Στρατιωτική ισχύς Ελλάδας – Τουρκίας 2020: Σύγκριση με αναλυτικά στοιχεία

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:57 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
20
Στρατιωτική ισχύς Ελλάδας – Τουρκίας 2020

Η ένταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο έχει φτάσει στα ανώτατα επίπεδα, με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας που κινείται επιθετικά κι αμφισβητεί κεκτημένα δικαιώματα και εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό πολλές φορές ακούγονται φοβικές φωνές στην Ελλάδα, που παρουσιάζουν ως προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα μίας σύγκρουσης Ελλάδας – Τουρκίας. Αυτό από μόνο του οδηγεί σε ήττα.

Εμείς ωστόσο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με απλά λόγια πως τίποτα δεν έχει η Ελλάδα να φοβάται και πως αν οι Τούρκοι μας υποτιμήσουν, δεν θα έχουν καλά αποτελέσματα.

Ορθώς η Ελλάδα δεν επιδιώκει η ίδια πόλεμο καθώς δεν έχει επεκτατικές βλέψεις, λανθασμένα ωστόσο πιστεύουμε δεν προβάλλει τη στρατιωτική της ισχύ ως μέσο ΚΑΙ διπλωματίας.

Θα ξεκαθαρίσουμε από την αρχή πως η Τουρκία υπερέχει σε αριθμούς. Πάντα υπερείχε άλλωστε. Στην οικονομία τα πράγματα είναι πιο σύνθετα ωστόσο θα μπορούσαμε να πούμε ότι  είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια.

Ποιοτικά χαρακτηριστικά

Ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τώρα η Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, στερείται έμπειρων στελεχών. Λίγοι πια έχουν απομείνει να είναι εμπειροπόλεμοι από τις διάφορες ζώνες πυρός, με τους Κούρδους στην ανατολική Τουρκία και πρόσφατα στην Βόρεια Συρία. Ωστόσο να τονίσουμε πως συν τω χρόνω θα την αποκτήσουν την εμπειρία. Εδώ ο χρόνος δε λειτουργεί υπέρ μας.

Η Ελλάδα καλύπτει φαινομενικά τον Στόχο του 2% καθώς το ΝΑΤΟ συνυπολογίζει την συνταξιοδοτική δαπάνη στις Αμυντικές Δαπάνες, ενώ υπολείπεται σημαντικά του Στόχου του 20%, αυξάνοντας τον κίνδυνο απαρχαίωσης του υλικού και των υποδομών. Πηγή: Έκθεση ΝΑΤΟ για τις Αμυντικές Δαπάνες των Κρατών-Μελών, Νοέμβριος 2019.

Επίσης τα μνημόνια ήταν καταστροφικά για τη χώρα μας. Ουσιαστικά η δεκαετία του 2010 ήταν ό,τι χειρότερο για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Οι απόφοιτοι των παραγωγικών σχολών (ΣΣΕ, Ικάρων, Δοκίμων) μειώθηκαν κατά 50% και την δεκαετία 2009-2019, μειώθηκαν οι δαπάνες της διοικητικής μέριμνας (καύσιμα, ανταλλακτικά, συντήρηση) κατά 1 δις ευρώ ήτοι63% και τα εξοπλιστικά κατά το αστρονομικό 80% δηλαδή1,70 δις ευρώ, κάτι που σε άλλη χώρα θα είχε καταστρέψει τις ένοπλες δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία ξεκίνησε μία φρενίτιδα εξοπλισμών, με πολλά από τα οπλικά συστήματα να είναι τουρκικής κατασκευής (όλοι καταλαβαίνουμε τη σημασία αυτού). Αντιθέτως η ελληνική αμυντική βιομηχανία έπεσε σε ανυποληψία. Η Τουρκία φτιάχνει φρεγάτες και η Ελλάδα ξεπουλά τις δεξαμενές της.

Ωστόσο δεν είναι όλα μαύρα. Όπως προείπαμε δεν είναι οι πόλεμοι το αποτέλεσμα εξισώσεων επί χάρτου.

Αφενός μεν στην πολεμική αεροπορία, οι Τούρκοι ιπτάμενοι είναι εντελώς άπειροι κάτι που οδήγησε και σε χρήση μισθοφόρων από το Πακιστάν. Ενδεικτικό της απειρίας των γηγενών Τούρκων.

Η Ελλάδα  μπορεί να έχει μειωμένο προσωπικό (και λόγω δημογραφικού) ωστόσο τα στελέχη μας είναι από τα πλέον έμπειρα και ικανά σε όλο το ΝΑΤΟ. Αυτό κατά γενική ομολογία.

