Το «γκάλοπ των γκάλοπ»
Στο «γκάλοπ των γκάλοπ» που παρουσιάζει η ΕΡΤ και που πραγματοποιήθηκε με βάση τις επτά δημοσκοπήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες το ρευστό σκηνικό για το πόσα κόμματα εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή παραμένει.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Και εδώ το επικρατέστερο σενάριο είναι η επτακομματική βουλή χωρίς να αποκλείεται και η πιθανότητα να υπάρξουν 9 σχηματισμοί στο νέο κοινοβούλιο.
«Μπορεί η πληθώρα κομμάτων να οδηγήσει σε αλληλεξουδετέρωση. Φαίνεται ότι έχουμε κάποια κόμματα που βρίσκονται στο μεταίχμιο του 3% αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα γίνει η διασπορά. Είναι ικανή να τα αφήσει όλα εκτός βουλής ή να τα βάλει όλα εντός; Δεν μπορούν να αποκλειστούν και τα δύο σενάρια, όσο υπερβολικά κι αν ακούγονται» σημείωσε ο Παναγιώτης Κουστένης που επιμελήθηκε την έρευνα.
Η μέση πρόθεση ψήφου (μέσος όρος από τα δεδομένα των 7 εταιριών δημοσκοπήσεων), διαμορφώνεται ως εξής:
Τα εκλογικά όρια της Νέας Δημοκρατίας κινούνται από το 34,7% (κατώτερο) μέχρι και 41,6% (ανώτερο) ενώ του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται από το 16,3% (κατώτερο) μέχρι και 18,2% (ανώτερο).
Το ΠΑΣΟΚ κινείται σε ποσοστά από 10,0% έως 12,2%, το ΚΚΕ από 6,1% έως 7,6% και η Ελληνική Λύση από 3,3% έως 3,7%.
Η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής:
Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η επτακομματική Βουλή, με Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας. “Είναι αρκετές οι πιθανότητες για την εξακομματική και την οκτακομματική, ενώ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το ακραίο σενάριο της πεντακομματικής Βουλής” σχολίασε ο κ. Κουστένης.
«Έχουμε πάρει τους μέσους όρους, με βάση την εκτίμηση εκλογικής επιρροής, και είδαμε ότι υπάρχουν 6 κόμματα τα οποία ο μέσος όρος τους είναι εμφανώς πάνω από το 3,5%. Δηλαδή τα τέσσερα βασικά και μαζί η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας. Οπότε, θεωρώντας ότι αυτά τα δύο κόμματα κατά πάσα πιθανότητα φαίνεται ότι διεκδικούν την είσοδο στη Βουλή, εξετάζουμε ως μίνιμουμ σενάριο την εξακομματική κομματική Βουλή», εξήγησε ο Παναγιώτης Κουστένης.