Λίγο πριν την εκκίνηση του πρώτου μετροπόντικα (TBM) που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της νέας Γραμμής 4 του Μετρό, το Capital.gr βρέθηκε στο εργοτάξιο της Κατεχάκη, όπου οι εργασίες είναι πυρετώδεις για το μεγάλο έργο που θα εκτελέσει η κοινοπραξία ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM. H διάνοιξη της νέας γραμμής 4 θα γίνει με δύο TBΜ.
Το ένα θα ξεκινήσει από το φρέαρ Κατεχάκη και το δεύτερο από το φρέαρ Βεϊκου και θα συναντηθούν στον σταθμό του Ευαγγελισμού.
Σήμερα, στο εργοτάξιο της Κατεχάκη έχει αρχίσει να κατασκευάζεται η πλάκα έδρασης στην οποία θα πατήσει το ΤΒΜ, και θα αρχίσει την εκσκαφή στις αρχές Μαρτίου. Να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατέβει η κεφάλη του TBM στο φρέαρ.
Η συναρμολόγηση του TBM στο φρέαρ στην Κατεχάκη έχει μία ιδιαίτερότητα. Επειδή είναι πολύ μικρός ο χώρος, δεν δίνει την άνεση να συναρμολογηθεί εξολοκλήρου το TBM για να ξεκινήσει. Και αυτό γιατί το άνοιγμα του φρέαρ είναι μόνο 40 μέτρα, ενώ το συνολικό μήκος του μετροπόντικα φτάνει τα 100 μέτρα. Για το λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί μία μικρή σήραγγα 12 μέτρων για να προσφέρει ένα επιπλέον χώρο (πέραν των 40 μέτρων) και ουσιαστικά εκεί θα καθελκύονται τα κομμάτια του και εν συνεχεία θα συναρμολογούνται.
Όσον αφορά στο φρέαρ Βεϊκου, όπου θα εγκατασταθεί ο δεύτερος μετροπόντικας, σήμερα γίνεται η κατασκευή των πασάλλων, της προσωρινής αντιστήριξης του φρέατος.
Το δεύτερο TBM βρίσκεται αποθηκευμένο στη Γερμανία, έχει περάσει τα τεστ, έχει αποσυναρμολογηθεί και συντηρείται σε αποθηκευτικό χώρο.
Στις αρχές Ιουνίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το ταξίδι του για την Ελλάδα και η μεταφορά του θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα, με τέλη Ιουλίου.
Στις αρχές Σεπτέμβρη, εκτός απροόπτoυ, θα ξεκινήσει το έργο του και ο δεύτερος μετροπόντικας.
Τα χαρακτηριστικά των ΤΒΜ
Οι μετροπόντικες κατασκευάστηκαν και συναρμολογήθηκαν στο εργοστάσιο της Herrenknecht AG στη Γερμανία και πρόκειται για μηχανήματα νέας τεχνολογίας που διαφυλάττουν την ασφάλεια των υπερκείμενων κατασκευών κατά τη διάνοιξη των σηράγγων και εξασφαλίζουν την ελάχιστη δυνατή όχληση της πόλης. Έχουν μήκος 100 μέτρα και διάμετρο που ξεπερνά τα 9 μέτρα.
Ο ΤΒΜ είναι ειδικά κατασκευασμένος για αστικό περιβάλλον. Κάνει πρόβλεψη εδάφους, κάνοντας μία χαρτογράφηση το τι θα υπάρξει μπροστά, αν δηλάδή κάτι απότομα αλλάξει στο υπέδαφος.
Επίσης στην κεφαλή του βρίσκεται κάμερα προκειμένου να μπορούν οι άνθρωποι του έργου, να δουν καλύτερα το μέτωπο.
Τα εκσκαφόμενα υλικά θα βγαίνουν από την σήραγγα με ταινιόδρομους σε όλο το μήκος (και όχι όπως γινόταν παλιά, με τρένα) ώστε να είναι ασταμάτητη η ροή υλικού. Η μια ταινία στο τέλος θα είναι 5 χλμ και η άλλη 7 χλμ. και θα συναντηθούν στον Ευαγγελισμό. Το υλικό θα πηγαίνει σε ειδικές λεκάνες και από εκεί θα απορρίπτεται. Το σύστημα των ταινιών είναι μια πρόκληση από μόνο του διότι έχει συγκεκριμένες μοίρες που πρέπει να σηκώσει τις κεκλιμένες ταινίες. Η μια έξοδος θα είναι στο εργοτάξιο Κατεχάκη και η άλλη στο εργοτάξιο Βεϊκου.
Το TBM όσο θα προχωρά την εκσκαφή του στο αθηναϊκό υπέδαφος θα αφήνει πίσω του έτοιμη κατασκευασμένη σήραγγα.
Πρόκειται για ένα πολύ σταθερό μηχάνημα το οποίο δεν δημιουργεί μετακινήσεις εδαφών, σκάβει με μεγάλες ταχύτητες και το χαρακτηριστικό του είναι πως θα είναι σχεδόν “αθόρυβο”.
Τα ΤBM μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα βγουν από το υπέδαφος, θα αποσυναρμολογηθούν και θα αποθηκευτούν από την κοινοπραξία, ενώ είναι πθανο να χρησιμοποιηθούν σε κάποιες άλλες επεκτάσεις που σχεδιάζει η Αττικό Μετρό τα επόμενα χρόνια.
Κατασκευαστικές προκλήσεις του έργου
Σύμφωνα με στελέχη της κοινοπραξίας, για την κατασκευή του έργου έχει γίνει μία τεράστια έρευνα από την πλευρά της Αττικό Μετρό η οποία επαναλαμβάνεται από τον άναδοχο του έργου. Εχουν γίνει επίσης πολλές γεωτρήσεις και όλα μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι “βατά και γνωστά” χωρίς κάποιες εκπλήξεις.
Παράλληλα με τις γεωτεχνικές μελέτες, έχει στηθεί και ένα τεράστιο πρόγραμμα παρακολούθησης κατά την διάρκεια των εκσκαφών με πολλά όργανα που μετράνε καθιζήσεις κλπ. Όλα αυτά βοηθούν στην πρόληψη, σε περίπτωση που προκύψει κάποιος απρόβλεπτος παράγοντας.
Ενδεχόμενες καθυστερήσεις, μπορεί να προκύψουν από τις αρχαιολογικές έρευνες που γίνονται κατά την διάρκεια των πρόδρομων εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη από την ΕΡΕΤΒΟ.
Κατά τη διάρκεια της εκσκαφής, θεωρείται δύσκολο να υπάρξουν αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς το βάθος που σκάβει ο μετροπόντικας είναι 30 μέτρα, και σε τέτοιο βάθος, η ύπαρξη αρχαίων, θεωρείται απίθανη.
Εντούτοις τα υλικά τα εκσκαφής που θα βγαίνουν με τον ιμάντα, θα εξετάζονται από την αρχαιολογική Υπηρεσία καθόλη την διάρκεια κατασκευής του έργου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο και βασικό πλεονέκτημα της νέας γραμμής 4 αποτελούν οι εργαζόμενοι που ασχολούνται στο έργο καθώς διαθέτουν αξιόλογη εμπειρία και εξειδίκευση, έχοντας ήδη δουλέψει και σε άλλα έργα του μετρό.
Τι έχει παραδοθεί
Μέχρι σήμερα έχει παραδοθεί από την ΕΡΕΤΒΟ αναδόχου των πρόδρομων εργασιών του έργου, το φρέαρ της Κατεχάκη, το φρέαρ της Βεϊκού καθώς και το φρέαρ ΓΝΑ όπου θα είναι ένα από τα Κέντρα Ελέχγου. Επίσης έχει παραδοθεί και ο χώρος στα Σεπόλια όπου θα λειτουργήσει ως αμαξοστάσιο. Αν και μέχρι τώρα δεν έχει παραδοθεί κανένας από τους 15 σταθμούς εκτιμάται ότι θα αποδοθούν στον κύριο κατασκευαστή του έργου, μέσα στο επόμενο διάστημα, οι πρώτοι σταθμοί Κολωνάκι, Ακαδημίας, Δικαστήρια, Αλσος Βεϊκου, Γαλάτσι.
Το έργο της γραμμής 4
Οι δύο καινούργιοι μετροπόντικες θα διανοίξουν συνολικά 12,8 χλμ. σήραγγας, με 15 νέους υπόγειους σταθμούς: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Νήαρ Ήστ, Ζωγράφου, Ιλίσια και Γουδή.
Η Γραμμή 4 θα έχει δύο σταθμούς ανταπόκρισης, στην Ακαδημία, με τον σταθμό Πανεπιστήμιο της Γραμμής 2, και στον Ευαγγελισμό, με τη Γραμμή 3.
Η Γραμμή 4 “Άλσος Βεΐκου – Γουδή” του Μετρό έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας, με την κατασκευή τεσσάρων νέων σταθμών σε κομβικά σημεία του κέντρου (Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός).
Αναμένεται, επίσης, να αποσυμφορηθούν υφιστάμενοι κεντρικοί σταθμοί του Μετρό (κυρίως ο σταθμός του Συντάγματος) από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού.
Επίσης θα διευκολυνθεί η πρόσβαση των πολιτών σε πολλά σημαντικά κτίρια και εγκαταστάσεις, όπως τα δικαστήρια, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.λπ.
Συνολικά εκτιμάται ότι με τη Γραμμή 4 του Μετρό θα μετακινούνται περίπου 340.000 επιβάτες ημερησίως, ενώ οι μετακινήσεις με Ι.Χ. αναμένεται να μειωθούν κατά 53.000 ημερησίως.