Στις 2 Σεπτεμβρίου το Ισραήλ έκανε ιστορικό υψηλό με 11.347 κρούσματα κορωνοϊού. Ήταν η κορύφωση ενός καλοκαιριού όπου τα κρούσματα κυμάνθηκαν σε αυτά τα επίπεδα και σε εκείνη την εβδομάδα ήταν διαρκώς πάνω από τις 11.000.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Για μια χώρα που ο πληθυσμός της είναι λίγο χαμηλότερος σε σχέση με τον δικό μας, τέτοια νούμερα έμοιαζαν τρομακτικά. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για τη χώρα-πρότυπο στο rollout των εμβολίων, αφού ξεκίνησε νωρίτερα απ΄όλους και με καλύτερο προγραμματισμό είχε φτάσει τον Μάιο να έχει εμβολιάσει πάνω από το 50% του πληθυσμού της.
Επιπρόσθετα, το Ισραήλ είναι η χώρα που θα κυκλοφορήσει πρώτη χάπι αντιϊκό κατά του κορωνοϊού. Τα τόσα κρούσματα έδωσαν πάτημα σε αρκετούς αντιεμβολιαστές και συνωμοσιολόγους να πουν πως τα εμβόλια δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Κι όμως έκαναν.
Χώρια από τους 0 νεκρούς που κατέγραψε το Ισραήλ από τις 10 Ιουνίου ως τις 8 Ιουλίου, στην περίοδο της κορύφωσης, οι νεκροί δεν ξεπέρασαν τους 64. Δηλαδή το Ισραήλ είχε λιγότερους νεκρούς απ΄όσους είχε χθες η Ελλάδα για 4.000 κρούσματα λιγότερα. Αν αυτό δεν είναι αποτέλεσμα των εμβολίων, τότε τί είναι;
Το πρόβλημα με τα εμβόλια που αντιλήφθηκαν γρήγορα, αφορούσε στη φθίνουσα πορεία της προστασίας που παρέχει. Φθίνουσα ως προς την πιθανότητα νόσησης και λιγότερο φθίνουσα ως προς την πιθανότητα βαριάς νόσησης.
4 εκατ. πολίτες έχουν κάνει αναμνηστική δόση στο Ισραήλ
Με το 88,7% της χώρας εμβολιασμένο, έγινε γρήγορα σαφές πως το πρόβλημα βρισκόταν στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι ήταν τα περισσότερα περιστατικά βαριάς νόσησης. Ήδη ένα μέρος αυτού του 11.3% έχει κλείσει ραντεβού ή έχει κάνει την πρώτη δόση και μένουν μόλις 650.000 που δεν έχουν κάνει ούτε μία δόση.
Τι έπρεπε να γίνει λοιπόν; Αναμνηστική δόση. Από τις αρχές Αυγούστου οι επιστήμονες πρόκριναν την αναμνηστική και αυτή ξεκίνησε με άμεσες διαδικασίες, με αποτέλεσμα να έχουν λάβει αναμνηστική δόση μέχρι τις αρχές της εβδομάδες λίγο πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες.
Η ανάλυση των στοιχείων τις τελευταίες ημέρες, με τα ημερήσια κρούσματα να είναι σταθερά κατω από 1.000 – έφτασαν 295 στις 13/11 – και τους θανάτους μονοψήφιους από τις 21/10, δείχνει πως η αναμνηστική δόση προσφέρει ως και 92% αποτελεσματικότητα έναντι της βαριάς νόσησης και αυτό θα έχει διάρκεια 9-10 μηνών τουλάχιστον.
Κάτι που σημαίνει πως το καλοκαίρι του 2022 θα χρειαστεί κι άλλη δόση. Αυτή η έρευνα έγινε σε δείγμα 728.321 πολιτών με διάμεση ηλικία τα 51 έτη, που είναι ένας μεγάλος αριθμός και επιβεβαιώνει την μέγιστη αξιοπιστία.
Σε αυτό το δείγμα υπήρχαν πολίτες 2 δόσεων και πολίτες 2+1. Στους πρώτους οι περιπτώσεις νοσηλείας ήταν 231 και στους δεύτερους μόλις 29. Αντίστοιχα, οι περιπτώσεις ΜΕΘ ήταν 157 και 17. Οι δε θάνατοι ήταν 44 για τις 2 δόσεις και 7 για τις 3.
Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ, παρά τα τόσα κρούσματα, δεν πήγε σε lockdown, ούτε κατά των ανεμβολίαστων, διατήρησε τους αυστηρούς ελέγχους για το Green Pass και την υποχρεωτική μάσκα σε κλειστούς χώρους, ενώ σύντομα θα άρει την υποχρεωτική μάσκα σε συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων.
Η τεράστια πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και κυρίως των θανάτων και τα εξωπραγματικά νέα νούμερα (αν σκεφτεί κανείς ότι πριν λίγους μήνες τα κρούσματα ήταν σχεδόν 7πλάσια) δείχνουν ξεκάθαρα τη δυναμική της τρίτης δόσης. Που σημαίνει ότι τα νούμερα που έχει σήμερα το Ισραήλ θα τα δει η Ελλάδα σε 3 μήνες αν όλα πάνε καλά με την τρίτη δόση και τότε θα μπορούμε να μιλάμε και εμείς για την αρχή του τέλους της πανδημίας.
Πηγή: timesofisrael.com