Χρυσός και COVID-19.Πώς η πανδημία ‘αρρώστησε’ τους επενδυτές με τον ‘πυρετό του χρυσού’.

χρυσός

Χρυσός και COVID-19.Πώς η πανδημία ‘αρρώστησε’ τους επενδυτές με τον ‘πυρετό του χρυσού’.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι Αμερικανοί αναλυτές έχουν διαπιστώσει ότι η παγκόσμια επιδημία του κοροναιού οδηγεί στην εξάπλωση μιας άλλης «ασθένειας» που είναι οικονομικής φύσης. Μάλιστα αυτό, όχι μόνο δεν είναι κάτι πρωτοφανές, αλλά αντίθετα, περιοδικά εκδηλώνεται στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η ναυαρχίδα του αμερικανικού οικονομικού Τύπου η Wall Street Journal αναφέρει ότι λόγω του κοροναιού (και τα μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας) στον κόσμο άρχισε ένας νέος «πυρετός του χρυσού».

Η σπάνια αυτή κατάσταση μπορεί να κάνει τους δημοσιογράφους και τους χρηματοδότες που είδαν (και εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης 2008-2009) να αναφωνήσουν ότι αυτό που συμβαίνει με τον χρυσό είναι “το τέλος του κόσμου”. Υπό ορισμένες συνθήκες, τα συναισθήματά τους μπορούν να γίνουν κατανοητά, παρόλο που απέχουμε ακόμα από το πλέον ακραίο σενάριο της παγκόσμιας, οικονομικής κατάρρευσης. Ωστόσο, η κρίση που προκαλείται από την πανδημία του κοροναιού δεν έχει τελειώσει ακόμα και πιθανότατα δεν θα τελειώσει τις επόμενες ημέρες.

“Αυτό είναι το πραγματικό σενάριο της κρίσης και η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση χάους”, γράφει η The Wall Street Journal και εξηγεί τι συνέβη.

“Καθώς εξαπλώνεται η πανδημία, οι επενδυτές και οι τραπεζίτες αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη χρυσών ράβδων και νομισμάτων. Οι έμποροι είναι “sold out” ή κλειστοί. Η Credit Suisse Group AG (ελβετική τράπεζα), αυτή την εβδομάδα είπε στους πελάτες ότι οι επενδυτές και οι τραπεζίτες αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη χρυσών ράβδων και κερμάτων.

Στο Λονδίνο, οι τραπεζίτες νοικιάζουν ιδιωτικά τζετ και προσπαθούν να βρουν στρατιωτικά φορτηγά για να παραδώσουν τα πολύτιμα μέταλλά τους στα ανταλλακτήρια στη Νέα Υόρκη. Είναι τόσο το κακό που οι τραπεζίτες της Wall Street ζητούν βοήθεια από τον Καναδά. Το Βασιλικό Καναδικό Νομισματοκοπείο έχει κατακλυστεί από αιτήματα για αύξηση της παραγωγής ράβδων χρυσού που μπορούν να αποσταλούν στη Νέα Υόρκη.”

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν κατά περίπου εννέα τοις εκατό (σε δολάρια), και όπως σωστά επισημαίνουν οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι, η έκταση της κίνησης των τιμών για το κίτρινο μέταλλο θυμίζει πολύ το 2008-2009, και συγκεκριμένα την εβδομάδα κατά την οποία μία από τις βασικές τράπεζες του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος – Lehman Brothers – κήρυξε πτώχευση.

Στην πραγματικότητα, από την πτώχευση αυτή άρχισε η «επίσημη αντίστροφη μέτρηση» της οικονομικής κρίσης, η οποία μέχρι τότε, ως επί το πλείστον, ενδιέφερε μόνο τους επαγγελματίες του χρηματιστηρίου. Η μαζική εξαγορά χρυσού είναι ένα παραδοσιακό (και αρκετά δικαιολογημένο) σημάδι πανικού.

Σε αντίθεση με τη Lehman Brothers, ο χρυσός στο χρηματοκιβώτιο δεν μπορεί απλά να παύσει να υπάρχει και να εξαφανιστεί και αυτό, υπό συνθήκες γενικής νευρικότητας αποτελεί αναμφισβήτητο πλεονέκτημα και πηγή ηρεμίας τόσο σημαντική για τους επενδυτές και τους αποταμιευτές.

Οι Αμερικανοί οικονομικοί δημοσιογράφοι (όπως και πολλοί επικεφαλής οικονομολόγοι) αντιτίθενται έντονα στους επενδυτές σε περιουσιακά στοιχεία χρυσού, για διάφορους λόγους ταυτόχρονα. Πρώτον, πολλοί υποστηρικτές της αποθήκευσης μέρους των αποταμιεύσεων τους σε πολύτιμα μέταλλα έχουν μια (μερικώς ) φήμη ως υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας, καθώς και λάτρεις της (ενίοτε πάρα πολύ) πρώιμης προετοιμασίας για κρίσεις που ενδεχομένως δεν συμβαίνουν.

Ο δεύτερος λόγος είναι λιγότερο προφανής, αλλά ίσως διαδραματίζει τουλάχιστον τον ίδιο σημαντικό ρόλο: ο χρυσός είναι η πρώην βάση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο χρυσός (σχετικά πρόσφατα αν σκεφτούμε τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας) κατελάμβανε το θρόνο πάνω στο οποίο βρίσκεται το αμερικανικό δολάριο (με μεγάλο όφελος για τις ΗΠΑ).

Η άνοδος των τιμών του χρυσού και η αύξηση των επενδύσεων σε χρυσό είναι μια υπενθύμιση ότι το δολάριο μπορεί να πέσει από το θρόνο και ακόμη και ένας υπαινιγμός ότι ο θρόνος κουνιέται, οπότε κάθε πατριωτικό καθήκον του Αμερικανού δημοσιογράφου είναι να πει ότι ο χρυσός είναι είναι το κακό, και το δολάριο είναι το καλό.

«Ο χρυσός είναι κακός»;

Σε αβέβαιους καιρούς, υπάρχει συχνά πτώση στον χρυσό, επειδή οι φυσικές του ιδιότητες το καθιστούν μοναδικής αξίας, δήλωσε ο Jeffrey Currie, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας για τα βασικά προϊόντα της Goldman Sachs (GS).

«Είναι πυκνό, φτηνό στην αποθήκευση και πολύ πιο εύκολο να μετακινηθεί από ένα εμπόρευμα όπως το πετρέλαιο», εξήγησε ο Currie. Καθώς οι κεντρικές τράπεζες εκτυπώνουν τεράστια ποσά ευρώ, λίρες και δολάρια, για να διατηρήσουν τις οικονομίες τους, η εσωτερική αξία του χρήματος πέφτει. «Μας αρέσει να ονομάζουμε τον χρυσό το νόμισμα της τελευταίας λύσης» πρόσθεσε ο Currie.

«Όταν όμως εισβάλλει ο φόβος και οι νομοθέτες υποβαθμίζουν τη νομισματική αξία, όπως συμβαίνει τώρα, το κόστος της κατοχής χρυσού σε σχέση με την κατοχή άλλων νομισμάτων μειώνεται».

Η BullionByPost προέβλεψε την αύξηση της ζήτησης του χρυσού και εξασφάλισε επιπλέον απόθεμα. Αλλά η Halliday-Stein είπε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην αγορά χρυσού, αν δεν είναι ακόμα στα χέρια του πωλητή, σημειώνοντας ότι «οι αλυσίδες εφοδιασμού σπάνε» και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα διατεθούν περισσότερα αποθέματα.

Για να αυξηθεί η πίεση για την προσφορά, λιγότεροι άνθρωποι πωλούν χρυσό στους dealers παρά την άνοδο των τιμών. Και όσοι από αυτούς θέλουν να πουλήσουν, δυσκολεύονται επειδή οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και στις εργασίες συνεπάγονται ότι επιχειρήσεις όπως η BullionByPost έχουν αποσυρθεί από τις δραστηριότητές τους» δήλωσε ο Halliday-Stein.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *