Εθνοφυλακή | Στους «κουρσάρους» του Αιγαίου σκοντάφτει το τουρκικό σχέδιο για τα 131 νησιά

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 07:35 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Εθνοφυλακή | Στους «κουρσάρους» του Αιγαίου σκοντάφτει το τουρκικό σχέδιο για τα 131 νησιά
Εθνοφυλακή | Στους «κουρσάρους» του Αιγαίου σκοντάφτει το τουρκικό σχέδιο για τα 131 νησιά

Οι «κουρσάροι» του Αιγαίου, τα ειδικά τμήματα εθνοφυλακής, αλλά και τα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ είναι θα έλεγε κανείς αυτοί που καλούνται άμεσα ν’ ανταπεξέλθουν απέναντι σε οποιοδήποτε προβοκατόρικο σχέδιο επιχειρήσει να βάλει μπροστά η γείτονα.

Οι «κουρσάροι» του Αρχιπελάγους, είναι οι ομάδες των σκληρά εκπαιδευμένων βατραχανθρώπων του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι αυτόνομοι, 365 ημέρες, με τα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου θαλασσοδέρνονται υπερασπιζόμενοι κάθε μέρα, τα νερά αλλά και τους νησιωτικούς βράχους.

Είναι αυτοί που τους πέντε και πλέον μήνες της Ελληνοτουρκικής κρίσης βρίσκονταν διάσπαρτοι πάνω στους βράχους, μικρούς ή μεγαλύτερους, που πρέπει να υπερασπίζονται διαρκώς.

  • Πάντως η πρόσφατη προσθήκη των σκαφών ανορθόδοξου πολέμου MARK V δίνει σαφές προβάδισμα σε αυτού του είδους τις αποστολές , οι οποίοι δεν σταματούν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Το ίδιο έκαναν και τα ειδικά τμήματα εθνοφυλακής, τα οποία αλλάζουν πλέον Διοίκηση και θα υπάγονται στον 5ο πυλώνα του Επιτελείου, τη νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

Και φυσικά τα στελέχη της ΔΕΠ, όπως και οι commandos των νησιών γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πως σχέδια εισβολής σε βραχονησίδες του Αιγαίου είναι ο πιο πιθανός τρόπος ενέργειας του εχθρού, λόγω της εγγύτητας.

Η μετεξέλιξη των Ειδικών Επιχειρήσεων φέρνει και τα πάνω κάτω στις μεθόδους προσέγγισης και ανακατάληψης όπως σημειώνεται από στρατιωτικές πηγές. Επιπλέον η χρήση πτητικών μέσων αποκλειστικά για Ειδικές Επιχειρήσεις δίνει άλλη διάσταση και επιπλέον δυνατότητες στα στελέχη που απαρτίζουν αυτές τις μονάδες.

  • Επίσης το σχέδιο εισβολής σε 131 νησιά του Αιγαίου, νησίδες και βραχονησίδες τις οποίες η Τουρκία θεωρεί αμφισβητούμενες και που έφερε στο φως της δημοσιότητας η σκανδιναβική ιστοσελίδα Nordic Monitor, αναδεικνύει όπως επισημαίνουν πηγές, πολλές από τις εμμονές που έχει το Τουρκικό Επιτελείο, το οποίο γνωρίζει εκ των προτέρων πως μια τέτοια κίνηση δεν είναι εύκολη απόφαση.

Και μπορεί αυτό το σχέδιο να μην έχει ημερομηνίες, κατά συνέπεια ουδείς γνωρίζει το πότε γράφτηκε, αλλά στο παρελθόν δεν είναι λίγα τα παρόμοια προβοκατόρικα σχέδια που έχουν παραδεχτεί οι ίδιοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι.
Αλλά στο πρόσφατο παρελθόν να θυμίσουμε ότι και απόπειρα κίνησης που επιχείρησε να κάνει η Τουρκία είχε πάρει άμεση απάντηση από τις ΕΔ.

Αλλά οι εμμονές της Τουρκίας δεν περιορίζονται στο βλέμμα που ρίχνουν σε νησίδες του Αιγαίου. Εμμονή έχει η Άγκυρα σχεδόν για το σύνολο των νησιών στο Αν. Αιγαίο που το βλέπει όλο ως μια ευρεία αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ δεν σταματά το τελευταίο διάστημα να μιλά για τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά αλλά και για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν εξαγγελθεί από την Ελλάδα.

Παρά την ηχηρή παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνγκεν που μίλησε για παραβιάσεις στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο από τουρκικά αεροσκάφη, αλλά και την στήριξη ολοένα και περισσότερων κρατών στις Ελληνικές θέσεις, οι Τούρκοι επιμένουν σε μια ρητορική που παραπέμπει στις διαχρονικές αξιώσεις που έχουν για τα Ελληνικά εδάφη.

Οι τελευταίες συμμαχίες, όπως αυτή της Σαουδικής Αραβίας είναι ένα μέγα θέμα για την Τουρκία καθώς θεωρεί τη συνεκπαίδευση Ελλήνων και Σαουδαράβων ιπταμένων, γροθιά στο στομάχι καθώς τα μαχητικά των δυο χωρών δεν σταματούν να πετούν και στο Αν. Αιγαίο.

Εθνοφυλακή

Η Εθνοφυλακή αποτελεί τμήμα του Ελληνικού Στρατού. Σκοπό έχει την προάσπιση της χώρας. Μονάδες εθνοφυλάκων υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και στα νησιά.

Η επιλογή των Εθνοφυλάκων γίνεται με βάση ορισμένα κριτήρια, τα οποία περιλαμβάνουν την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας με λευκό απολυτήριο στρατού, ή την εθελοντική κατάταξη, όπως και την εντοπιότητα με βάση το στρατόπεδο στο οποίο εδρεύει η μονάδα Εθνοφυλακής.

Το 1948 συστάθηκαν τα λεγόμενα Τάγματα Εθνοφυλακής Αμύνης (ΤΕΑ) με σκοπό την αντικατάσταση των ΜΑΥ και ΜΑΔ. Τα Τάγματα Εθνοφυλακής Αμύνης καταργήθηκαν το 1982 και αντικαταστάθηκαν από την Εθνοφυλακή.

Το έμβλημα της Εθνοφυλακής περιλαμβάνει ένα στάχυ, σύμβολο της υπαίθρου, πάνω σε μία αρχαία ασπίδα, η οποία βρίσκεται στο κέντρο ενός λευκού σταυρού σε μπλε φόντο, σύμβολο της ελληνικής σημαίας. Στην κορυφή του θυρεού υπήρχε η επιγραφή ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ. Ο θυρεός, από το 2017, φέρει στην κορυφή του το ρητό ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *