Μια από τις βασικές πλωτές οδούς της Ευρώπης, ο Ρήνος ποταμός, βρίσκεται στα πρόθυρα του «κλεισίματος» για τις εμπορικές μεταφορές, λόγω των πολύ χαμηλών επιπέδων νερού- κάτι που οφείλεται στην ξηρασία.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται κατά μήκος του Ρήνου ή εξαρτώνται από αυτόν για τη μεταφορά ή την παραλαβή αγαθών προειδοποιούν ότι αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις δραστηριότητες και να μειώσουν δραστικά τα φορτία– και τώρα βρίσκονται στα πρόθυρα να κλείσουν μέρος της παραγωγής τους εάν τα φορτηγά πλοία δεν είναι πλέον σε θέση να έχουν πρόσβαση στο ποτάμι.
Ο Ρήνος, που έχει έκταση 760 μίλια, από τις Ελβετικές Άλπεις έως τη Βόρεια Θάλασσα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός στην κεντρική και δυτική Ευρώπη μετά τον Δούναβη. Η πλειονότητα των σχεδόν 200 εκατομμυρίων τόνων φορτίου που μετακινούνται μέσω γερμανικών ποταμών -από άνθρακα μέχρι ανταλλακτικά αυτοκινήτων, τρόφιμα έως χημικά – μεταφέρονται μέσω του Ρήνου.
Τα επικίνδυνα χαμηλά επίπεδά του θυμίζουν την ξηρασία που προκάλεσε το κλείσιμο του ποταμού για περίπου έξι μήνες το 2018. Η Αρχή Ναυτιλίας της Κολωνίας ανακοίνωσε ότι λόγω των «ασυνήθιστα χαμηλής στάθμης [νερού]» οι φορτηγίδες θα πρέπει να μειώσουν το φορτίο τους «για να μπορέσουν να πλεύσουν στο ποτάμι».
Αυτό αυξάνει τις τιμές και μειώνει την ταχύτητα με την οποία μπορούν να μεταφερθούν τα αγαθά. Ως αποτέλεσμα, η πτώση της στάθμης του ποταμού επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στη γερμανική Οικονομία.
Οι βιομηχανίες στη Γερμανία, που επιδιώκουν να αποτρέψουν την ύφεση εν μέσω υψηλών τιμών ενέργειας και ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, εκτός από τις ποσότητες φυσικού αερίου που ρέουν από τη Ρωσία, δίνουν τώρα σχεδόν ανάλογη προσοχή στα καθημερινά επίπεδα της στάθμης του νερού στον ποταμό Ρήνο.
Και δεν είναι μόνο ο Ρήνος. Σύμφωνα με τον Guardian, πρόβλημα εξαιτίας της χαμηλής στάθμης νερού στους ποταμούς Ροδανός και Γαρούνας αντιμετωπίζει και η Γαλλία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα έγκειται στο ότι η στάθμη του νερού δεν επαρκεί για την ψύξη των πυρηνικών εργοστασίων, που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.
Μέσω των πυρηνικών εργοστασίων της η Γαλλία επιχειρεί να αντισταθμίσει τις μειωμένες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, παράγοντας ηλεκτρισμό τόσο για την εγχώρια κατανάλωση, όσο και για εξαγωγή στη Γερμανία που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ξηρασία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά στην πηγή του ποταμού Τάμεση στη Βρετανία -κάτι που οφείλεται στη αξιοσημείωτη μείωση της βροχόπτωσης στη χώρα.
Πώς ο ποταμός Ρήνος απειλεί την οικονομία της Γερμανίας
Ο καύσωνας που πλήττει τη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, φαίνεται ότι σταδιακά αποκτά και οικονομική διάσταση, όπως προειδοποιεί η Berenberg Bank, σε report που δημοσίευσε σήμερα το πρωί προς τους πελάτες της.
Ο Ρήνος αποτελεί βασικό διάδρομο για τη μεταφορά άνθρακα, αυτοκινήτων, ανταλλακτικών, τροφίμων και χιλιάδων άλλων αγαθών, πολύτιμων για την οικονομία και την κοινωνία.
Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, για κάθε έναν μήνα, στον οποίο η στάθμη των υδάτων περιορίζεται κάτω των 78 εκατοστών, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή μειώνεται κατά περίπου 1%. Αυτό οφείλεται στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη μεταφορά των αγαθών και των εμπορευμάτων.
Εάν, μάλιστα, ληφθούν υπόψη και οι μεταχρονολογημένες επιπτώσεις -καθώς οι καθυστερήσεις στις μεταφορές «επιμένουν» για τουλάχιστον έναν μήνα μετά την ομαλοποίηση της στάθμης των υδάτων- ο συνολικός αντίκτυπος αυξάνεται στο 1,5%.
Γι’ αυτό, η Berenberg θεωρεί ότι το πρόβλημα με τον Ρήνο είναι πιθανό να έχει το ίδιο αρνητικό «αποτύπωμα» στην οικονομία με ό,τι συνέβη τo 2018, όταν το γερμανικό ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας (αναπτύχθηκε μόλις κατά +1,5%).
Κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι η Γερμανία ήδη εμφανίζει σημάδια ύφεσης, παρά το γεγονός ότι η επίσημη πρόβλεψη για το 2022 βρίσκεται στο +1,9% (επίσημη εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας).
Την ίδια ώρα, η αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ως απόρροια του ουκρανικού πολέμου και της πανδημίας, έχουν οδηγήσει σε μείωση των επιχειρηματικών αποθεμάτων, ναρκοθετώντας την ικανότητα των εταιρειών να απορροφούν τις όποιες καθυστερήσεις.
Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι εμπορευμάτων διακινούνται μέσω του Ρήνου, ο οποίος ξεκινάει από την Ελβετία και εκβάλλει στη Βόρεια Θάλασσα, σε μια διαδρομή 1.300 χιλιομέτρων. Τη Δευτέρα, η στάθμη στο σημείο Kaub έπεσε στα 77 εκατοστά, το χαμηλότερο επίπεδο (για την εποχή) από το 2007.
Εάν η πτώση επεκταθεί κατά ακόμη 37 εκατοστά, η μεταφορά εμπορευμάτων θα καταστεί οικονομικά ασύμφορη για τις εταιρείες, προκαλώντας απανωτά σοκ στην οικονομία της Γερμανίας.