Ο κορωναϊός καταστρέφει τα απομεινάρια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αφού τελειώσουμε με τον coronavirus, η Ιταλία θα μπορούσε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Italexit).
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Αυτό αναφέρθηκε σε συνέντευξη με τη Βρετανική Daily Express από τον πρώην δήμαρχο του Teramo, γιατρό και πολιτικό Maurizio Brucki. “Σε μια τέτοια στιγμή, εμείς οι Ιταλοί δεν αισθανόμαστε Ευρωπαίοι… Ο Coronavirus έχει ανοίξει τα μάτια μας σε όλους μας», λέει ο Brooky.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι εγκατέλειψαν την Ιταλία με τεράστια προβλήματα o ένας μετά τον άλλον, απομείναμε με τη βοήθεια της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Κούβας. Νωρίτερα, η Ρώμη απηύθυνε έκκληση στις Βρυξέλλες με αίτημα τη βοήθεια 500 δισεκατομμυρίων Ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια για την επίλυση του προβλήματος του εθνικού χρέους της Ιταλίας .
Οι Ιταλοί χρειάζονται τα χρήματα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε. Εδώ και 15 ημέρες , οι Βρυξέλλες εργάζονται για ένα σχέδιο που αφορά την Ιταλία και την καταπολέμηση της νόσου.
Italexit επιθυμεί ο Ματέο Σαλβίνι
Οργισμένος με τη συμπεριφορά των Βρυξελλών και των κρατών μελών της ΕΕ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και τώρα πολιτικός της αντιπολίτευσης και Ομοσπονδιακός γραμματέας της «Liga του Βορρά» Ματέο Σαλβίνι, έγραψε στη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Μισώ και απεχθάνομαι την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντί για Ένωση είναι μία σπηλιά φιδιών και τσακαλιών. Πρώτα θα νικήσουμε τον ιό και μετά θα στραφούμε και θα σκεφτούμε για την ΕΕ. Αν χρειαστεί θα φύγουμε χωρίς ευχαριστίες”.
Οι εκκλήσεις της Ρώμης προς το Κέντρο Συντονισμού Έκτακτης Ανάγκης (το διοικητικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιχειρήσεις κρίσης) απέτυχαν επίσης. Στα κοινωνικά δίκτυα μεταξύ των Ιταλών κερδίζει δημοτικότητα το θέμα Italexit (παρόμοιο με το Brexit).
Όλο και περισσότεροι Ιταλοί πολίτες πιστεύουν ότι χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση η χώρα θα μπορούσε να ζήσει καλύτερα.
Έχει θεωρηθεί ένας σκληρός ευρωσκεπτικιστής πολιτικός, που έχει έντονη κριτική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά για το ευρώ. Ο Σαλβίνι αντιτίθεται στην παράνομη μετανάστευση στην Ιταλία και την ΕΕ, καθώς και στη διαχείριση των αιτούντων άσυλο από την ΕΕ.
Θεωρείται, επίσης, ένας από τους κυριότερους ηγέτες του λαϊκιστικού κύματος που συγκλόνισε την Ευρώπη κατά τη δεκαετία του 2010 και μέλος του νεο-εθνικιστικού κινήματος, μίας δεξιάς ιδεολογίας που έδωσε έμφαση στην αντι-παγκοσμιοποίηση, στον εθνικισμό και στον προστατευτισμό.
Ο Σαλβίνι αποκαλείται “Ο Αρχηγός” (Il Capitano) από τους υποστηρικτές του. Πολλοί πολιτικοί σχολιαστές και εφημερίδες, όπως ο Guardian, οι New York Times, οι Financial Times, ο The Economist και η Huffington Post, τον χαρακτήρισαν ως τον πιο ισχυρό και επιφανή άνθρωπο στην Ιταλία σήμερα.
Γεννήθηκε το 1973 στο Μιλάνο, όπου και μεγάλωσε. Ο Σαλβίνι εντάχθηκε στην τότε Λέγκα του Βορρά το 1990, σε ηλικία μόλις 17 ετών, και ανέβηκε στην ιεραρχία ενός κόμματος, το οποίο από την ίδρυσή του χαρακτήριζε τους νότιους Ιταλούς “τεμπέληδες” και “παράσιτα” που αντλούν πλούτο από τον “σκληρά εργαζόμενο” βορρά.
“Η τρικολόρε (η ιταλική σημαία) δεν με αντιπροσωπεύει”, είχε πει το 2014. “Στο σπίτι μου έχω μόνο τη σημαία της Λομβαρδίας και του Μιλάνου”.
Μάλιστα το 2009 είχε προτείνει στο μετρό του Μιλάνου να υπάρχουν κρατημένες θέσεις για τους Μιλανέζους.
“Μέσα σε μια δεκαετία θα είμαστε μειονότητα, επομένως θα πρέπει να κάνουμε κράτηση τις θέσεις στο μετρό όπως κάναμε με τους βετεράνους του πολέμου και με τα άτομα με ειδικές ανάγκες”.
Με όπλο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ο Σαλβίνι χρησιμοποιεί για τη διάδοση της αντιμεταναστευτικής ρητορικής του τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διαθέτει 1.2 εκατ ακόλουθους στο Twitter και περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια φίλους στο Facebook, όπου κάθε μέρα κάνει αναρτήσεις, ανεβάζει βίντεο και φωτογραφίες από τις συναντήσεις του, από τα σχέδιά του, ακόμη και από το φαγητό του.
Ανοικτά πια υποστηρίζει το Italexit και η τρέχουσα κατάσταση με τον covid 19 και την αδυναμία της Ευρώπης να λειτουργήσει ενωμένα, φαίνεται πως θα τον ενισχύσουν ακόμα περισσότερο στις επόμενες εκλογές.