Mε δύο αντιπάλους στις Ευρωεκλογές: Την κοινωνική δυσαρέσκεια και τη «δεξιά πολυκατοικία»
Η κυβέρνηση μπαίνει στην «κούρσα» των 100 ημερών για τις ευρωεκλογές με προβλήματα και αγκάθια.
Κάτι λιγότερο από εκατό μέρες απομένουν πλέον μέχρι τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κατορθώσει να εξέλθει από τη στενωπό των ζητημάτων που προκαλούν κοινωνική ένταση και να «τροχοδρομήσει» για την επικείμενη εκλογική μάχη με αποκλειστικά θετική ατζέντα.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Την ερχόμενη Παρασκευή ψηφίζεται στη βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, εν μέσω ενός νέου φοιτητικού συλλαλητηρίου, ενώ τρεις μέρες αργότερα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στη Λάρισα με αντιπροσωπεία των αγροτών και κτηνοτρόφων του πλημμυρισμένου θεσσαλικού κάμπου, οι οποίοι, αν και ανέστειλαν τη σημαία των κινητοποιήσεων, δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη μέχρι σήμερα αρωγή της πολιτείας.
Στη μεγάλη εικόνα, εξάλλου, πρωτοστατούν το θέμα της ακρίβειας στα ράφια, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι σύντομα θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των τιμών σε 1500 προϊόντα, αλλά και η ισχυρή πίεση που προκαλεί η συσσωρευμένη κοινωνική απαίτηση για απόδοση δικαιοσύνης στο έγκλημα των Τεμπών.
Ενίσχυση στα δεξιά της κυβέρνησης
Παρ ότι όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, στο κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθούν συστηματικά τα ευρήματα των ερευνών, κυρίως αυτά που αποτυπώνουν σημαντική ενίσχυση των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της κυβερνητικής παράταξης, της Ελληνικής Λύσης και δευτερευόντως της Νίκης.
Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν αναμενόμενη την εικόνα των δημοσκοπήσεων της συγκυρίας, θεωρώντας ότι οι εκ δεξιών απώλειες οφείλονται σε συντριπτικό βαθμό στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Ευελπιστούν, δε, ότι επειδή το ζήτημα αυτό δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση στην αιχμή του ενδιαφέροντος της κοινωνίας, είναι θέμα χρόνου, να ατονήσουν οι αντιδράσεις.
Οσοι γνωρίζουν να διαβάζουν και να αναλύουν τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο, προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο, αλλά αντιθέτως, είναι πολύ πιθανό να ενισχυθεί καθ οδόν προς τις Ευρωκάλπες. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ήδη εκπονηθεί μία πρώτη στρατηγική, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, επισκέψεις του πρωθυπουργού σε συντηρητικές περιοχές της χώρας, αλλά και περιοδείες στελεχών, όπως ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, που μπορεί να απευθυνθεί και να επικοινωνήσει με τα συγκεκριμένα ακροατήρια.
Μισθοί, κατώτατος, συντάξεις
Η μεγάλη μάχη, ωστόσο, θα δοθεί στο πεδίο της λεγόμενης καθημερινότητας των πολιτών, με την κυβέρνηση να αναδεικνύει σε πρώτο πλάνο τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα συζητηθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου.
Και βεβαίως, έχει στραμμένο το βλέμμα στον τομέα της Υγείας, ο οποίος σε όλες τις δημοσκοπήσεις, καταγράφεται ως το δεύτερο βασικότερο πρόβλημα των πολιτών.