρασε πρόσφατα από την second hand αγορά, καθώς και δύο υπό κατασκευή φορτηγά πλοία που θα παραλάβει τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα, η Meadway Shipping κατέχει τα πλοία Dionisis (χωρητικότητας 63,000 dwt, κατασκευής 2019), Fiorela (χωρητικότητας 81,500 dwt, κατασκευής 2011), Magnum Fortune (χωρητικότητας 53,600 dwt, κατασκευής 2009), Teo (35,700 dwt, κατασκευής 2011) και Wave Runner (56,600 dwt, κατασκευής 2008).

Παράλληλα, η ναυτιλιακή εξαγόρασε πρόσφατα από την ιαπωνική Nagashiki Kisen, το χωρητικότητας 61,600-dwt φορτηγό πλοίο Ultra Prosperity (κατασκευής 2010), το οποίο θα παραλάβει στο τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου και θα μετονομαστεί σε Luna Rossa.

Όσον αφορά το ναυπηγικό της πρόγραμμα, το καλοκαίρι θα παραλάβει δύο bulker χωρητικότητας 64,000 dwt. Το Dominator που κατασκευάζεται στο ναυπηγείο Imabari Shipbuilding και το ­Ability που βρίσκεται υπό κατασκευή στο Shin Kurushima Dockyard.

Σύμφωνα με την εταιρεία, μετά την παραλαβή των νεότευκτων, ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου της θα είναι τα επτά έτη.

Σε ανακοίνωση της η Meadway Shipping & Trading, αναφέρει ότι εντός του Μαΐου, τα κεντρικά γραφεία της θα μεταφερθούν από την Γλυφάδα στην περιοχή της Βούλας.

Meadway Bulkers

Ο Γιώργος Δελαπόρτας, θα χαράξει την δική του πορεία στον κλάδο με την νεοσύστατη Meadway Bulkers, η οποία έχει στον στόλο της έξι φορτηγά πλοία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, πρόκειται για μία εταιρεία μπουτίκ, η οποία διαχειρίζεται μοντέρνα πλοία μέσης ηλικίας πέντε ετών. Όπως επισημαίνει δεν ενδιαφέρεται για επενδύσεις σε μεταχειρισμένα πλοία και είναι υπέρμαχος των νεότευκτων.

Στοχεύει στα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας υπηρεσιών, τις νέες τεχνολογίες και τους κανονισμούς ασφαλείας.
Στον στόλο της περιλαμβάνονται τα πλοία Maximos (63,480 dwt, κατασκευής 2020), Danai (37,800 dwt, κατασκευής 2019), Ilektra (63,576 dt, κατασκευής 2017), Erietta (61,000 dwt, κατασκευής 2015), Fadelsia (35,686 dwt, κατασκευής 2011) και Doro (57,021 dwt, κατασκευής 2010).

Ο Διονύσης Δελαπόρτας ίδρυσε την Meadway Shipping το 1988, ως ναυλομεσιτική εταιρεία και σύντομα άρχισε να αγοράζει πλοία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *