
Η GlaxoSmithKline plc (GSK) είναι βρετανική πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία με έδρα το Μπρέντφορντ της Αγγλίας.[1] Ιδρύθηκε το 2000 με τη συγχώνευση των Glaxo Wellcome και SmithKline Beecham. Η GSK ήταν η έκτη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο σύμφωνα με στοιχεία του Φορμπς για το 2019, μετά την Pfizer, τη Novartis, τη Roche, την Sanofi και τη Merck & Co. [2] [3] Η GSK είναι η δέκατη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία και η 296η μεγαλύτερη εταιρεία σύμφωνα με το Fortune Global 500, κατατασόμενη πίσω από άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των China Resources, Johnson & Johnson, Roche, Sinopharm, Pfizer, Novartis, Bayer, Merck και Sanofi. [4]
Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και είναι συστατικό του Δείκτη FTSE 100. Τον Αύγουστο του 2016 είχε κεφαλαιοποίηση αγοράς ύψους 81 δισεκατομμυρίων λιρών (περίπου 95 δισεκατομμυρίων ευρώ), όντας η τέταρτη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου ανά κεφαλαιοποίηση αγοράς.[5] Είναι εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Η εταιρεία ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας, το RTS, S το οποίο εγκρίθηκε στην Ευρώπη τον Ιούλιο του 2015.[6] Διάφορα προϊόντα που έχουν αναπτυχθεί στα εργαστήρια της GSK περιλαμβάνονται στον κατάλογο βασικών φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως είναι η αμοξικιλλίνη, η μερκαπτοπουρίνη, η πυριμεθαμίνη και η ζιδοβουδίνη . [7]
Το 2012, η GSK ομολόγησε την ενοχή της για τα αδικήματα της προώθησης φαρμάκων για μη εγκεκριμένες χρήσεις, της παράλειψη αναφοράς δεδομένων ασφαλείας και της καταβολής μίζας σε γιατρούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συμφωνήθηκε να καταβληθεί ένας διακανονισμός 3 διεκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία. Ήταν η μεγαλύτερη περίπτωση απάτης στο τομέα της υγείας στις ΗΠΑ και ο μεγαλύτερος διακανονισμός από μια φαρμακευτική εταιρεία.[8]

Το ενδιαφέρον ισχυρών εταιρειών private equity έχει προκαλέσει η καταναλωτική μονάδα της GlaxoSmithKline σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη εξαγορά όλων των εποχών, σε περίπτωση που υλοποιηθεί.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Advent International, Blackstone, Carlyle Group, CVC Capital Partners, KKR & Co. και Permira εμφανίζονται ως «μνηστήρες» για την απόκτηση του βρετανικού κολοσσού της φαρμακοβιομηχανίας.
Η μονάδα θα μπορούσε να αποτιμηθεί έως και 54 δισ. δολάρια, ποσό που θα ήταν το μεγαλύτερο στα χρονικά για απόκτηση ιδιωτικής εταιρείας, όπως αναφέρουν οι πηγές του Bloomberg.
Η καταναλωτική μονάδα θα μπορούσε επίσης να προσελκύσει κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες φαρμακευτικών και καταναλωτικών αγαθών, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Μετά από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, η μετοχή της GSK στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ανέβηκε έως και 4,8%, φτάνοντας την αξία της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας στα 72 δισ. στερλίνες.
Μάλιστα, η GlaxoSmithKline ανακοίνωσε σήμερα (12/10) ότι πρόκειται να διαχωρίσει από το ενεργητικό της τη μονάδα μέχρι το μέσον του 2022 και επανέλαβε ότι το Δ.Σ. θα εξετάσει τυχόν επιλογές που θα αυξήσουν την αξία των μετοχών.
Σε περίπτωση που λάβει «σάρκα και οστά» το deal, τότε πιθανότατα θα έχουμε ένα νέο ρεκόρ, που θα ξεπεράσει την εξαγορά της TXU Corp από την KKR και την TPG το 2007 έναντι 48 δισ. δολαρίων.

SANDOZ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά των κεφαλοσπορινών της GSK
Η Sandoz, θυγατρική της Novartis, ολοκλήρωσε με επιτυχία την εξαγορά των σκευασμάτων κεφαλοσπορινών της GSK. Με αυτήν την συμφωνία, η Sandoz αποκτά τα δικαιώματα τριών καθιερωμένων brand σε περισσότερες από 100 αγορές, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ηγετική της θέση στα αντιβιοτικά φάρμακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020, οι συνδυασμένες πωλήσεις των τριών αυτών σκευασμάτων ανήλθαν σε περίπου 140 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στις αντίστοιχες αγορές τους.
«Τα αντιβιοτικά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των σύγχρονων συστημάτων υγείας και κεντρικό πυλώνα της προσφοράς της Sandoz στους ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επιτυχημένη και έγκαιρη ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής συμφωνίας αποτελεί πρόσθετη απόδειξη της δέσμευσης της Sandoz να παραμείνει κορυφαίος προμηθευτής αυτών των τόσο απαραίτητων φαρμάκων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι κεφαλοσπορίνες αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι αντιβιοτικών φαρμάκων βάσει των παγκόσμιων πωλήσεων και αυτή η εξαγορά συμπληρώνει την κορυφαία θέση μας στα γενόσημα σκευάσματα πενικιλινών, το άλλο σημαντικό κομμάτι. Επιπλέον ανοίγει το δρόμο για περισσότερες συνέργειες με γνώμονα την αυξημένη παρουσία μας στις αγορές», δήλωσε ο Richard Saynor, CEO της Sandoz.
Σύμφωνα με την ολοκληρωμένη παραγωγική στρατηγική της, μακροπρόθεσμος στόχοςτης Sandoz είναι η παραγωγή συγκεκριμένου brand με Cefuroxime axetil σε εγκαταστάσεις του δικού της δικτύου, με την παγκόσμια παραγωγή αντιβιοτικών να συγκεντρώνεται στις κύριες παραγωγικές της εγκαταστάσεις στο Kundl της Αυστρίας.
Το Μάιο, η Sandoz ανακοίνωσε τα σχέδιά της που αφορούν την επένδυση περισσοτέρων από 150 εκατομμυρίων ευρώ στο μοναδικά καθετοποιημένο δίκτυο παραγωγής αντιβιοτικών στην Ευρώπη.