George Soros στους FT κατά της Κίνας του Xi Jinping | Άρθρο – Καταπέλτης

George Soros στους FT κατά της Κίνας του Xi Jinping | Άρθρο - Καταπέλτης

ια 2η φορά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό δάστημα ο κ. George Soros, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Soros Fund Management και του Open Society Foundations απομυθοποιεί την αυταρχική διακυβέρνηση και την οικονομική πολιτική του “αμόρφωτου δικτάτορα” όπως είχε αποκαλέσει πρόσφατα τον κ. Xi Jinping με άρθρο του στη The Wall Street Journal.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Σε αντίθεση με τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum κ. Klaus Schwab o oποίος θεωρεί πρότυπο την Κίνα, το οικονομικό της σύστημα και τον ηγέτη της , ο κ. George Soros με νέο άρθρο του, αυτή τη φορά στους Financial Times, μιλά για την επικινδυνότητα του κινεζικού καθεστώτος και το πόσο αφιλόξενο έδαφος είναι για τους επενδυτές. Σαν να λέει φύγετε μακριά. Τα άρθρα του κ. Soros ασφαλώς και έχουν αποδέκτες και εντός των ΗΠΑ. Κυρίως σ΄αυτούς απευθύνεται.

Γράφει λοιπόν ο κ. Soros στους Financial Times

Ο Xi Jinping, ο Κινέζος ηγέτης, συγκρούστηκε με την οικονομική πραγματικότητα. Η καταστολή των ιδιωτικών επιχειρήσεων αποτέλεσε σημαντική επιβάρυνση για την οικονομία. Ο πιο ευάλωτος τομέας είναι η ακίνητη περιουσία, ιδίως η στέγαση. Η Κίνα γνώρισε μια εκτεταμένη άνθηση ιδιοκτησίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά αυτό τώρα τελειώνει. Η Evergrande, η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων, είναι υπερχρεωμένη και κινδυνεύει να κατεβάσει ρολά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πραγματική καταστροφή.

Η βασική αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι το ποσοστό γεννήσεων της Κίνας είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που δείχνουν οι στατιστικές. Ο επίσημα αναφερόμενος αριθμός υπερεκτιμά τον πραγματικό αριθμό του πληθυσμού κατά ένα σημαντικό ποσοστό. Ο Xi κληρονόμησε αυτά τα δημογραφικά στοιχεία, αλλά οι προσπάθειές του να τα αλλάξει έχουν κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι οικογένειες της μεσαίας τάξης δεν είναι πρόθυμες να αποκτήσουν περισσότερα από ένα παιδιά είναι ότι θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα τέκνα τους θα έχουν ένα λαμπρό μέλλον. Ως αποτέλεσμα, στην Κίνα αναπτύχθηκε μια μεγάλη εκπαιδευτική βιομηχανία, όπου κυριαρχούν κινεζικές εταιρείες οι οποίες υποστηρίζονται από Αμερικανούς επενδυτές.

Η λειτουργία τους, όμως, απαγορεύτηκε πρόσφατα στην Κίνα, κάτι το οποίο προκάλεσε ένα τεραστίου μεγέθους selloff κινεζικών εταιρειών, που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, στη Νέα Υόρκη. Η καταστολή από την κινεζική κυβέρνηση συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Αδιανόητο για τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, η κινεζική κυβέρνηση απέκτησε αθόρυβα μερίδιο και θέση στο διοικητικό συμβούλιο στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του TikTok, την ByteDance, τον Απρίλιο. Η κίνηση αυτή έδωσε στο Πεκίνο μία θέση σε διοικητικό συμβούλιο τριών ατόμων και πρόσβαση από πρώτο χέρι στην εσωτερική λειτουργία μιας εταιρείας που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα στον κόσμο. Ωστόσο, η αγορά είναι πιο ανήσυχη με το γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση ανέλαβε επίσης σημαντικά μερίδια τόσο στην Alibaba όσο και τις θυγατρικές της.

Ο Xi δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργούν οι αγορές. Κατά συνέπεια, το ξεπούλημα (selloff) της επέτρεψε να προχωρήσει ακόμα περισσότερο. Ξεκίνησε να πλήττει τους στόχους της Κίνας στον κόσμο. Αναγνωρίζοντας το, οι κινεζικές χρηματοπιστωτικές αρχές έχουν βάλει τα δυνατά τους για να καθησυχάσουν τους ξένους επενδυτές και οι αγορές απάντησαν με ένα ισχυρό ράλι. 

Στην ουσία όμως πρόεκιται για απάτη. Ο Xi θεωρεί όλες τις κινεζικές εταιρείες ότι είναι όργανα ενός μονοκομματικού κράτους. Οι επενδυτές που αγοράζουν κατά τη διάκεια του ράλι αντιμετωπίζουν μια αγενή και πρωτοφανή αφύπνιση. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο εκείνους τους επενδυτές που γνωρίζουν τι κάνουν, αλλά και πολύ μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί μέσω συνταξιοδοτικών ταμείων και άλλων αποταμιεύσεων συνταξιοδότησης.

Οι επενδυτές στην Κίνα πρέπει να προσέξουν το απρόβλεπτο του Πεκίνου

Οι διαχειριστές συνταξιοδοτικών ταμείων κατανέμουν τα περιουσιακά τους στοιχεία με τρόπους που ευθυγραμμίζονται στενά με τους δείκτες αναφοράς βάσει των οποίων μετράται η απόδοσή τους. Σχεδόν όλοι ισχυρίζονται ότι συνυπολογίζουν πρότυπα περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) στις επενδυτικές τους αποφάσεις.

Ο δείκτης MSCI All Country World (ACWI) είναι το σημείο αναφοράς που ακολουθείται ευρύτερα από τους παγκόσμιους επενδυτές μετοχών. Εκτιμάται ότι διαχεριζονται παθητικά 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι ο δείκτης αναπαράγεται. Ένα πολλαπλάσιο αυτού του ποσού τυγχάνει ενεργής διαχείρισης, αλλά επίσης παρακολουθεί στενά τον δείκτη MSCI του ACWI ESG Leaders Index, στον οποίο η Alibaba και η Tencent είναι δύο από τις 10 κορυφαίες συνιστώστες.

Στον αναδυόμενο χρηματιστηριακό δείκτη της BlackRock, ESG Aware, οι κινεζικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των συνολικών επενδύσεων. Αυτοί οι δείκτες έχουν αναγκάσει ουσιαστικά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που ανήκουν σε Αμερικανούς επενδυτές, σε κινεζικές εταιρείες, των οποίων η εταιρική διακυβέρνηση δεν πληροί το απαιτούμενο πρότυπο, η εξουσία και η λογοδοσία να ασκείται πλέον από έναν άνθρωπο που δεν λογοδοτεί σε καμία διεθνή αρχή.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα πρέπει να ψηφίσει ένα διμερές νομοσχέδιο που να απαιτεί από τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να επενδύουν μόνο σε εταιρείες όπου οι τρέχουσες δομές διακυβέρνησης είναι διαφανείς και ευθυγραμμισμένες με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αυτός ο κανόνας θα πρέπει -προφανώς- να ισχύσει για τους δείκτες αναφοράς επιδόσεων που επιλέγονται από τους θεσμικούς επενδυτές και κυρίως από εκείνους που σχετίζονται με συντάξεις και συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Εάν το Κογκρέσο θεσπίσει τελικά αυτά τα μέτρα, θα έδινε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα εργαλεία που χρειάζεται για να προστατεύσει τους Αμερικανούς επενδυτές. Αυτό θα εξυπηρετούσε επίσης τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ευρύτερης διεθνούς δημοκρατικής κοινότητας.

Ο πρόεδρος της SEC, Gary Gensler, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει το κοινό για τους κινδύνους που αναλαμβάνει επενδύοντας στην Κίνα. Αλλά οι ξένοι επενδυτές που επιλέγουν να επενδύσουν στην Κίνα δυσκολεύονται εξαιρετικά να αναγνωρίσουν αυτούς τους κινδύνους. Έχουν δει την τεράστια χώρα να αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και να τις αφήνει πίσω της με επιτυχία. Αλλά η Κίνα του Xi δεν είναι η Κίνα που γνωρίζουν αλλά μία νέα, σύγχρονη έκδοση της Κίνας του Mao Zedong. Κανένας επενδυτής δεν έχει εμπειρία από εκείνη την παλιά Κίνα επειδή δεν υπήρχαν χρηματιστήρια στην εποχή του Μάο. Εξ ου και η αγενής αφύπνιση που τους περιμένει…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *