Ιστορικές συμφωνίες Ισραήλ με Μπαχρέιν και ΗΑΕ – Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα

Ιστορικές συμφωνίες Ισραήλ με Μπαχρέιν και ΗΑΕ – Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα
President Donald Trump, center, with from left, Bahrain Foreign Minister Khalid bin Ahmed Al Khalifa, Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, Trump, and United Arab Emirates Foreign Minister Abdullah bin Zayed al-Nahyan, during the Abraham Accords signing ceremony on the South Lawn of the White House, Tuesday, Sept. 15, 2020, in Washington. (AP Photo/Alex Brandon)

Δύο ιστορικές συμφωνίες οι οποίες αλλάζουν τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, με το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπέγραψε την Τρίτη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι συμφωνίες επικυρώθηκαν υπό την αιγίδα του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος επιδιώκει την ενίσχυση της εικόνας του «ειρηνοποιού ηγέτη» ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Στο μεταξύ, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Κείμενο Μπέττυ Σαβούρδου

«Έπειτα από δεκαετίες διαιρέσεων και διαμαχών, είμαστε μάρτυρες της αυγής μιας νέας Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της τελετής στους κήπους του Λευκού Οίκου. Πρόσθεσε ότι άλλες «πέντε ή έξι» αραβικές χώρες θα ακολουθήσουν σύντομα το παράδειγμα του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές.

Ιστορικές συμφωνίες με το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο Νετανιάχου, κάνοντας λόγο για «σημείο καμπής στην Ιστορία», εκτίμησε ότι η συμφωνία μπορεί να βάλει τέλος στην αραβοϊσραηλινή σύγκρουση «μια και καλή».

Ενώπιον του πυκνού πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στον Λευκό Οίκο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν τσιγκουνεύτηκε τις φιλοφρονήσεις προς τον «φίλο» του Ντόναλντ Τραμπ. Στη συνέχεια, χαιρέτισε τους δύο νέους Άραβες συνομιλητές του, λέγοντας στα αραβικά «Σαλάμ Αλέκουμ», δηλαδή «Ειρήνη Υμίν».

Ο Νετανιάχου δεν έκανε καμία αναφορά στους Παλαιστίνιους, μολονότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ δεν τους ξέχασαν. Χαιρετίζοντας αυτήν την «αλλαγή στην καρδιά της Μέσης Ανατολής» ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ Σεΐχ Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν ευχαρίστησε προσωπικά τον Νετανιάχου «επειδή επέλεξε την ειρήνη και σταμάτησε την προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών», μολονότι το Ισραήλ υποστηρίζει ότι απλώς ανέβαλε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Ο ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν, Άμπντελ Λατίφ αλ Ζαγιάνι, ζήτησε ξεκάθαρα να εφαρμοστεί μια «λύση των δύο κρατών» για να μπει τέλος στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Ο Νετανιάχου και οι δύο ΥΠΕΞ (Μπαχρέιν και ΗΑΕ) υπέγραψαν τις διμερείς συμφωνίες και ακολούθησε η υπογραφή μιας κοινής διακήρυξης των τριών με τον Αμερικανό πρόεδρο, χωρίς όμως να ανταλλάξουν χειραψίες, εξαιτίας του κορονοϊού.

Οι δύο αραβικές χώρες είναι οι πρώτες που αναγνωρίζουν το Ισραήλ μετά την Αίγυπτο (1979) και την Ιορδανία (1994). Και οι δύο είναι σουνιτικές μοναρχίες και διάκεινται, όπως και το Ισραήλ, εχθρικά απέναντι στο σιιτικό Ιράν, τον «υπ΄αριθμόν 1» εχθρό της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Πολλές αραβικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες καλλιεργούν διακριτικά σχέσεις με τις ισραηλινές αρχές εδώ και χρόνια, όμως αυτή η ομαλοποίηση προσφέρει πλούσιες ευκαιρίες, κυρίως οικονομικές, στις χώρες που προσπαθούν να ανακάμψουν μετά την πανδημία.

Το «όραμα για την ειρήνη» που παρουσίασε τον Ιανουάριο ο Τραμπ με στόχο να τερματιστεί η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση δεν στέφθηκε από επιτυχία: η Παλαιστινιακή Αρχή το απέρριψε κατηγορηματικά και μάλιστα αρνήθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο και τον ρόλο του μεσολαβητή, δεδομένου ότι έχει λάβει αποφάσεις ευνοϊκές για το Ισραήλ.

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν θεωρούνται νίκη για τον Νετανιάχου και το Ισραήλ, που πλησιάζει στον στόχο του: να γίνει αποδεκτό στην περιοχή.

Στο πλευρό των Παλαιστινίων το Ριάντ

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία δηλώνει ότι στέκει στο πλευρό των Παλαιστινίων και στηρίζει όλες τις προσπάθειες που έχουν ως στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και συνολικής λύσης του παλαιστινιακού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, «το βασίλειο στέκει στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού και στηρίζει όλες τις προσπάθειες που στοχεύουν στην επίτευξη μιας δίκαιης και συνολικής λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα, η οποία θα επιτρέψει στον παλαιστινιακό λαό να ιδρύσει το δικό του ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, σύμφωνα με τις διεθνείς αποφάσεις και την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία».

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και προειδοποιητικές σειρήνες για πυραύλους από τον παλαιστινιακό θύλακα ήχησαν στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες.

Αυτόπτες μάρτυρες τόνισαν ότι κατά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή βομβαρδίστηκε βάση της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός, που δεν επιβεβαίωσε αμέσως την επίθεση, είπε ότι οι προειδοποιητικές σειρήνες για πυραύλους ενεργοποιήθηκαν σε ισραηλινές κοινότητες που συνορεύουν με τη Λωρίδα της Γάζας.

Μπαχρέιν

Το Βασίλειο του Μπαχρέιν (αραβικά: مملكة البحرين), είναι μία μικρή αραβική μοναρχία της Μέσης Ανατολής. Το όνομα Μπαχρέιν στα αραβικά σημαίνει «Δύο θάλασσες». Είναι μια νησιωτική χώρα, που αποτελείται από ένα μικρό αρχιπέλαγος που βρίσκεται γύρω από τη νήσο Μπαχρέιν. Βρίσκεται ανάμεσα στη χερσόνησο του Κατάρ και στη βορειοανατολική ακτή της Σαουδικής Αραβίας, με την οποία συνδέεται μέσω του υδατόδρομου του Βασιλιά Φαχντ, μήκους 25 χιλιομέτρων. Ο πληθυσμός της χώρας είναι 1.234.567 κάτοικοι (απογραφή 2010). Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται 666.172 αλλοδαποί. Η έκταση της χώρας είναι 780 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και είναι η τρίτη μικρότερη χώρα στην Ασία, μετά από τις Μαλδίβες και τη Σιγκαπούρη.

Το Μπαχρέιν είναι ο χώρος του αρχαίου πολιτισμού Ντιλμούν. Η περιοχή έχει γίνει γνωστή από την αρχαιότητα για την αλιεία μαργαριταριών, τα οποία κατά τον 19ο αιώνα χαρακτηρίζονταν ως τα καλύτερα του κόσμου. Το Μπαχρέιν ήταν μία από τις πρώτες περιοχές που προσηλυτίστηκαν στο Ισλάμ το 628 μ.Χ. Το 1521 καταλήφθηκε από Πορτογάλους και το 1602 από Πέρσες, από τον Σάχη Αμπάς Α΄ της δυναστείας των Σαφαβιδών.

Το 1783, ο κλάδος Μπάνι Ουτμπάχ κατέλαβε το Μπαχρέιν από το Νασρ Αλ-Μαντχούρ και από τότε κυβερνιέται από τη βασιλική οικογένεια Αλ Χαλίφα. Ο πρώτος χακίμ του Μπαχρέιν ήταν ο Αχμέντ αλ Φατέχ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1800, μετά από την υπογραφή συμφωνιών με τους Βρετανούς, το Μπαχρέιν έγινε βρετανικό προτεκτοράτο. Στις 15 Αυγούστου του 1971, το Μπαχρέιν ανακήρυξε την ανεξαρτησία του. Το 2002, το Μπαχρέιν μετετράπη από εμιράτο σε βασίλειο. Το 2011, έγιναν διαδηλώσεις, λόγω της Αραβικής Άνοιξης.

Το Μπαχρέιν έχει την πρώτη μεταπετρελαϊκή οικονομία στον Περσικό Κόλπο. Από τα τέλη του 20ου αιώνα, το Μπαχρέιν έχει επενδύσει στους τομείς της τραπεζικής και του τουρισμού. Η πρωτεύουσα Μανάμα αποτελεί έδρα πολλών μεγάλων οικονομικών ιδρυμάτων. Το Μπαχρέιν έχει υψηλό Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης και αναγνωρίζεται ως χώρα με υψηλό εισόδημα από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Υπήρξε βρετανική αποικία από το 1882 μέχρι το 1892. Με συνθήκη που έγινε στις 15 Αυγούστου 1971 αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία του. Το Μπαχρέιν αποτελείται από ένα αρχιπέλαγος 33 μικρών νησίδων στον Αραβικό Κόλπο (πρώην Περσικός Κόλπος) μεταξύ της χερσονήσου του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας. Έχει συνολική έκταση 780 τ.χλμ. με τρεις κύριες νήσους: τη νήσο Μπαχρέιν, τη νήσο Μουχάρακ και τη νήσο Σίτρα.

Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Μανάμα. Η χώρα έχει συνολικό πληθυσμό 1.702.000 κατοίκους, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2020. Επίσημη γλώσσα του Μπαχρέιν είναι τα αραβικά, ενώ η επίσημη θρησκεία είναι το Ισλάμ. Νόμισμα της χώρας είναι το δηνάριο του Μπαχρέιν, που υποδιαιρείται σε 100 φιλς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *