Υπαναχωρούν οι υπουργοί Ενέργειας και Κλίματος της Ομάδας των G7, προς το παρόν τουλάχιστον, στις προηγούμενες διακηρύξεις για την αυξανόμενη μελλοντική ζήτηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σημειώνοντας αντίθετα ότι μπορεί να υπάρχει «σημαντική αβεβαιότητα» για την κατανάλωση.
Ένα προηγούμενο προσχέδιο που είχε ανακοινωθεί αναφορικά με τη σύνοδο των G7 αυτής της εβδομάδας, έκανε λόγο για «απαραίτητες επενδύσεις σε LNG και φυσικό αέριο» εν μέσω των ενεργειακών επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ έλεγε επίσης ότι «η ζήτηση για LNG θα συνεχίσει να αυξάνεται».
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Όμως, καθώς οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν ξανά τη Μεγάλη Τρίτη (11/4) ενόψει της υπουργικής συνάντησης στις 15-16 Απριλίου στο Σαπόρο της Ιαπωνίας, η διατύπωση άλλαξε, σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο που επικαλείται το Reuters.
«Αναγνωρίζουμε ότι, με βάση τις αναλύσεις του IEA (Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας), θα υπάρξει σημαντική αβεβαιότητα για τη μελλοντική ζήτηση φυσικού αερίου και LNG και κατά συνέπεια υπάρχουν κίνδυνοι για το χάσμα προσφοράς και ζήτησης που πρέπει να αντιμετωπιστεί», ανέφερε το έγγραφο της 5ης Απριλίου.
Στο προσχέδιο γίνεται «στροφή» και στο θέμα για τις επενδύσεις ΥΦΑ και φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να «γεφυρωθεί το χάσμα με τρόπο συνεπή με τους στόχους και τις δεσμεύσεις μας για το κλίμα».
«Επιπλέον θα επιταχύνουμε τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας και της μείωσης της ζήτησης αερίου στη διαδικασία απαλλαγής από τον άνθρακα», προσθέτει το κείμενο.
Πώς αντιδρούν οι χώρες για τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, δεν έχει γίνει σαφές από το έγγραφο γιατί άλλαξαν τα δεδομένα. Ωστόσο, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν αντιταχθεί στην αρχική πρόταση για την αύξηση της ζήτησης LNG.
Ένας αξιωματούχος που ασχολείται με τις διεθνείς υποθέσεις στο ιαπωνικό υπουργείο βιομηχανίας, αρνήθηκε να σχολιάσει το προσχέδιο, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Επιστήμονες και αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι νέες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα θα αναιρούσαν τους παγκόσμιους συμφωνημένους στόχους για την κλιματική αλλαγή.
Η Ιαπωνία σχεδιάζει να διατηρήσει το LNG ως μεταβατικό καύσιμο για τουλάχιστον 10-15 χρόνια και πολλές ιαπωνικές εταιρείες είναι εκτεθειμένες σε έργα υπερψυκτού αερίου παγκοσμίως.
Το έγγραφο μπορεί να αλλάξει ακόμα πριν εγκριθεί. Όμως το τελευταίο κείμενο έδειξε ότι οι χώρες εξακολουθούν να βρίσκονται σε αντίθεση για άλλα ζητήματα.
Η ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία αντιτάχθηκαν στην πρόταση της Βρετανίας να δεσμευτεί να σταματήσει σταδιακά την εγχώρια αμείωτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα έως το 2030 και να ζητήσει την ακύρωση του παγκόσμιου αγωγού νέων εργοστασίων άνθρακα.
Η Ιαπωνία θέλει να αρχίσει ευρέως να παράγει αμμωνία στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της με καύσιμο άνθρακα, ως τρόπο μείωσης των εκπομπών CO2 και επιδιώκει την έγκριση άλλων χωρών της G7 για αυτό το σχέδιο.
Το τελευταίο προσχέδιο αναγνώριζε ότι ορισμένες χώρες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν «υδρογόνο και τα παράγωγά του» – στα οποία περιλαμβάνεται η αμμωνία – για να μειώσουν τις εκπομπές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ), διατύπωση που θα ήταν μια νίκη για το Τόκιο.