Γερμανία | Η ύφεση έβαλε τέλος στο οικονομικό θαύμα | Δύσκολες ώρες για τους Γερμανούς

γερμαν

Εργάτες να καλύψουν τις εποχικές θέσεις δεν υπάρχουν. Οι λογαριασμοί των νοικοκυριών έχουν ξεφύγει εκτός ελέγχου και οι ναρκομανείς έχουν γεμίσει τους δρόμους. Ακόμα και οι παμπ έχουν αδειάσει από θαμώνες.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Αυτή η εικόνα αποσύνθεσης δεν αφορά κάποια χώρα του νότου της Ευρώπης, όπως θα πίστευαν οι περισσότεροι, λόγω της δύσκολης οικονομικής ιστορίας του, αλλά τη Γερμανία, το αλλοτινό οικονομικό θαύμα της ένωσης των 27.

Από την Άνγκελα Μέρκελ στον Όλαφ Σολτς, η μεσαία και η εργατική τάξη της χώρας είδε το πορτοφόλι της να αδειάζει από χρήματα, γράφει η Daily Mail. Τι κι αν, όπως σημειώνει άλλο άρθρο του Politico, η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, που αντιπροσωπεύει το 30% της οικονομικής παραγωγής της, η οικονομία της έπεσε με πάταγο σε ύφεση.

Σαφώς, δεν ήταν μια αναπάντεχη εξέλιξη, αυτό το αρνητικό πρόσημο -0.3% που κατέγραψε η ανάπτυξη της το πρώτο τρίμηνο του 2023, αφού εδώ και καιρό γραφόταν στον διεθνή Τύπο ότι ήταν από τις χώρες που άργησε να επιστρέψουν στα προ-Covid επίπεδα.

Στα ύψη ο πληθωρισμός

Οι αναλυτές αποδίδουν αυτή την τελευταία συρρίκνωση στις υψηλές τιμές ενέργειας, που ακολούθησαν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, και τις προφανείς διαρθρωτικές αδυναμίες στα οικονομικά θεμέλια της χώρας, που η σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού αδυνατεί να διορθώσει γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία έχει φτάσει το 7.2%, με αποτέλεσμα 3.1 εκατομμύρια νοικοκυριά να δώσουν το φετινό χρόνο το 40% των εισοδημάτων τους σε ενοίκιο, την ώρα που η αύξηση στους λογαριασμούς του ρεύματος από τον περυσινό Απρίλιο στο φετινό να αναγνωρίζεται στο 21.1%.

Να σημειωθεί ότι για να θεωρηθεί κάποιος ότι βρίσκεται στα όρια της φτώχειας στη Γερμανία πρέπει ο μισθός του να μην ξεπερνά το 60% του μέσου εισοδήματος του γερμανικού πληθυσμού που μετά τους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές είναι €1.250.

Τα νούμερα όμως είναι ψυχρά και δεν αντικατοπτρίζουν τι ακριβώς σημαίνει για τον μέσο Γερμανό το τέλος του οικονομικού θαύματος. Όπως λέει στη βρετανική εφημερίδα ο 60χρονος Κρίστοφερ Κρουζ, μπάρμαν στο επάγγελμα, στη γνωστή μπυραρία του Αμβούργου, Chaplin’s Pub, «πέρασα όλο το χειμώνα με ένα δύο πελάτες να βλέπουν ποδόσφαιρο».

«Αιμορραγούμε οικονομικά κάθε μέρα που ανοίγουμε», δηλώνει ο ίδιος, αναφέροντας ότι «καταστήματα κλείνουν δεξιά και αριστερά σε όλη την πόλη», αφού ο κόσμος δεν επανήλθε ποτέ στους χώρους τους μετά την πανδημία.

Άδειες οι τσέπες των Γερμανών

«Σκέφτονται, γιατί να πάμε να πληρώσουμε  €4.50, όταν με τα ίδια λεφτά μπορούμε να αγοράσουμε μια 6άδα μπύρες και να δούμε Netflix στο σπίτι;», συνεχίζει ο ίδιος και παραδέχεται ότι κρατά τις τιμές χαμηλές, παρά την αύξηση του κόστους ζωής ολόγυρα του, με την ελπίδα ανατροπής αυτής της δυσάρεστης κατάστασης.

Και όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και στη Γερμανία, καταγράφεται έλλειψη εργατών. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας (IW) περίπου 630.000 θέσεις έμειναν κενές τον περασμένο χρόνο στην υγεία, την πληροφορική και άλλους τομείς, που απαιτούν δεξιότητες, οδηγώντας στην εξάντληση το υπάρχον προσωπικό σε αυτές.

«Είναι μια δύσκολη εποχή για τους Γερμανούς», τονίζει η Άννα Πρεχν, οικονομική σύμβουλος στο επάγγελμα. Κι αν αυτό σε κάποιους φαίνεται αστείο, ας σημειωθεί ότι μόνο για τα λαχανικά και τα φρούτα τους πληρώνουν φέτος 28.6% παραπάνω από ότι πέρυσι.

Με τέτοιες αυξήσεις η μακροημέρευση του 3κομματικού συνασπισμού, του οποίου ηγείται ο Σολτς, τίθεται εν αμφιβόλω, καταλήγει το αμερικανικό περιοδικό.

Μουδιασμένοι στη Γερμανία | Και επισήμως σε ύφεση (-0,3%) η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Η Γερμανία διολίσθησε σε ύφεση καθώς το σοκ των τιμών της ενέργειας του περασμένου έτους επηρεάσε τις καταναλωτικές δαπάνες στη χώρα.

Thank you for reading this post, don’t forget to subscribe!

Από την Olesya Dmitracova/CNN

Η παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μειώθηκε κατά 0,3% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, μετά από τη συρρίκνωση του 0,5% στα τέλη του 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πέμπτης.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία υποβάθμισε την προηγούμενη εκτίμησή της για μηδενική αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ως ύφεση ορίζεται δύο διαδοχικά τρίμηνα φθίνουσας παραγωγής.

«Η επιμονή των υψηλών αυξήσεων των τιμών συνέχισε να επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία στην αρχή του έτους», ανέφερε η υπηρεσία. «Αυτό αντικατοπτρίστηκε ιδιαίτερα στις δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 1,2% το πρώτο τρίμηνο του 2023».

Ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος της ζώνης του ευρώ στην Pantheon Macroeconomics, αναφέρει ότι οι δαπάνες των καταναλωτών το πρώτο τρίμηνο περιορίστηκαν εξαιτίας «του σοκ στις τιμές της ενέργειας».

Οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας ήδη ανέβαιναν όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους τις εκτόξευε σε υψηλά ρεκόρ τιμών. Στη συνέχεια, η Μόσχα συνέχισε να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα η Γερμανία να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

People Germany

Αβέβαιη προοπτική

Οι τιμές του φυσικού αερίου έκτοτε έχουν υποχωρήσει και τώρα βρίσκονται στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στα τέλη του 2021, υποδεικνύοντας τη χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων στις τσέπες των καταναλωτών. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη Γερμανία επιβραδύνθηκε εκ νέου τον Απρίλιο —τον πρώτο μήνα του δεύτερου τριμήνου— αν και, στο 7,2%, παρέμεινε υψηλός.

«Πιστεύουμε ότι οι δαπάνες των καταναλωτών ανακάμπτουν τώρα καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται», αναφέρει ο Vistesen στο σημείωμα του. «Αμφιβάλλουμε ότι το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα τρίμηνα, αλλά δεν βλέπουμε ούτε κάποια ισχυρή ανάκαμψη».

Ως μια ένδειξη ότι η ύφεση της Γερμανίας μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια, πιο έγκαιρα στοιχεία έρευνας έδειξαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα επεκτάθηκε ξανά τον Μάιο, παρά την απότομη ύφεση της μεταποίησης.

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz περιέγραψε τις προοπτικές για την γερμανική οικονομία ως «πολύ καλές», επισημαίνοντας τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του τους τελευταίους μήνες για να επεκτείνει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να προσελκύσει ξένους εργαζομένους. «Υπάρχουν πολλές επενδύσεις στη Γερμανία όσον αφορά τα εργοστάσια μπαταριών και πλοίων, οι οποίες αυξάνονται σημαντικά, και ως εκ τούτου μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Ωστόσο, η Franziska Palmas, ανώτερη οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics, προέβλεψε ότι η γερμανική παραγωγή θα συρρικνωθεί ξανά το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο.

Σε σημείωμα της, αναφέρει ότι τα υψηλότερα επιτόκια, που απαιτούνται για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τόσο την κατανάλωση όσο και τις επενδύσεις, και οι εξαγωγές της Γερμανίας ενδέχεται επίσης να υποφέρουν καθώς η ζήτηση μειώθηκε από την αδυναμία άλλων αναπτυγμένων οικονομιών.

Olaf Scholz

Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, λίγο πιο μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εξαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 24% το πρώτο τρίμηνο.

Η ύφεση της Γερμανίας κοντά στο τέλος του έτους φαίνεται να ήταν σχετικά ρηχή, αψηφώντας τις πολύ πιο ζοφερές προβλέψεις από τους κορυφαίους οικονομικούς αναλυτές της. Μια έκθεση πέντε γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων τον Απρίλιο του 2022 ανέφερε ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 2,2% το 2023, εάν διακοπεί ξαφνικά η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου.

Η γερμανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2023, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τον Αύγουστο, η Ρωσία έκλεισε τον αγωγό Nord Stream 1, την κύρια πηγή ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, για συντήρηση και στη συνέχεια παρέτεινε το κλείσιμο επ’ αόριστον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *