Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν γραπτώς την επόμενη εβδομάδα σε μια σειρά προτάσεων ασφαλείας που υπέβαλε η Ρωσία τον Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να αποκλειστεί η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Μια επίσημη απόρριψη των προτάσεων από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να προσφέρει στη Ρωσία το πρόσχημα να προχωρήσει σε στρατιωτική απάντηση με την οποία έχει απειλήσει.
Η Tatiana Stanovaya, επικεφαλής της εταιρείας πολιτικών αναλύσεων R. Politik, δήλωσε ότι η Μόσχα χρειάζεται μια γραπτή απάντηση των ΗΠΑ “ως ατράνταχτη απόδειξη της άρνησης να παράσχει στη Ρωσία εγγυήσεις ασφαλείας. Αυτό αποτελεί εν μέρει μια παγίδα, φυσικά, επειδή οποιαδήποτε τέτοια γραπτή απάντηση θα χρησιμοποιηθεί για να απαξιωθεί η διαπραγματευτική θέση των ΗΠΑ”.
Ο Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσαν ότι συμφώνησαν να συζητήσουν περαιτέρω αφού η αμερικανική πλευρά παραδώσει την γραπτή απάντησή της, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η στρατιωτική κινητικότητα της Ρωσίας
Η Ρωσία εκτιμάται ότι διαθέτει 100.000 στρατιώτες σε απόσταση βολής από τα ουκρανικά σύνορα από τον Νοέμβριο, ωστόσο η Μόσχα επιμένει ότι δεν έχει πρόθεση να εισβάλει στη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία μετέφερε στρατεύματα και εξοπλισμό χιλιάδες χιλιόμετρα από την περιοχή της στη Λευκορωσία για να συμμετάσχει σε κοινές ασκήσεις, όπως τις χαρακτήρισε, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. Καθώς η Λευκορωσία συνορεύει με την Ουκρανία, αυτό ανοίγει ένα νέο μέτωπο για μια πιθανή ρωσική επίθεση και διασφαλίζεται έτσι ότι οι διπλωματικές διαβουλεύσεις τις επόμενες εβδομάδες θα λάβουν χώρα με φόντο μια συνεχιζόμενη επίδειξη ρωσικής στρατιωτικής ισχύος.
Κάλεσμα στη Ρωσία για αναγνώριση της “ανεξαρτησίας” της ανατολικής Ουκρανίας
Το ρωσικό κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις την επόμενη εβδομάδα σχετικά με μια ιδέα η οποία καλεί τον Πούτιν να αναγνωρίσει δύο φιλορωσικές αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητα κράτη. Αυτό θα αποτελούσε μια σημαντική κλιμάκωση που θα “έθαβε” τις διπλωματικές προσπάθειες και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως νομικό πρόσχημα για τον Πούτιν ώστε να στείλει στρατεύματα για να “προστατεύσει” τους Ρώσους εκεί από την Ουκρανία.
Επισήμως το Κρεμλίνο έχει αντιδράσει ψυχρά στην κοινοβουλευτική πρόταση μέχρι στιγμής, αλλά η πρόταση αυτή προστίθεται στις διαθέσιμες επιλογές του Πούτιν και κάνει τη Δύση να μαντεύει για τις πραγματικές του προθέσεις. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη μέσα και γύρω από τις αποσχισθείσες περιοχές, όπου οι ΗΠΑ έχουν πει ότι η Ρωσία σχεδιάζει προβοκάτσια για να δημιουργήσει πρόσχημα για μια εισβολή. Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να ανακαταλάβει τις περιοχές με τη βία, κάτι που η ίδια αρνείται.
Ευρωπαϊκή και Τούρκικη διπλωματία
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συσπειρώθηκαν για να προβάλουν ενότητα μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε στο Κίεβο από τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε ότι μια εισβολή στην Ουκρανία θα αποτελούσε καταστροφή για τη Μόσχα, αλλά μια “μικρή εισβολή” θα μπορούσε να οδηγήσει σε “μάχη” μεταξύ των δυτικών συμμάχων για το πώς θα αντιδράσουν. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας αναμένεται να επισκεφθούν την ανατολική Ουκρανία σε μια περαιτέρω επίδειξη αλληλεγγύης προς το Κίεβο.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει παραμεριστεί σε μεγάλο βαθμό στην κρίση, θα πρέπει να ανοίξει τη δική της διπλωματική οδό με τη Μόσχα. Π πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν από τη μεριά του λέει ότι θέλει να φέρει κοντά τους προέδρους της Ουκρανίας και της Ρωσίας και σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουκρανία στις αρχές Φεβρουαρίου. Η Ρωσία, ωστόσο, λέει ότι θέλει να κινηθεί γρήγορα και δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει τις συνομιλίες να τραβήξουν επ’ αόριστον.
Τα βασικά σημεία από τη συνάντηση Λαβρόφ – Μπλίνκεν
Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στη Ρωσία γραπτή απάντηση στις προτάσεις της σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν μετά από συνομιλίες που είχαν στη Γενεύη την Παρασκευή σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Οι Λαβρόφ και Μπλίνκεν σκοπεύουν να συναντηθούν εκ νέου στη συνέχεια, αναφέρει το δημοσίευμα. Προς το παρόν, οι πλευρές παραμένουν στις ίδιες θέσεις. Η Ουάσινγκτον ζητάει “αποκλιμάκωση” της κατάστασης όσον αφορά το Ουκρανικό ζήτημα και τονίζει την πρόθεσή της να διατηρήσει την πολιτική “ανοικτής πόρτας” στο ΝΑΤΟ, ενώ η Μόσχα σημειώνει ότι τα πάντα στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις εξαρτώνται από το “πώς αισθάνεται ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντίμιρ Ζελένσκι”.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία από τη συνάντηση Λαβρόφ – Μπλίνκεν
Γραπτή απάντηση
Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να δώσουν στη Ρωσία γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις της σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας και στη συνέχεια οι Μπλίνκεν και Λαβρόφ σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν νέα συνάντηση.
Το ίδιο το έγγραφο, το οποίο θα παραδοθεί στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα, ενδέχεται να δημοσιευθεί. “Νομίζω ότι θα ήταν σωστό να δημοσιοποιήσουμε αυτή την απάντηση και θα ζητήσω από τον Άντονι Μπλίνκεν να μην έχει αντίρρηση”, δήλωσε ο Λαβρόφ.
Πιθανότητα επαφής Πούτιν – Μπάιντεν
Στο μέλλον, οι δύο πρόεδροι μπορεί επίσης να έχουν επαφές, αλλά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να “προτρέχουμε”: “Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πάντα έτοιμος για επαφές με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Είναι σαφές ότι οι επαφές αυτές απαιτούν σοβαρή προετοιμασία”.
Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη για επαφές υψηλού επιπέδου “αν αυτό καταστεί χρήσιμο”, αλλά μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί μόνο συνομιλίες μεταξύ υπουργών Εξωτερικών.
Ουκρανία
“Οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας προσπάθησαν και πάλι σήμερα να θέσουν την Ουκρανία στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων”, δήλωσε ο Λαβρόφ. Η Μόσχα, είπε, συμφωνεί ότι το ουκρανικό ζήτημα “απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή”, αλλά δεν πρέπει να αναχθεί σε αυτό “ολόκληρο το πρόβλημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας”.
Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να σκεφτούν “ώριμα” για παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή: “Αντ’ αυτού, στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις περιοριζόμαστε στο πώς αισθάνεται ο Ζελένσκι και το καθεστώς του. Δεν είναι σωστό”.
Υπάρχει “απειλή” για το Κίεβο;
Ο Λαβρόφ επανέλαβε κατά τη συνάντηση ότι η Μόσχα δεν έχει καμία πρόθεση να “εισβάλει” στην Ουκρανία: “Η Ρωσία δεν έχει απειλήσει ποτέ και πουθενά τον ουκρανικό λαό μέσω των επίσημων εκπροσώπων της”, σημείωσε.
Ο Μπλίνκεν από τη μεριά του επανέλαβε τη θέση της χώρας του, απαιτώντας δηλαδή την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τα ουκρανικά σύνορα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Δύση είναι έτοιμη να δώσει μια “ταχεία, σκληρή και ενιαία απάντηση” όχι μόνο αν “οποιεσδήποτε ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις διασχίσουν τα ουκρανικά σύνορα”, αλλά και αν ληφθεί “μια σειρά επιθετικών δράσεων που δεν περιλαμβάνουν στρατιωτική δράση”.
Διεύρυνση του ΝΑΤΟ
Οι Λαβρόφ και Μπλίνκεν διαφώνησαν επίσης στο θέμα της εγκατάλειψης της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς που ζητά η Μόσχα. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε το αίτημα αυτό και ο Μπλίνκεν απάντησε λέγοντας ότι η συμμαχία δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική της “ανοικτής πόρτας”. “Αυτό (σ.σ. Το αίτημα της Μόσχας) περιλαμβάνει θέματα που αφορούν τον περιορισμό του κυριαρχικού δικαιώματος του ουκρανικού λαού να καθορίζει το μέλλον του. Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση σε αυτό το θέμα”, τόνισε ο Μπλίνκεν.
Ταυτόχρονα, η Μόσχα πιστεύει ότι οι ενέργειες του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία “δείχνουν σαφώς ότι η συμμαχία θεωρεί τη χώρα αυτή ως ζώνη επιρροής της”. Ο Λαβρόφ συνέκρινε την πολιτική αυτή με την πολιτική που ακολουθούσαν οι αποικιοκρατικές δυνάμεις.
Αξιολόγηση της συνάντησης
Ο Λαβρόφ αναμένει ότι η συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του θα βοηθήσει την Ουάσινγκτον να προετοιμάσει γραπτή απάντηση στις προτάσεις της Μόσχας.
Ο Μπλίνκεν έδωσε μια πιο εκτενή αξιολόγηση: “Η συζήτηση ήταν ειλικρινής και ουσιαστική” και οι συνομιλίες ήταν “χρήσιμες”. “Δεν περιμέναμε σημαντική πρόοδο σήμερα. Αλλά είμαι βέβαιος ότι βρισκόμαστε τώρα σε μια σαφή πορεία κατανόησης των αμοιβαίων ανησυχιών”, πρόσθεσε.