Πληθυσμιακά η Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, καταγράφει φθίνουσα πορεία, είναι στα 10,7εκ με ένοπλο προσωπικό περίπου στις 180,000, εφέδρους 280,000.

Η Τουρκία έχει φτάσει στα 80εκ, πολίτες, όχι όμως ομοιογενείς εθνολογικά, με οροφή ενόπλων δυνάμεων στις 410,000 και 180.000 εφέδρους. Το κομμάτι της εθνολογικής ομοιογένειας θα παίξει ρόλο σε περίπτωση σύγκρουσης.

Στρατός Ξηράς

Στην Ελλάδα υπηρετούν 1.353 άρματα μάχης διαφόρων τύπων με αιχμή του δόρατος τα γερμανικά 353 Leopard 2 HELL με πυροβόλο 120 χιλ. και βάρος 62,3 τόνους ακολουθούν τα προηγούμενης γενεάς επίσης γερμανικά Leopard 1A5, τα αμερικάνικα M48A5 MOLF και ελάχιστα ακόμη M60A3. Σε επίπεδο TOMΠ και ΤΟΜΑ οι μηχανοκίνητες μονάδες στηρίζονται ακόμη στα ερπυστιοφόρα M113, στα Leonidas, M901 ITV και BMP-1, και τροχοφόρα VBL και Hummer, επίσης σε λίγους αριθμούς για να κάνουν την διαφορά.

Από μεταγωγικά ελικόπτερα η Ελλάδα έχει ακόμη τα παλαιά  UH-1 Huey, τα οποία μαζί με τα ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ δεν πιθανόν να αντικατασταθούν. Στα μεταγωγικά Chinook CH-47 η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη καθώς προστέθηκαν νεώτερες μονάδες τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το πρόγραμμα NH-90 που θα έδινε δυνατότητες εκσυγχρονισμού έχει βαλτώσει για πολιτικούς – οικονομικούς  λόγους.

 Στα επιθετικά ελικόπτερα υπάρχει ποιοτική υπεροχή με τα γνωστά Apache, αν και περιορισμένα σε αριθμό, ενώ δόθηκε προσωρινή, αλλά όχι αμελητέα αριθμητική ανάσα με την εισαγωγή των OH-58D Kiowa Warrior με τις αναγνωρισμένες επιθετικές ικανότητες ως tank-killers.

Η Τουρκία διαθέτει συνολικά 2.180 άρματα εκ των οποίων 320 Leopard 2A41, λίγο παλαιότερο μοντέλο από τα δικά μας, τα οποία της είχε πουλήσει η Γερμανία σαν απάντηση στα Ελληνικά Leo-2, ενώ υπολογίσιμη είναι και δύναμη των M60T με το πυροβόλο των 120 mm. Σημειωτέον ότι πρόγραμμα τουρκικού μέσου άρματος ALTAY, αν και συναντά πολλά προβλήματα, η γείτονα χώρα επιμένει στην εξέλιξη του και δεν θα είναι έκπληξη ότι κάποια στιγμή θα ευοδωθούν οι προσπάθειες , όπως και σε άλλα προγράμματα που είχαν βάλει σαν στόχο.

Απο επιθετικά ελικόπτερα, ο Τουρκικός στρατός αποτελείται από Super Cobra και ήδη έχουν παραληφθείτα πρώτα εγχώριας κατασκευής T-129. Απο μεταγωγικά έχουν ικανούς αριθμούς των πιο σύγχρονων S-70A Blackhawk καθώς και AS53UL Cougar.

Πιο αναλυτικά στοιχεία ΕΔΩ

Ελλάδα – Τουρκία

Πολεμικό Ναυτικό

Το ΠΝ διαθέτει 13 φρεγάτες, 4 τύπουΜΕΚΟ – HN200 και 9 τύπου S, 12 + 2 πυραυλακάτους, 11 υποβρύχια εκ των οποίων 4 κλάσης 214 με σύστημα πρόωσης ανεξάρτητης του αέρα, μαζί με το ένα από τα κλάσης 209 το οποίο εκσυγχρονίστηκε προσφάτως, 10 κανονιοφόρους, 6 παράκτια περιπολικά, 5 αρματαγωγά κι άλλα σκάφη.

Η κατάσταση του στόλου είναι ικανοποιητική, απλώς και μόνο λόγω της εκπαίδευσης των Ελλήνων, αλλά έχει φτάσει στα όρια του και πρέπει άμεσα να σχεδιαστούν τα προγράμματα εκσυγχρονισμού του. Οι φρεγάτες S έχουν πλέον ξεπεράσει κατά πολύ το όριο ζωής τους και μέχρι το 2030 θα έχουν αποσυρθεί γι αυτό χρειάζεται άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αντικατάστασής τους και μάλιστα με συμμετοχή της Ελληνικής βιομηχανίας, όπως κάνει και η Τουρκία ώστε να καταφέρει το ΠΝ να ακολουθήσει τις νέες εξελίξεις για να διατηρήσει την απαραίτητη ποιοτική διαφορά στο Αιγαίο.

Είναι απαραίτητη η ανανέωση με φρεγάτες. Το ζήτημα της αγοράς από Γαλλία ή ΗΠΑ, είναι γνωστό κι αφορά πρωτίστως το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας.

Η Τουρκία διαθέτει 12+6 υποβρύχια, με τα 6 τύπου 214 υπο κατασκευή, ενώ τρέχει και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 4 τύπου 209/1400 και 2 τύπου 209/1200, από φρεγάτες έχει 16 , 8 τύπου O.H.Perry και υπόλοιπες τύπου MEKO 200ΤΝ, ενώ έχει μεγάλα προγράμματα ναυπήγησης εγχώριων σκαφών τα οποία κατάφερε να εξάγει μάλιστα με4 κορβέτες να καταλήγουν Πακιστάν.

Εδώ να τονίσουμε εκ νέου πως πρέπει να είναι εθνικός στόχος η συμμετοχή της Ελληνικής βιομηχανίας σε οποιαδήποτε μελλοντική παραγγελία, κυρίως αφού φαίνεται πως  θα χρειαστούμε τουλάχιστον 10 νέα σκάφη πρώτης γραμμής τα επόμενα χρόνια, χωρίς να συνυπολογίζουμε και τα εθνικά οφέλη στην ανεργία, την τεχνογνωσία και την μείωση του κόστους

Πιο αναλυτικά τα στοιχεία ΕΔΩ

Ελλάδα – Τουρκία

Πολεμική αεροπορία

Η Πολεμική Αεροπορία διατηρεί την απόλυτη αεροπορική υπεροχή που απέκτησε με πολλές θυσίες και πολυετής προσπάθειες και όπως φαίνεται, μετά την ακύρωση πώλησης των F-35 θα την διατηρήσει και μετά την αναβάθμιση των 84 μαχητικών F-16 σε έκδοση Viper. Το ότι ο εκσυγχρονισμός τους μαζί με τα P-3 θα γίνει στην Ελλάδα, είναι πολύ θετικό και πρέπει να γίνει παράδειγμα και τα υπόλοιπα προγράμματα.

Η Ελλάδα συνολικά διαθέτει 230 μαχητικά, κι εκτός από τα F-16, ποιοτική διαφορά κάνουν και τα Mirage 2000-5 με το μοναδικό σε δυνατότητες οπλοστάσιο που διαθέτουν όπως οι πύραυλοι αέρος επιφανείας Exoset και αέρος εδάφους Scalp-EG ενώ δεν είναι αμελητέα (αν προς απόσυρση) τα εκσυγχρονισμένα F-4E AUP με το ρανταρ του F-18 και την τεράστια μεταφορική ικανότητά τους σε οπλικό φορτίο

Η Τουρκια διαθέτει 267 αεροσκάφη, με κύριο κορμό το F-16 και λιγότερα εκσυγχρονισμένα F-4E, αλλά το θετικό για την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, είναι η τρομερές ελλείψεις προσωπικού και μάλιστα καλά εκπαιδευμένων πιλότων και μηχανικών γιατί μετά το πραξικόπημα ο Ερντογαν προχώρησε σε εκκαθαρίσεις που αποψίλωσαν το προσωπικό τηςTürk Hava Kuvvetleri.

Πιο αναλυτικά τα στοιχεία ΕΔΩ

Ελλάδα – Τουρκία

Είναι σαφές πως η Ελλάδα δεν είναι μία αμελητέα ποσότητα, ούτε μία χώρα που μπορεί κανείς να μην την υπολογίζει. Οι Τούρκοι το κάνουν αυτό για λόγους που δεν έχουν σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.

One thought on “Στρατιωτική ισχύς Ελλάδας – Τουρκίας 2020: Σύγκριση με αναλυτικά στοιχεία

  1. Τουρκική υπεροχή:
    Θράσος, τόλμη, αποφασιστικότητα.
    Ικανοί πολιτικοί, πατριώτες.

    Ελληνική υπεροχή:
    Ικανές Ε.Δ. με υψηλό φρόνημα.

    Ελληνικό πρόβλημα:
    Ανίκανοι πολιτικοί, τουρκοφοβικοί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *