‘Σύγκρουση’ με τους Ιταλούς.Στηρίζουν τους Τούρκους.Κρίσιμη η 9η Ιουνίου

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:57 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Ιταλούς
Οι σχέσεις των Τούρκων με τους Ιταλούς είναι παραδοσιακά εξαιρετικές

«Η Ελλάδα μας απαγορεύει τις θάλασσες της». Αυτός ήταν τίτλος πρωτοσέλιδου άρθρου στην ιταλική εφημερίδα La Republica το Σάββατο που μας πέρασε (30 Μαίου). Με αυτό τον τρόπο ερμηνεύτηκε από τους Ιταλούς η ελληνική απόφαση να αποκατασταθούν οι επαφές με τους γείτονες-φίλους μας, κλιμακωτά.

Η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορά της στους Ιταλούς την 1Η Ιουλίου κι όχι στις 15 Ιουνίου καθώς οι φίλοι μας θεωρήθηκαν λαός που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία του COVID-19, συνεπώς υπάρχει υψηλό ρίσκο μετάδοσης του ιού στην Ελλάδα. Αυτό όμως ενόχλησε τους Ιταλούς και η είδηση πήρε μεγάλες διαστάσεις στα γειτονικά ΜΜΕ. Μάλιστα ακούστηκαν εκφράσεις (τηλεοπτικά) όπως «πισώπλατο μαχαίρωμα».

Ο αρθρογράφος της La Repubblica θυμήθηκε τη μεγάλη αλληλεγγύη που μας έδειξαν οι Ιταλοί στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, για να αποφανθεί ότι οι Έλληνες είναι αγνώμονες. Σε πιο διπλωματικό πνεύμα κινήθηκε η Corriere della Sera, η οποία επέλεξε επώνυμους Μιλανέζους που έρχονται κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας και τους απέσπασε τη δήλωση ότι «αφού οι Έλληνες δεν μας θέλουν, τότε θα πάμε στη Σαρδηνία».

Είναι άγνωστο πώς ακριβώς κοινώνησε το ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού την απόφασή του στους Ιταλούς. Θέλουμε να πιστεύουμε πως έπραξαν οι αρμόδιο τα δέοντα κι επέλεξαν τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μειώσουμε τους κραδασμούς (λόγω ιστορίας θεωρούμε πως το ελληνικό κράτος δεν λειτουργεί πάντα άριστα!) από μία ιταλική δυσαρέσκεια.

Επισήμως η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει κάνει νύξη για την ελληνική απόφαση. Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο ανήγγειλε περιοδεία στην Ευρώπη, που θα καταλήξει στις 9 Ιουνίου στην Αθήνα. «Θα εξηγήσω στους Ευρωπαίους συνομιλητές ότι δεν αποδεχόμαστε black list και πως δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Κινηθήκαμε πάντα με αίσθημα ευθύνης και με πλήρη διαφάνεια και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Γι’ αυτό το λόγο απαιτούμε σεβασμό». Ακόμη πιο σκληρός στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης του Βένετο Λούκα Τζάια (της Λέγκας): «Ώστε μας θεωρούν φορείς μόλυνσης; Να μάθουν ότι δεν θα μας ξαναδούν».

Κατά συνέπεια επανερχόμαστε στην ερώτησή μας. Κάναμε ό,τι έπρεπε για να χειριστούμε τους Ιταλούς με σεβασμό, κατανόηση κι αποτελεσματικότητα; Όλα αυτά τα αναφέρουμε διότι έχουμε τα ελληνοτουρκικά σε έξαρση.

Η επίσκεψη του Ντι Μάιο είναι μίας πρώτης τάξης ευκαιρία να εξετάσουμε δια ζώσης τις απόψεις της Ρώμης για τα ελληνοτουρκικά. Μέχρις στιγμής τα ΜΜΕ και τα think tanks τηρούν στάση φιλοτουρκική στα ελληνοτουρκικά- κυπριοτουρκικά (ως δύο ξεχωριστές κρατικές οντότητες Ελλάδα και Κύπρος).

 Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Limes, του πιο σημαντικού περιοδικού γεωπολιτικής της Ιταλίας, δημοσιεύτηκε εκτενές άρθρο που υποστηρίζει  ότι ο Ερντογάν δεν είναι νεοοθωμανός, αλλά συνεχιστής του Μουσταφά Κεμάλ, διότι η εξασφάλιση του θαλάσσιου χώρου μεταξύ Λιβύης και Μικράς Ασίας «είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Τουρκίας»! Σε κάθε θέμα που η Άγκυρα θέτει υπό αμφισβήτηση, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αναμφίβολα άδικο!

Το Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων IAI, που χρηματοδοτείται από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, κάθε φορά που αναφέρεται στα ελληνοτουρκικά μιλά ανοιχτά για «προκλητική πολιτική της Ελλάδας στο Αιγαίο».

Οι σχέσεις των Τούρκων με τους Ιταλούς είναι παραδοσιακά εξαιρετικές

Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί στην τεράστια σημασία της αγοραπωλησίας όπλων μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας που δημιουργεί συγκεκριμένες θέσεις και συμφέροντα.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο. Η Λιβύη είναι κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από την Ιταλία και μία επικράτηση της Τουρκίας σημαίνει πως η Άγκυρα θα παίξει τον ρυθμιστικό παράγοντα στις ιταλολιβυκές συμφωνίες που θα προκύψουν, μετά την ειρήνη.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ρώμης Αντονέλο Φόλκο Μπιατζίνι στο βιβλίο του “Τρίπολη, Ιταλία: Η πολιτική ισχύος στην Μεσόγειο και η κρίση της διεθνούς τάξεως”, που μόλις κυκλοφόρησε, γράφει τα εξής: «Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να βρεθούμε με τον Ερντογάν να έχει εγκατασταθεί στην αντίπερα ακτή της Μεσογείου και από τις λιβυκές ακτές, να μας εκβιάζει με το μεταναστευτικό και να δημιουργεί προβλήματα στα ιταλικά συμφέροντα όχι μόνο στην ανατολική, αλλά και στην κεντρική Μεσόγειο».

Φαίνεται πως την άποψή του δεν την συμμερίζεται η ιταλική κυβέρνηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *