Ηλεκτρική Ενέργεια | Γιατί η Ελλάδα είναι σταθερά στις ακριβότερες αγορές χονδρικής

Ξανά και ξανά διαβάζουμε για τη μεγάλη αύξηση της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, διαβάζουμε για την πρωτιά μας στην Ευρώπη στην ακρίβεια και κυρίως το νιώθουμε στην τσέπη μας.

Διονύσης Τζουγανάτος

Αλήθεια όμως γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί είμαστε πρωταθλητές στην ενεργειακή ακρίβεια;

Σήμερα, η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα καταγράφει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα (συνέβη και το Σάββατο) μια από τις ακριβότερες τιμές μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών αγορών, με ένα ημερήσιο άλμα 30%. Στη χώρα μας, η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώνεται στα 117,39 ευρώ/ MWh, πίσω μόνο από την Κροατία (120,17 ευρώ).

Φυσικά ο καύσωνας δεν αποτελεί εξήγηση γι αυτό το φαινόμενο. Το φαινόμενο των ανοδικών τιμών στις αγορές χονδρικής είναι πανευρωπαϊκό, όχι μόνο ελληνικό, με αυξήσεις της τάξης του 300%, 600%, ακόμη και 1.000%, όπως στην περίπτωση της Γαλλίας, με τη διαφορά ότι στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη δεν έχουν καύσωνα.

Στην Ελλάδα ο πρωταθλητισμός που κάνει η αγορά στη χονδρική του ρεύματος, πέραν της άπνοιας των τελευταίων ημερών, συνδέεται σταθερά με τις πολύ φτωχές διεθνείς διασυνδέσεις που έχουμε ως χώρα προς τον Βορρά και την Ιταλία, συνολικής δυναμικότητας 2,5 GW. Κάθε φορά που έχουμε πρόβλημα και βγαίνει off μια διασύνδεση, λόγω προγραμματισμένης συντήρησης ή βλάβης, οι τιμές εκτινάσσονται, καθώς λείπουν οι φθηνές εισαγωγές και το σύστημα βασίζεται στο ακριβό φυσικό αέριο.

Τις τελευταίες ημέρες τέθηκε εκτός, λόγω πυρκαγιάς, η δεύτερη γραμμή ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα να μειωθεί η συνολική δυναμικότητα από και προς το Βορρά κατά 500 MW, ενώ βρίσκεται σε συντήρηση μέχρι και τα τέλη Ιουνίου το καλώδιο της Ιταλίας, προσθέτοντας στην απώλεια επιπλέον 500 MW.

Σε μια αγορά με τόσο περιορισμένες επιλογές όπως η ελληνική, χωρίς ενδιάμεσο καύσιμο ανάμεσα στις φθηνές ΑΠΕ και το ακριβό φυσικό αέριο και δίχως τις πλούσιες διεθνείς διασυνδέσεις της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, αυτό το 1 GW λιγότερης χωρητικότητας μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά.

Σε συνθήκες υψηλής ζήτησης και απουσίας αιολικών, η κάλυψη της επάρκειας εξασφαλίζεται μόνο με τη φουλ λειτουργία των εγχώριων μονάδων φυσικού αερίου. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται στη μέση τιμή χονδρικής των πρώτων δεκαεπτά ημερών του Ιουνίου, που κινείται στα 94 ευρώ /MWh, αυξημένη κατά 17% έναντι της μέσης τιμής τον Μάιο, φέρνοντας μαθηματικά αυξήσεις στα τιμολόγια του Ιουλίου.

Το ερωτήματα εύλογα. Τι θα συμβεί με τα τιμολόγια λιανικής, αν οι ίδιες συνθήκες άπνοιας και περιορισμένων εισαγωγών συνεχιστούν και τον Ιούλιο ή και τον Αύγουστο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *