Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία= Ευρωστρατός; Γι αυτό επενέβησαν ΗΠΑ-Γερμανία ;

Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία= Ευρωστρατός; Γι αυτό επενέβησαν ΗΠΑ-Γερμανία για τις Belh@rra;

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 29/08/2020

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Νέα δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως υπάρχουν προχωρημένες συμφωνίες για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών Rafale, από τη Γαλλία. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις Γερμανίας (κι ΗΠΑ) γύρω από την πρόθεση αυτή.

Οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις (γαλλικά: Forces armées françaises) αποτελούν τις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας. Περιλαμβάνουν το Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία και την Εθνική Χωροφυλακή, εκ των οποίων οι τρεις πρώτες είναι υπό την αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Άμυνας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, με τον τίτλο αρχηγός των στρατευμάτων (chef des armées). Ο Πρόεδρος είναι η ανώτατη αρχή για τα στρατιωτικά θέματα και είναι ο μοναδικός αξιωματούχος που μπορεί να διατάξει ένα πυρηνικό πλήγμα.

Ήδη διαβάζοντας τη φράση πυρηνικό πλήγμα καταλαβαίνετε την ισχύ των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων. Θέλουμε επίσης να τονίσουμε πως η γεωγραφία της Γαλλίας της επιτρέπει να κινείται και στον Ατλαντικό Ωκεανό και στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Μετά το Brexit δε είναι πρακτικά είναι ο ισχυρότερος στρατός της Ευρώπης ( με την παρουσία των Βρετανών επίσης με πυρηνικά η συζήτηση ήταν κάπως διαφορετική).

Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή δύναμη, με αξιολογότατες ένοπλες δυνάμεις. Άριστο προσωπικό (κατά ΝΑΤΟική κι όχι μόνο ομολογία) αλλά λόγω πληθυσμού περιορισμένο. Τα δε οικονομικά προβλήματα της τελευταίας δεκαετίας μείωσαν κάπως το βαθμό ισχύος, όχι όμως τόσο όσο κάποιοι πιστεύουν.

Να θυμίσουμε ενδεικτικά πως καθ’όλη τη δεκαετία της κρίσης η χώρα μας ήταν από τις ελάχιστες που κάλυπτε πλήρως όλες τις οικονομικές, ΝΑΤΟικές της υποχρεώσεις.

Πολλοί αναρωτιούνται λοιπόν ποιοι λόγοι οδήγησαν τις ΗΠΑ και τη Γερμανία στο να πιέσουν ώστε να μην ολοκληρωθεί η ελληνογαλλική συμφωνία που είχε δρομολογηθεί. Ο καθηγητής Μάζης έκανε πρόσφατα μία εξαιρετική ανάλυση, εμείς  πάλι θα τονίσουμε ένα άλλο σημείο.

Η Ελλάδα μαζί με τη Γαλλία στο πλαίσιο μίας διακρατικής συμφωνίας (με την αμυντική ρήτρα και την αναβάθμιση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων) θα αποτελούσαν ουσιαστικά μία πρώιμη μορφή Ευρωστρατού, με τη Γαλλία σε λόγο αρχηγού και εμάς υπαρχηγού (μην ξεχνάμε τη διαφορά ισχύος).

Οι ΗΠΑ σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν τέτοια αναβάθμιση της Γαλλίας στρατιωτικά, ενώ η Γερμανία δεν επιθυμεί να χάσει το ρόλο της ηγέτιδας δύναμης που απολαμβάνει χάρις την οικονομική της ισχύ.

Η Ελλάδα με τη γεωγραφική της θέση (χωρίς να συνυπολογίζεται η Κύπρος) δίνει στρατηγικό βάθος στη Γαλλία προς τη Μέση Ανατολή. Μπαίνει η Γαλλία βαθιά σε περιοχές ειδικής γεωστρατηγικής σημασίας.

Το αν ο Ευρωστρατός είναι καλός ή κακός είναι μία συζήτηση που δεν αφορά το παρόν άρθρο. Σαφώς όμως το ενδεχόμενο de-facto δημιουργίας του αλλάζει όλες τις ισορροπίες σε ΝΑΤΟικό (παγκόσμιο – ΗΠΑ) επίπεδο και φυσικά Ευρωπαϊκό (Γερμανία.)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *