Σε 4 μήνες –το αργότερο– από σήμερα η χώρα θα πάει σε εκλογές υπό τη σκιά της ανείπωτης τραγωδίας των Τεμπών.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Το αυτονόητο είναι πως μέχρι τότε οι πολίτες πρέπει να πάρουν απαντήσεις στο ερώτημα γιατί συνέβη αυτό το τρομερό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.
Το εγκληματικό λάθος του σταθμάρχη είναι δεδομένο, αλλά δεν μπορεί να βάλει κάτω από το χαλί τις υπαρκτές πολιτικές ευθύνες, όπως η καθυστέρηση στο σύστημα τηλεασφάλειας.
Αυτή η σημαντική πτυχή αδυνατίζει ένα από τα πιο ισχυρά «χαρτιά» της κυβέρνησης, την ψηφιοποίηση του κράτους, καθώς τα τρένα λειτουργούσαν υπό τις ίδιες συνθήκες όπως πριν από 50 χρόνια.
Τούτο δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση θα εγκαταλείψει να μιλάει για τα πολύ σημαντικά άλματα που έγιναν σε αυτόν τον τομέα, αλλά νομοτελειακά δεν μπορεί αυτό το θέμα να είναι στην προμετωπίδα.
Εμπειρες πηγές αναφέρουν πως η οικονομία θα αποτελέσει πλέον τη ναυαρχίδα του προεκλογικού αγώνα. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν στην «Καθημερινή» πως η κυβέρνηση κατά την προεκλογική περίοδο, που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα, θα προτάξει το αφήγημα πως «προφανώς έγιναν λάθη και δεν προλάβαμε να τα κάνουμε όλα», αλλά το ερώτημα των επόμενων εκλογών είναι εάν οι πολίτες εμπιστεύονται τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη μέρα.
«Το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας» δεν φεύγει από το τραπέζι, προσθέτει η ίδια πηγή, αλλά προφανώς προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, καθώς η κυβέρνηση έχει δεχτεί ένα πολύ ισχυρό χτύπημα.
Η οικονομία σε πρώτο πλάνο στην προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ., που θα έχει στοιχεία αυτοκριτικής και κυρίαρχο το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».
Σε καμία περίπτωση όμως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα όσα σημαντικά έγιναν την τετραετία και δεν πρόκειται να δώσει συγχωροχάρτι στον ΣΥΡΙΖΑ για όσα παρέλαβε.
Η βούληση να ανοίξει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα η πολιτική συζήτηση είναι ένας από τους λόγους που οι εκλογές, όπως όλα δείχνουν, θα γίνουν τον Μάιο, ώστε η προεκλογική περίοδος να είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από την τραγωδία των Τεμπών. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ανοίξει η συζήτηση σε όλα τα θέματα στα οποία έχει να επιδείξει έργο.
Δεν είναι μόνο η οικονομία αλλά και η εξωτερική πολιτική, η θέση της χώρας διεθνώς, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, η μείωση της ανεργίας είναι θέματα που παρά τη βαριά σκιά της τραγωδίας θα τεθούν από τη Ν.Δ. στον δημόσιο διάλογο.
Τέλος, βασικό στοιχείο που είναι βέβαιο πως θα εισαχθεί ξεκάθαρα στην προεκλογική περίοδο είναι το επιχείρημα «διορθώνουμε τα λάθη».
Στο πλαίσιο αυτό θα υπενθυμίζεται (έστω υπόγεια) το Μάτι και η διαχείριση της τραγωδίας από το ΣΥΡΙΖΑ , μετά την καταστροφή.
Στην ουσία θα είναι το δίλημμα «όλοι είμαστε με λάθη και καταστροφές – ποιος προτιμάτε να διαχειρίζεται την κατάσταση μετά».