
Όπως επιβεβαιώνεται μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (NAVFAC), το ίδιο έχει μισθώσει σχεδόν 26 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία Environmental Chemical Corp (ECC) με έδρα την Καλιφόρνια, με σκοπό την κατασκευή διαδρόμου αεροδρομίου και άλλες βελτιώσεις στην αεροπορική βάση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Νοέμβριο του 2022.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) Σμήναρχος Κωνσταντίνος Γκουμάτσης επιβεβαιώνει τις εργασίες. Ανέφερε στο TPP και τον Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη πως «οι εργασίες αφορούν εγκαταστάσεις της μονάδας, όπως υπόστεγα αεροσκαφών, κάποια κτίρια, εργασίες τροχόδρομου για στάθμευση αεροσκαφών».
Αλήθεια όμως για ποιο λόγο το έργο ανατέθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και όχι από το ομόλογό του ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο σμήναρχος απάντησε πως δεν το γνωρίζει, δηλώνοντας αναρμόδιος να απαντήσει εκ μέρους του υπουργείου.
Δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου θέλουν την εταιρία «ΑΚΤΩΡ», κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» να έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου για 19,5 εκατ. ευρώ. Το TPP επικοινώνησε με την εταιρεία, από την οποία ζητήσε να επιβεβαιώσει τα παραπάνω δημοσιεύματα και να ενημερώσει αναλυτικά σχετικά με τα έργα που αφορά η σύμβαση. Ακόμα, ζητήσαν να μάθουν η εταιρεία λειτουργεί ως εργολαβική της αμερικανικής ECC, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, καθώς και ποια διαδικασία ακολουθήθηκε για να αναλάβει το έργο. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας να απαντηθούν τα ερωτήματα, η εταιρεία περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι δεν έχει ανακοινώσει ακόμα δημόσια την λήψη των έργων. Στην απορία αν αυτό σημαίνει ότι αρνείται τα δημοσιεύματα, αποκρίθηκαν πως «δεν είπαμε αυτό».
Παρόμοια στάση κρατά και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο απέφυγε τόσο να επιβεβαιώσει ή όχι τα δημοσιεύματα, όσο και να εξηγήσει την εθνική σημασία των έργων στην Λάρισα για την άμυνα της χώρας.
Στην ερώτηση γιατί τα έργα έχουν ανατεθεί από το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών στην αμερικανική ECC, αντί του ελληνικού υπουργείου Άμυνας το ελληνικό υπουργείο αρνήθηκε να απαντήσει.
Ο Βαγγέλης Κακαράς από την εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, ενημέρωσε ότι η υπογραφή της «Εφαρμοστικής Διευθέτησης» της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA), που ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), σήμανε το «πράσινο φως» για την κατασκευή έργων υποδομής των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα.
Ο ίδιος έχει αναφερθεί στην επί ένα μήνα παρουσία στη Λάρισα αεροσκαφών F-15E Strike Eagle «από τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, προκειμένου, μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας, να λάβουν μέρος στην πολυεθνική άσκηση “Castle Forge”, που διεξάγει η διοίκηση της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε Ευρώπη και Αφρική (USAFE – AFAFRICA) στο “υπογάστριο” της Ρωσίας, τη Μαύρη Θάλασσα». Πρόκειται για τις ίδιες ασκήσεις που, όπως διαβάσαμε, οδήγησε τον διοικητή της 336ης μοίρας Rocketeers, να δηλώσει πως «πετούν φτερό με φτερό» με τους αεροπόρους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη που εξέδωσε το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφαλείας της Αμερικής (JINSA) στις 11 Νοεμβρίου, με τίτλο «Στο κέντρο των σταυροδρομιών: μια νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ανατ. Μεσόγειο», οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επεκτείνουν την παρουσία και «τις δυνατότητές τους για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών μέσα, γύρω και πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο».
Για τον σκοπό αυτό, προκρίνεται, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη δυνάμεων του αμερικανικού στρατού, της αεροπορίας, των ειδικών δυνάμεων και της ακτοφυλακής «μέσα από πρόσθετες, συχνά υποβαθμισμένες ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένων –αλλά όχι περιορισμένων– στην Αλεξανδρούπολη και στις αεροπορικές βάσεις στη Λάρισα και στο Στεφανοβίκειο».
Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση της μελέτης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε για δεύτερη φορά κατά το τρέχον έτος με επταμελή αντιπροσωπεία του JINSA με επικεφαλής τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή του Δρ. Μίχαελ Μακόφσκι, όπως φαίνεται από την ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Η αντιπροσωπία του JINSA συναντήθηκε και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφαλείας της Αμερικής και οι βάσεις της Λάρισας
Αναφορά στις αεροπορικές βάσεις της Λάρισας γίνεται στην τελευταία μελέτη που εξέδωσε το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφαλείας της Αμερικής (JINSA) στις 11 Νοεμβρίου και έχει ως τίτλο «Στο κέντρο των σταυροδρομιών: μια νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ανατ. Μεσόγειο». Σ’ αυτήν σαν γενικό συμπέρασμα προκρίνεται ως λύση για την κάλυψη των αμερικανικών κενών στην Ανατ. Μεσόγειο ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Όπως μάλιστα αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» οι συγγραφείς αναλύουν την κατάσταση στην περιοχή και καταλήγουν σε μια σειρά από προτάσεις, στις οποίες η Ελλάδα αντιμετωπίζεται περίπου ως η πλέον φυσική λύση για την ενίσχυση των αμερικανικών θέσεων. Συγκεκριμένα, ζητείται να αναπτυχθούν περισσότερες πτέρυγες μάχης αμερικανικών αεροσκαφών στην Ελλάδα.
Επιπλέον, γίνεται λόγος, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, για ανάγκη να αναπτυχθούν δυνάμεις του αμερικανικού στρατού, της αεροπορίας, των ειδικών δυνάμεων και της ακτοφυλακής «μέσα από πρόσθετες, συχνά υποβαθμισμένες ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένων –αλλά όχι περιορισμένων– στην Αλεξανδρούπολη και στις αεροπορικές βάσεις στη Λάρισα και στο Στεφανοβίκειο».

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» με ρεπορτάζ στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 27-28 Νοεμβρίου, εντοπίζει ένα ακόμα ζήτημα που σχετίζεται με τη Λάρισα και είναι αυτό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών – που σταθμεύουν ήδη στη Λάρισα. Σύμφωνα με την μελέτη, όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα, προτείνεται η σύσταση ομάδας κρούσης του 6ου Στόλου παρόμοιας με αυτή που συστάθηκε για τον 5ο Στόλο.
Λίγες ημέρες μετά την δημοσιοποίηση της μελέτης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε για δεύτερη φορά κατά το τρέχον έτος με επταμελή αντιπροσωπεία του Jewish Institute for National Security of America (JINSA) με επικεφαλής τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή του Δρ. Michael Makovsky, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του Ινστιτούτου στην Ελλάδα.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και στις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και στην σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής, υπό το φως και της πρόσφατης ανάλυσης του Ινστιτούτου για την Ανατολική Μεσόγειο.
Η Εφαρμοστική Διευθέτηση και η Επιτροπή Ειρήνης
Στις αρχές του Νοέμβρη και παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα κ. Τζέφρυ Ρ. Πάιατ, υπεγράφη στο ΓΕΕΘΑ η Εφαρμοστική Διευθέτηση [Implementing Arrangement (IA)] της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)] μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, σε συνέχεια της πρόσφατης υπογραφής του 2ου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια του Γ΄ Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο Χωρών και προβλέπει την αμοιβαία ανάπτυξη διαδικασιών για την υλοποίηση κατασκευών, βελτιώσεων, αναπτυξιακών έργων, συντήρησης και λειτουργίας των υποδομών που διατίθενται προς χρήση στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Γι’ αυτό το λόγο η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίστηκαν μεταξύ άλλων πως «Η νέα Συμφωνία για τις Βάσεις παρατείνει επ’ αόριστον την παραμονή αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα και μετατρέπει ολόκληρη τη χώρα σε βάση εξόρμησης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Συγκεκριμένα η μετατροπή της Λάρισας, αλλά και ευρύτερα της Θεσσαλίας, σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο συνεχίζεται, μεγαλώνοντας τους κινδύνους για το λαό, αφού κινδυνεύει να μετατραπεί σε στόχο μιας ενδεχόμενης απάντησης από χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο της αμερικανοΝΑΤΟικής απειλής, σε συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών».
Η αποχώρηση των F-15E
Στα μέσα του Νοέμβρη, στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ και κατόπιν συντονισμού μεταξύ EUCOM και ΓΕΕΘΑ, ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των Μαχητικών Αεροσκαφών F–15Ε της USAFE και του προσωπικού υποστήριξης που είχαν μετασταθμεύσει στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα από την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2021, στο πλαίσιο της «CASTLE FORGE».

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, κατά την διάρκεια της παραμονής των Αμερικάνικων Μαχητικών Αεροσκαφών στην Ελλάδα, εκτελέστηκαν συνεκπαιδεύσεις και με τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και με την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.
Συγκεκριμένα, εκτελέστηκαν αποστολές Εναέριας Μάχης, Σύνθετων Αεροπορικών Αποστολών (επιθετικών και αμυντικών), αποστολές Προσβολής – Υποστήριξης Ναυτικών Δυνάμεων, συνεργασίας αεροσκαφών επιφυλακής με Μοίρες Κατευθυνομένων Βλημάτων, καθώς και αποστολές Αεροπορικής Υποστήριξης με Τερματική Καθοδήγηση Πυρών.
Οι παραπάνω ασκήσεις εκτελέστηκαν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό ΓΕΕΘΑ και EUCOM, στο πλαίσιο της σταθερά αναβαθμιζόμενης πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, με κοινό στόχο την συμβολή στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Δείτε ΕΔΩ τη μελέτη του Ινστιτούτου
Πώς εκλαμβάνεται η αμερικάνικη παρουσία στην Λάρισα;
Σύμφωνα με το Νίκο Κακαγιάννη από την Αντιπολεμική Κίνηση Λάρισας, παρότι η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων δεν γίνεται αισθητή στο βαθμό που είναι στην Σούδα, με την ελεύθερη κυκλοφορία του αμερικανικού στρατού. «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι δεν κυκλοφορούν στην πόλη, αλλά τους πηγαίνουν να τους ταΐζουν και να τους ποτίσουν και τους επιστρέφουν στο στρατόπεδο. Ίσως δεν θέλουν να προκαλέσουν ακόμη ή θέλουν να ωριμάσει η κατάσταση», σημειώνει.
Προσθέτει ωστόσο, ότι «τα F16, οι ασκήσεις με Ισραηλινούς, διάφοροι Νατοϊκοί στρατηγοί κλπ., “παρελαύνουν” τακτικά», ενώ πολλά μαθαίνονται από πληροφορίες που διαρρέονται στον τοπικό φιλοκυβερνητικό τύπο.
Μαζί με την Τουρκία στο πόλεμο κατά της Ρωσίας και της Κίνας
Η άσκηση Castle Forge 21 εντάσσεται στην ιδέα του Agile Combat Employment, η οποία απαιτεί η αεροπορία των ΗΠΑ «να μπορεί να εκτοξεύει, να ανακτά και να συντηρεί αεροπλάνα μακριά από τις κύριες αεροπορικές βάσεις της και αντ’ αυτού σε ανορθόδοξες τοποθεσίες όπως στρατιωτικά αεροδρόμια των χωρών εταίρων ή πολιτικά αεροδρόμια», σε μια πιθανή σύγκρουση με χώρες, όπως η Κίνα και η Ρωσία
. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, η Castle Forge που έλαβε χώρα στο φόντο των πρόσφατων εντάσεων με τη Ρωσία στην Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, «επέτρεψε στο πλήρωμα αεροσκαφών και στο προσωπικό υποστήριξης να εκτελούν γρήγορες κινήσεις μεταξύ των αεροδρομίων και να εξασκούν υλικοτεχνικές επιχειρήσεις σε αυτές τις νέες τοποθεσίες. Εκτός από την εξάσκηση των διαδικασιών επικοινωνίας και ολοκλήρωσης μαχητικού με μαχητές με Βούλγαρους, Ρουμάνους και Καναδούς μαχητές, η άσκηση παρείχε ευκαιρίες για ενσωμάτωση αερο-θαλάσσιας μεταφοράς».
Μάλιστα, παρά τις αιτιάσεις πως η αναβάθμιση της βάσης στη Λάρισα αφορά την άμυνα της χώρας, οι ασκήσεις εντάσσονται σε αυτές των ΗΠΑ και των ευρωατλαντικών συμμάχων τους κατά της Ρωσίας και της Κίνας, με τη συμμετοχή τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας.
«Κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου αγήματος, τα αμερικανικά F-15 μπόρεσαν να συνεργαστούν με πλοία του Έκτου Στόλου του Ναυτικού των ΗΠΑ, το USS Porter και το USS Mount Whitney, που επιχειρούσαν στη Μαύρη Θάλασσα. Κατά τη διάρκεια μιας προστατευμένης αποστολής εισόδου, τα F-15E ενσωματώθηκαν με ένα ελληνικό EMB-145 και ένα τουρκικό E-7T Peace Eagle, τα οποία παρείχαν αερομεταφερόμενη επιτήρηση και διοίκηση και έλεγχο».
Πυρηνικά στην Λάρισα; Θα αντικαταστήσει το Ιντσιρλίκ;
Θα μεταφέρουν οι ΗΠΑ τα πυρηνικά τους στην Λάρισα; Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τους Τούρκους στην διάθεση των ΗΠΑ να επενδύσουν 33,5 εκατ. δολάρια στην βάση της Λάρισας στην Ελλάδα.
«Τον περασμένο μήνα, ο αμερικανικός στρατός έστειλε UAV και πολεμικά αεροσκάφη F-22 Raptor στην αεροπορική βάση της Λάρισας», σημειώνει το τουρκικό milligazete.com.tr.
«Ενώ οι ΗΠΑ αύξησαν τις στρατιωτικές τους επενδύσεις στην Ελλάδα, προβλήθηκε νέος ισχυρισμός. Υποστηρίχθηκε ότι αυτή η βάση, στην οποία επένδυσαν οι ΗΠΑ, θα αντικαταστήσει τη βάση του Ιντσιρλίκ», αναφέρουν οι Τούρκοι.
Το τουρκικό μέσο επικαλείται το ρεπορτάζ της Καθημερινής, ενώ σημειώνεται ότι «μετά τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα τον Οκτώβριο, θα επενδύθούν 33,5 εκατ. δολάρια για την κατασκευή δύο υπόστεγων και ενός κτιρίου υποστήριξης στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας».
Η βάση, τονίζεται ότι θα χρησιμοποιηθεί ως σταθερό λιμάνι από τις αμερικανικές αεροπορικές μονάδες στην Ευρώπη (USAFE), ενώ αναμένονται και νέες προτάσεις από τις ΗΠΑ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
Στην είδηση, όπου υπογραμίζεται ότι η Αθήνα μπορεί να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ, αλλά εντός 5 ετών από την έναρξη της διαδικασίας, αναφέρεται επίσης ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το χρόνο αυτό για την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομής και την εκπαίδευση του προσωπικού.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης στα 73 ελικόπτερα των ΗΠΑ θα έρθουν στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
Να θυμίσουμε ότι στην βάση του Ιντσιρλίκ φυλάσσονται τα αμερικανικά πυρηνικά.
Μετά τις παλινωδίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι ΗΠΑ οδηγήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στην απόφαση της μεταφοράς από την τουρκική βάση των περίπου 50 πυρηνικών κεφαλών που βρίσκονται εκεί.
Να σημειωθεί επίσης πως για την μεταφορά των πυρηνικών δεν χρειάζεται να συμφωνήσει και η Τουρκία.