Αυτοί είναι οι κύριοι προμηθευτές όπλων του Ισραήλ | Ποιοι σταμάτησαν τις εξαγωγές

Αυτοί είναι οι κύριοι προμηθευτές όπλων του Ισραήλ | Ποιοι σταμάτησαν τις εξαγωγές

Η Ουάσινγκτον ανέστειλε την αποστολή βαρέων βομβών που καταστρέφουν καταφύγια στο Ισραήλ, όπλα που οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει στον πόλεμο κατά των μαχητών της Χαμάς, ο οποίος έχει σκοτώσει σχεδόν 35.000 Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε επίσης για πρώτη φορά δημοσίως το Ισραήλ, σε συνέντευξή του στο CNN στις 8 Μαΐου, ότι οι ΗΠΑ θα διακόψουν τις προμήθειες όπλων εάν οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιήσουν μια απειλούμενη επίθεση στην πόλη Ράφα της Γάζας, δεδομένου ότι αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων αμάχων εκεί.

Σύμφωνα με το Reuters οι ΗΠΑ είναι εδώ και καιρό μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στον στενότερο σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή, ακολουθούμενες από τη Γερμανία – της οποίας η ισχυρή υποστήριξη προς το Ισραήλ αντανακλά εν μέρει την εξιλέωση για το ναζιστικό Ολοκαύτωμα – και την Ιταλία.

Δύο χώρες, ο Καναδάς και η Ολλανδία, σταμάτησαν φέτος τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ λόγω της ανησυχίας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με τρόπους που παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο – προκαλώντας θύματα μεταξύ των αμάχων και καταστροφές κατοικημένων περιοχών – στη Γάζα.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς της Γάζας από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιθέσεις είναι άμαχοι, λένε οι διεθνείς ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Ισραήλ λέει ότι δεν στοχεύει αμάχους, κατηγορώντας τους μαχητές της Χαμάς ότι κρύβονται ανάμεσά τους, κάτι που οι μαχητές αρνούνται.

Ακολουθούν ορισμένες λεπτομέρειες για τους προμηθευτές όπλων του Ισραήλ.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Η ανασταλείσα παράδοση όπλων στο Ισραήλ αποτελείτο από 1.800 βόμβες των 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βόμβες των 500 λιβρών αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Η απόφαση προέκυψε από ανησυχίες σχετικά με την «τελική χρήση των βομβών των 2.000 λιβρών και τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν σε πυκνά αστικά περιβάλλοντα (όπως η Ράφα)…», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ωστόσο, αμερικανικά όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένουν στα σκαριά για το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων αρμάτων μάχης και πυρομαχικών που μετατρέπουν τις βόμβες σε όπλα ακριβείας, αν και η διαδικασία έγκρισης έχει επιβραδυνθεί, δήλωσε στις 9 Μαΐου ο γερουσιαστής Jim Risch, κορυφαίος Ρεπουμπλικάνος στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απέφυγε να συμπεράνει σε μια επικείμενη, ιδιαίτερα επικριτική έκθεση προς το Κογκρέσο για τη συμπεριφορά του Ισραήλ στη Γάζα ότι παραβίασε τους όρους για τη χρήση των αμερικανικών όπλων, ανέφερε το Axios στις 9 Μαΐου.

Το 2016 οι ΗΠΑ και το Ισραήλ υπέγραψαν ένα τρίτο δεκαετές Μνημόνιο Συνεννόησης που καλύπτει την περίοδο 2018-2028 και προβλέπει 38 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια, 33 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού και 5 δισεκατομμύρια δολάρια για συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Το Ισραήλ έλαβε το 69% της στρατιωτικής του βοήθειας από τις ΗΠΑ την περίοδο 2019-2023, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε τον Μάρτιο το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Το Ισραήλ είναι ο πρώτος διεθνής χειριστής του αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους F-35 Joint Strike Fighter, που θεωρείται το πιο τεχνολογικά προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ, και είχε παραλάβει 36 από τα 75 F-35 που είχε παραγγείλει μέχρι πέρυσι, πληρώνοντας για αυτά με αμερικανική βοήθεια.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης βοηθήσει το Ισραήλ να αναπτύξει το σύστημα άμυνας πυραύλων μικρού βεληνεκούς Iron Dome, το οποίο αναπτύχθηκε μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα στείλει στο Ισραήλ εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των πυραύλων αναχαίτισης του συστήματος.

Η Ουάσινγκτον έχει συμβάλει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του ισραηλινού συστήματος «David’s Sling», το οποίο έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει πυραύλους που εκτοξεύονται από απόσταση 100 έως 200 χιλιομέτρων (62 έως 124 μίλια).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Οι γερμανικές εγκρίσεις αμυντικών εξαγωγών για το Ισραήλ δεκαπλασιάστηκαν σχεδόν στα 326,5 εκατ. ευρώ (351 εκατ. δολάρια) το 2023 σε σύγκριση με το 2022, καθώς το Βερολίνο αντιμετώπισε τα αιτήματα αδειοδότησης ως προτεραιότητα μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα.

Ωστόσο, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, καθώς οι διεθνείς επικρίσεις για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα αυξήθηκαν, η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να έχει εγκρίνει σημαντικά λιγότερες εξαγωγές πολεμικών όπλων προς το Ισραήλ. Μέχρι στιγμής έχουν επιτραπεί παραδόσεις αξίας μόλις 32.449 ευρώ, δήλωσε το υπουργείο Οικονομίας στις 10 Απριλίου απαντώντας σε ερώτημα ενός αριστερού νομοθέτη στο κοινοβούλιο.

Η Γερμανία προμηθεύει κυρίως το Ισραήλ με εξαρτήματα για συστήματα αεράμυνας και εξοπλισμό επικοινωνιών, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, το οποίο ανέφερε πρώτο τα στοιχεία για το 2023.

Στα όπλα που εξήχθησαν περιλαμβάνονται 3.000 φορητά αντιαρματικά όπλα και 500.000 σφαίρες για αυτόματα ή ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα. Η Γερμανία παρείχε περίπου το 30% της στρατιωτικής βοήθειας του Ισραήλ το 2019-23, σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI.

ΙΤΑΛΙΑ

Πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε στις 9 Μαΐου ότι η Ιταλία σταμάτησε τις νέες εγκρίσεις εξαγωγών από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. «Όλα σταμάτησαν. Και οι τελευταίες παραγγελίες παραδόθηκαν τον Νοέμβριο», δήλωσε η πηγή στο Reuters.

Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, οι εξαγωγές όπλων απαγορεύονται σε χώρες που διεξάγουν πόλεμο και σε χώρες που θεωρείται ότι παραβιάζουν τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα.
Τον Μάρτιο, ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο είχε δηλώσει ότι η Ιταλία συνέχισε να εξάγει όπλα στο Ισραήλ, αλλά ότι μόνο οι παραγγελίες που είχαν υπογραφεί προηγουμένως τηρήθηκαν αφού είχαν γίνει έλεγχοι για να διασφαλιστεί ότι τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων στη Γάζα.

Μόνο τον Δεκέμβριο, η Ιταλία έστειλε όπλα αξίας 1,3 εκατομμυρίων ευρώ στο Ισραήλ, ποσό τριπλάσιο από το επίπεδο του ίδιου μήνα του 2022.
Η Ιταλία παρείχε το 0,9% των εισαγόμενων όπλων του Ισραήλ το 2019-23, σύμφωνα με την έκθεση του SIPRI, που φέρεται να περιλαμβάνει ελικόπτερα και ναυτικό πυροβολικό.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η Βρετανία δεν είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές του Ισραήλ. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν δίνει όπλα απευθείας στο Ισραήλ, αλλά μάλλον δίνει άδειες σε εταιρείες να πουλήσουν – συχνά εξαρτήματα σε αμερικανικές αλυσίδες εφοδιασμού, όπως για τα αεροσκάφη F-35.

Πέρυσι, η Βρετανία χορήγησε άδειες εξαγωγής για την πώληση αμυντικού εξοπλισμού στο Ισραήλ αξίας τουλάχιστον 42 εκατομμυρίων λιρών (52,5 εκατομμυρίων δολαρίων) – κυρίως πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυρομαχικά για μικρά όπλα και εξαρτήματα για αεροσκάφη, ελικόπτερα και τυφέκια εφόδου.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε στο κοινοβούλιο την Πέμπτη ότι η Βρετανία εφαρμόζει ένα από τα αυστηρότερα καθεστώτα ελέγχου αδειών στον κόσμο, στο πλαίσιο του οποίου εξετάζει περιοδικά τις συμβουλές σχετικά με τη δέσμευση του Ισραήλ στο ανθρωπιστικό δίκαιο. «Όσον αφορά τις άδειες εξαγωγής, μετά την πιο πρόσφατη αξιολόγηση, είναι αμετάβλητη», είπε.

Ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καλέσει την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις άδειες εξαγωγών μπροστά στην αλματώδη αύξηση του αριθμού των νεκρών στη Γάζα και να δημοσιεύσει τις νομικές συμβουλές που χρησιμοποιήθηκαν για να καταλήξει στην εκτίμηση ότι οι εξαγωγές όπλων μπορούν να συνεχιστούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *