Ισραήλ: Προσγειώθηκε για 1η φορά αεροπλάνο από τα HAE

Ισραήλ: Προσγειώθηκε για 1η φορά αεροπλάνο από τα HAE

Ιστορία γράφτηκε στο Τελ Αβίβ, καθώς για πρώτη φορά προσγειώθηκε στο έδαφος του Ισραήλ πτήση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η πτήση της Eithad από το Αμπού Ντάμπι νωρίς το πρωί της Δευτέρας (19.10.2020) στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, δήλωσε η Λιζ Ντβιρ εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών. Το αεροσκάφος αναμένεται να μεταφέρει στελέχη της ισραηλινής τουριστικής βιομηχανίας στα Εμιράτα για διήμερη επίσκεψη, διευκρίνισε η ίδια.

Η πρώτη πτήση από αεροπορική εταιρεία το Κόλπου

«Σήμερα γράφουμε ιστορία. Η Eithad έγινε η πρώτη αεροπορική εταιρεία του Κόλπου που πραγματοποίησε επιβατική πτήση προς το Ισραήλ. Και αυτή δεν είναι παρά η αρχή», ανέφερε η αεροπορική εταιρεία στον λογαριασμό της στο Τwitter.

Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν την Κυριακή να συνδέονται με 28 πτήσεις εβδομαδιαίως, σύμφωνα με την Ντβιρ, η οποία δεν διευκρίνισε πότε θα ξεκινήσουν οι πτήσεις αυτές.

Τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν υπέγραψαν στις 15 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ και έγιναν τα δύο πρώτα κράτη του Κόλπου που το έπραξαν, μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία, το 1979 και το 1994 αντίστοιχα.

Οι Παλαιστίνιοι επέκριναν τις συμφωνίες αυτές, χαρακτηρίζοντάς τες «προδοσία».

«Μια πρώτη απ’ ευθείας, εμπορική πτήση» έφτασε στο Αμπού Ντάμπι από το Τελ Αβίβ στα τέλη Αυγούστου μεταφέροντας επίσημη ισραηλινή αντιπροσωπεία.

Εξάλλου ένα πρώτο ισραηλινό αεροσκάφος έφτασε στο Μπαχρέιν στις 23 Σεπτεμβρίου, αφού πέρασε πάνω από τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας.

Το Ριάντ δεν έχει επισήμως διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, όμως πρόσφατα επέτρεψε τη χρήση του εναέριου χώρου του για πτήσεις «από και προς όλες τις χώρες».

Πολλές αραβικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες καλλιεργούν διακριτικά σχέσεις με τις ισραηλινές αρχές εδώ και χρόνια, όμως αυτή η ομαλοποίηση προσφέρει πλούσιες ευκαιρίες, κυρίως οικονομικές, στις χώρες που προσπαθούν να ανακάμψουν μετά την πανδημία.

Το «όραμα για την ειρήνη» που παρουσίασε τον Ιανουάριο ο Τραμπ με στόχο να τερματιστεί η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση δεν στέφθηκε από επιτυχία: η Παλαιστινιακή Αρχή το απέρριψε κατηγορηματικά και μάλιστα αρνήθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο και τον ρόλο του μεσολαβητή, δεδομένου ότι έχει λάβει αποφάσεις ευνοϊκές για το Ισραήλ.

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν θεωρούνται νίκη για τον Νετανιάχου και το Ισραήλ, που πλησιάζει στον στόχο του: να γίνει αποδεκτό στην περιοχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *