IMF:Μονόδρομος η προσφυγή της Τουρκίας με τα capital controls και το bank run να έρχονται.Ο ρόλος του covid-19

IMF

O κοροναιός πλήττει τον πλανήτη. Φυσικά δεν θα μπορούσε, όσο κι αν το προσπάθησε ο Ερντογάν, να μην πλήξει και την Τουρκία. Με την κατάσταση να χειροτερεύει η προσφυγή στο IMF μάλλον θα είναι στο κοντινό μέλλον.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Άνθρωποι χάνονται, ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάζουμε και τα οικονομικά δεδομένα. Άλλωστε το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στο μέλλον.

Τα τουρκικά δεδομένα

Είναι δεδομένο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, πως οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την Τουρκία και τους πολίτες της.

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, μετράει ήδη 131 νεκρούς, ενώ εμφανίζονται καθημερινά περισσότερα από 1700 κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 9.127. Ο Ερντογάν δεν έχει προχωρήσει σε ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά σε μερική και μάλιστα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ο λοιμωξιολόγος καθηγητής και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας Μεχμέτ Τζεϊχάν χτύπησε καμπανάκι κινδύνου, τονίζοντας ότι είναι ζήτημα χρόνου η εξάπλωση του κοροναϊού να φτάσει στην κορύφωσή της, και χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες πέντε ημέρες.

Μονόδρομος η προσφυγή στο IMF και τα capital controls

Αξίζει να θυμηθούμε πως  η Τουρκία ήταν σχεδόν η μοναδική χώρα της ευρύτερης περιοχής που δεν είχε ανακοινώσει κρούσματα. Αν συνυπολογίσουμε το πλήθος των μεταναστών και προσφύγων που φιλοξενούνται στο έδαφος της Τουρκίας, καταλαβαίνει κανείς πως δεν ίσχυε ο ισχυρισμός περί μη κρουσμάτων.

 Φαίνεται πως δεν γινόταν λόγος για κρούσματα, διότι απλούστατα το σύστημα υγείας της χώρας θα κατέρρεε εν μία νυκτί. Η οικονομική κατάσταση είναι τέτοια που η προσφυγή στο IMF φαντάζει μονόδρομος.

Από τις αρχές του 2020 η τουρκική λίρα κατρακυλά φτάνοντας στα επίπεδα του 2018. Χαρακτηριστικό επίσης μέγεθος είναι το ότι  το έλλειμμα του προϋπολογισμού διογκώνεται κατά 70%, λόγω της αύξησης των δημοσίων δαπανών το 2019.

Ήδη σε μία εποχή κατάρρευσης των ισοτιμιών της τουρκικής λίρας, το 51% των αποθεματικών των τραπεζών είναι αποτιμημένο σε δολάρια, με το ποσοστό να αυξάνεται δραματικά. Τώρα με τον κοροναιό να χτυπά την Τουρκία και με τον πανικό που μπορεί να δημιουργηθεί ένα bank run δεν φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αυτό σημαίνει capital controls και λογικά προσφυγή στο ΙΜF.

H ισοτιμία προς το αμερικανικό δολάριο κινείται στα επίπεδα του 6,5:1. Εάν αυτή η ισοτιμία διατηρηθεί, επιβάλλει την ανακεφαλαιοποίηση των τριών από τις συνολικά έξι συστημικές τράπεζες εντός του 2020.

Να θυμίσουμε πως πριν από λίγες μέρες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, και ο πρόεδρος της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής, Λεσέτια Γκανγιάγκο, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ότι το ΔΝΤ διερευνά περαιτέρω επιλογές, πέραν των παραδοσιακών δανείων που χορηγεί, για να περιορίσει τις ελλείψεις συναλλάγματος που αντιμετωπίζουν πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Ίδρυση του IMF

To IMF –  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) (αγγλικά: International Monetary Fund – IMF, προφέρεται Άι Εμ Εφ, γαλλικά: Fonds Monetaire International – FMI), είναι ένας διεθνής οργανισμός ο οποίος επιβλέπει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα παρακολουθώντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα ισοζύγια πληρωμών και προσφέροντας οικονομική και τεχνική βοήθεια όταν του ζητηθεί.

Το ΔΝΤ ιδρύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1945 στην Ουάσιγκτον, πρωτεύουσα των ΗΠΑ κατόπιν συνομολόγησης 29 Χωρών που είχαν συμβάλει στο 80% του κεφαλαίου.

Η ίδρυση του Οργανισμού αυτού είχε προπαρασκευαστεί κατά τη Διεθνή Νομισματική και Χρηματοδοτική Συνδιάσκεψη που συνήλθε στο Μπρέτον Γουντς, του Νιού Χαμσάιρ των ΗΠΑ, ενάμισι χρόνο πριν, από 1ης Ιουλίου μέχρι 22 Ιουλίου του 1944. Έδρα του Οργανισμού ορίσθηκε η Ουάσιγκτον ως πρωτεύουσα της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής.

Σκοπός του IMF

Κύριος σκοπός του εν λόγω οργανισμού είναι η προώθηση της διεθνούς νομισματικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών με ισόρροπη ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου. Για τον σκοπό αυτό προωθούνται συγκεκριμένα μέτρα, ή οσάκις κρίνεται αναγκαίο αποφασίζονται ιδιαίτερα μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι:

Η ενιαία διαδικασία ομαλής προσαρμογής εκάστου κράτους μέλους στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Διεθνείς διαβουλεύσεις σε περιπτώσεις σημαντικών αλλαγών των ακολουθουμένων συναλλαγματικών πρακτικών.

    Επιβολές ορισμένων περιοριστικών συναλλαγματικών μέτρων και τέλος

Άρση των παραπάνω περιοριστικών μέτρων κατόπιν διαπιστωμένης βελτίωσης οικονομικής θέσης του συγκεκριμένου κράτους-μέλους.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours