«Ναυάγιο» η διπλωματική αποστολή Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή | Καμία εμπιστοσύνη από τον Αραβικό κόσμο

«Ναυάγιο» η διπλωματική αποστολή Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή | Καμία εμπιστοσύνη από τον Αραβικό κόσμο

Για έναν Αμερικανό πρόεδρο, η εμφάνιση σε μια εμπόλεμη ζώνη είναι μια εξαιρετική κίνηση. Σύμφωνα με την Σάρα Σμιθ του BBC, τo ταξίδι του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή αποτελεί πάντα ένα στοίχημα για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Αυτό τώρα όμως έρχεται σε μια στιγμή που η κατάσταση είναι πιο ασταθής από ποτέ, μετά τον βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου στη Γάζα που άφησε τουλάχιστον 500 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η Χαμάς κατηγόρησε την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, αλλά το Ισραήλ από πλευράς του ρίχνει την ευθύνη σε ρουκέτες που εκτόξευσε η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

Λίγο πριν το Air Force One προσγειωθεί στο Τελ Αβίβ, η τετραμερής Σύνοδος ανάμεσα σε ΗΠΑ, Αίγυπτο, Ιορδανία και Παλαιστίνη ματαιώθηκε, με τον πρόεδρο Μπάιντεν τελικά να συναντά μόνο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αμηχανία

Όπως γράφει η Σάρα Σμιθ, ο Αμερικανός πρόεδρος σε αυτό του ταξίδι στη Μέση Ανατολή – που τελικά δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά με τα οποία ξεκίνησε – θα ήθελε να φανεί ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής ανάμεσα στις δύο πλευρές στη Μέση Ανατολή.

Τώρα όμως αντιμετωπίζει την αμηχανία των ηγετών της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Παλαιστινιακής Αρχής να του δείξουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να τερματίσει τη βία, η οποία, όπως λένε, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Δεν υπάρχει βέβαια αμφιβολία με ποιανού πλευρά είναι ο Πρόεδρος Μπάιντεν όταν πρόκειται για τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο πρόεδρος χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου – που άφησαν νεκρούς περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς – ως «απόλυτο κακό» και είπε ότι η χώρα έχει δικαίωμα και καθήκον να αμυνθεί.

Η βιαστικά οργανωμένη επίσκεψή του, συνεχίζει το BBC, σχεδιάστηκε για να δείξει περαιτέρω τη σταθερή αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς το εβραϊκό κράτος.

Αλλά τώρα πρέπει να εξισορροπήσει ανάμεσα στην υποστήριξή του στον στόχο του Ισραήλ να καταστρέψει τη Χαμάς και τις βαθιές ανησυχίες του για το πολιτικό και ανθρωπιστικό κόστος της σύρραξης.

Και ενώ έχει προειδοποιήσει δημόσια για την ανάγκη να τηρούνται οι «κανόνες του πολέμου», το μήνυμα που στέλνει κεκλεισμένων των θυρών θα μπορούσε να είναι πιο αυστηρό.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ υπερασπίζονται το κράτος δικαίου, «σε αντίθεση με τη Χαμάς».

«Αυτό είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο των συζητήσεων που είχαμε με τους Ισραηλινούς για πάντα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε»

Οι ΗΠΑ θέλουν το Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα και να διαβεβαιώσει για την ασφαλή διέλευση των παγιδευμένων Αμερικανών στην περιοχή.

Τι ζητούν οι ΗΠΑ από το Ισραήλ

Μετά από σχεδόν οκτώ ώρες συνομιλιών με τον κ. Νετανιάχου τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι είχε σημειώσει καλή πρόοδο προς αυτούς τους στόχους, αλλά ακόμη τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι το παγκόσμιο δημόσιο αίσθημα θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα και η υποστήριξη προς το Ισραήλ μπορεί να εξατμιστεί όταν φρικιαστικές εικόνες νεκρών και τραυματισμένων Παλαιστίνιων κατακλύσουν τον κόσμο.

Υπάρχει επίσης ένας πολύ πραγματικός φόβος ότι όσο πιο βάναυση είναι η επίθεση στη Γάζα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή με την ανάμειξη άλλων χωρών, συμπληρώνει η Σάρα Σμιθ.

Τότε θα υπάρξει αναπόφευκτη ανησυχία για την ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άντονι Μπλίνκεν και η συνοδεία του αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο καθώς ηχούσαν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στο Τελ Αβίβ τη Δευτέρα.

Αν συμβεί κάτι παρόμοιο θα δημιουργήσει δυσκολίες στην εμφάνιση του προέδρου στην περιοχή. Η ηλικία του αποτελεί πρόβλημα και όχι πλεονέκτημα σε τέτοιες καταστάσεις, αναφέρει η Σάρα Σμιθ.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει ξεκάθαρες ιδέες για το τι πιστεύει ότι πρέπει και τι δεν πρέπει να συμβεί στη συνέχεια. Πιστεύει παραδείγματος χάριν, ότι θα ήταν λάθος για το Ισραήλ να καταλάβει τη Γάζα.

Σε συνέντευξή του προ ημερών (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει μια Παλαιστινιακή Αρχή και να ανοίξει δρόμος προς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους παρόλο που δεν υπήρξε καμία πρόοδος προς την κατεύθυνση του παλαιστινιακού κράτους εδώ και πολλά χρόνια.

Σίγουρα θα θέλει να ασκήσει τη μέγιστη πίεση που μπορεί στο Ισραήλ για να επιχειρήσει πιο προσεκτικά στη Γάζα και να τερματίσει τη σύγκρουση το συντομότερο δυνατό. Οι ΗΠΑ εξάλλου ήταν σταθερά ο πιο πιστός και αφοσιωμένος σύμμαχος του Ισραήλ.

Ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, υπήρχε πάντα ευρεία υποστήριξη για το εβραϊκό κράτος και το δικαίωμά του να υπάρχει με ασφάλεια.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπήρξε για δεκαετίες ένας από τους πολιτικούς που υποστήριξε το Ισραήλ, λέγοντας το 1986 ότι «αν δεν υπήρχε Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα έπρεπε να εφεύρουν ένα Ισραήλ για να προστατεύσουν τα συμφέροντά μας στην περιοχή».

Τώρα είναι καιρός ο πρόεδρος των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει όλη του την επιρροή προκειμένου να προσπαθήσει να περιορίσει την αιματοχυσία και τις απώλειες ζωών και να αποτρέψει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Μόνο που τα τελευταία γεγονότα στην περιοχή, το κάνουν πιο δύσκολο από ποτέ.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours