Κρίση των Ιμίων | Οι τρεις σύζυγοι των αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους αφηγούνται

Κρίση των Ιμίων | Οι τρεις σύζυγοι των αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους αφηγούνται

Όλα όσα τραγικά έζησαν περιέγραψαν για πρώτη φορά οι σύζυγοι των τριών πεσόντων αξιωματικών που έχασαν τη ζωή του στην κρίση των Ιμίων το 1996. 

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η Ειρήνη Ζωγραφάκη, τότε σύζυγος του υποπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, η Ματίνα Αναγνωστοπούλου, σύζυγος του υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου, και η Λεμονιά Κότογλου, σύζυγος του αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού μίλησαν στην εκπομπή 365 στιγμές στο EΡΤnews για όσα έζησαν στην κρίση των Ιμίων.

Υπενθυμίζεται πως οι τρεις Έλληνες αξιωματικοί, του Πολεμικού Ναυτικού έχασαν την ζωή τους όταν το ελικόπτερο όπου επέβαιναν κατέπεσε στην θάλασσα την περίοδο της κρίσης των Ιμίων.

Η σύζυγος του Παναγιώτη Βλαχάκου ανέφερε στην εκπομπή πως ο πεθερός της όταν πέθανε ο γιος του της είπε: «Έπρεπε να πεθάνει το δικό μου παιδί για να γκριζάρει το Αιγαίο;».

«Δεν δείλιασε, έδειξε την αγάπη του για την πατρίδα, είμαι περήφανη που υπήρξα γυναίκα του», λέει η Λεμονιά Κότογλου.

«Ήταν πολύ γελαστοί άνθρωποι, είναι σαν να τους βλέπω μπροστά μου», λέει η Ειρήνη Ζωγραφάκη για τους αξιωματικούς που χάθηκαν.

«Το μόνο που είναι καλό είναι ότι οι Έλληνες θυμούνται ακόμη το γεγονός» τόνισε η ίδια, ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένη πως και οι τρεις είχαν επίγνωση της επικινδυνότητας της αποστολής του, πραγματοποιώντας «αποστολή αυτοκτονίας».

Η ίδια περιέγραψε: «Ήταν κάποιος άλλος υπηρεσία και επειδή βούιζε το σταθερό του (σ.σ. άλλου) πήραν τον Χρήστο», για να πετάξει τελικά πάνω από τα Ίμια.

Μάλιστα, το ίδιο συνέβη και με τον αρχικελευστή, Έκτορα Γιαλοψού, ο οποίος «ήταν ήδη σε ταξίδι και δεν έπρεπε να ξαναπάει» ανέφερε η σύζυγός του, Λεμονιά Κότογλου.

Η σύζυγος του Παναγιώτη Βλαχάκου είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή: «Το “μην πας”, δεν του το ‘πα»…

Το προαίσθημα των αξιωματικών

Η Ειρήνη Ζωγραφάκη περιέγραψε όλα όσα έγιναν πριν χαθεί ο σύζυγός της. Ο Χριστόδουλος Καραθανάσης ζήτησε να πάρει μαζί του την κάμερά του, καθώς θεωρούσε ότι θα έχει ενδιαφέρον να καταγράψει όσα περίμενε ότι θα αντικρίσει.

Χαιρέτησε την οικογένειά του και τους ζήτησε «να προσέχετε την Ειρήνη και το παιδί», ενώ άφησε τη βέρα και το ρολόι του στους συναδέλφους του «γιατί δεν θα ξαναγυρίσω» όπως τους είπε, πριν το ελικόπτερο απογειωθεί από τη φρεγάτα.

«Μέσα του γνώριζε ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο του ταξίδι» σημειώνει η Λεμονιά Κότογλου, καθώς τα τελευταία λόγια του Έκτορα Γιαλοψού ήταν «να προσέχεις από εδώ και πέρα». «Γνώριζε που πήγαινε. Γνώριζε ότι ήταν πολύ κρίσιμη η κατάσταση», συμπλήρωσε.

«Το μάθαμε τυχαία»

Η Ειρήνη Ζωγραφάκη, τότε σύζυγος του Χριστόδουλου Καραθανάση, ετοιμαζόταν για δουλειά, όταν χτύπησε το τηλέφωνο από τον πατέρα της, ρωτώντας την σε ποιο πλοίο ήταν ο άνδρας της εκείνη την νύχτα. «Δεν μας πήρε κανένας τηλέφωνο να μας το πει» είπε. Αργότερα πήγε στη δουλειά της ο πατέρας της και την ενημέρωσε για ό,τι είχε συμβεί.

«Από την τηλεόραση έμαθα το συμβάν» θυμάται και η Λεμονιά Κότογλου, συμπληρώνοντας πως «δεν χρειαζόταν καν να ακούσω το όνομά του».

Η Ματίνα Αναγνωστοπούλου υποψιασμένη από τον πεθερό της έμαθε τα νέα «μέσα στο ταξί», όπως είπε εκεί «άκουσα και το όνομα» προς τον Πειραιά.

Την επόμενη μέρα η σορός του Χριστόδουλου Καραθανάση, με τους αρμόδιους να ενημερώνουν την Ειρήνη Ζωγραφάκη πως «μέχρι εδώ είναι τα έξοδα του Ναυτικού, από εδώ και πέρα είναι δικά σας».

Τι έγινε με το ελικόπτερο

Πέρασαν δύο χρόνια και η Ματίνα Αναγνωστοπούλου κατέθεσε αίτημα στο Πεντάγωνο για να μάθει τις αιτίες που οδήγησαν στην πτώση του ελικοπτέρου.

«Μας απαγόρευσε το ελληνικό κράτος να βάλουμε δικό μας ιατροδικαστή» δήλωσε η Ειρήνη Ζωγραφάκη.

Σαράντα μέρες μετά την πτώση του ελικοπτέρου ο Λεωνίδας Παληογιώργος κάλεσε τις τρεις συζύγους στο Πεντάγωνο και τις διαβεβαίωσε πως το ελικόπτερο «δεν το ρίξανε» και ότι «δεν υπήρχε πουθενά καμία σφαίρα».

Η Ματίνα Αναγνωστοπούλου δήλωσε πως «το ελικόπτερο δεν έπεσε ούτε με λάθος, ούτε με τον καιρό» και διατύπωσε τη δική της άποψη: «Θεωρώ ότι οι κομάντος φοβηθήκανε και το πυροβόλησαν» χωρίς να έχουν λάβει επίσημη εντολή από την Τουρκία.

Η Ειρήνη Ζωγραφάκη σημείωσε: «Πιστεύω ότι είναι ένα θολό σημείο της ελληνικής ιστορίας. Πήγανε, πραγματικά ξέρανε ότι θα σκοτωθούν, είχαν τσαγανό και φοράγανε παντελόνια και οι τρεις τους, ήρωες της νέας Ελλάδας».

Το χρονικό της κρίσης

Η κρίση ξεκινά στις 26 Δεκέμβρη 1995 όταν το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσάραξε στη βραχονησίδα Ίμια και ο Τούρκος πλοίαρχος αρνήθηκε την ελληνική βοήθεια με τον ισχυρισμό ότι το σκάφος βρίσκεται σε τουρκικά ύδατα.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν να εφαρμόσουν για την περίσταση τη δική τους ερμηνεία στη Συνθήκη της Λωζάνης (1923), με την οποία είχαν παραχωρηθεί τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία στο σύνολό τους και όχι ονομαστικά, και να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία κάποιων βραχονησίδων. h0253187

Ενημερώνεται το Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό με τη σειρά του γνωστοποιεί το γεγονός στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι χωρίς ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο θα κινδυνεύσει.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει, ξεκάθαρα πια στις 27 Δεκεμβρίου, ότι υπάρχει θέμα κυριαρχίας με τις βραχονησίδες Ίμια.

Τελικά, το πλοίο αποκολλήθηκε στις 28 Δεκέμβρη 1995 από ελληνικά ρυμουλκά.

Η κορύφωση της κρίσης στις 31 Ιανουαρίου 1996 – Οι τρεις νεκροί πιλότοι

Στις 31 Ιανουαρίου 1996: Τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη 01:40 στη Μικρή Ίμια και σχεδόν τρεις ώρες αργότερα, στις 04:30, ελικόπτερο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ίπταται των βραχονησίδων για να διαπιστώσει αν πράγματι υπάρχουν Τούρκοι στρατιώτες.

Στις 04:50 το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περίπου 10 Τούρκους κομάντο. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ.

Αργότερα, ανασύρονται νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. Tris Ellines Pilotoi 768x290 600x227

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *