Ένα πραξικόπημα, όπως και να αποκαλέσει κανείς, θα μύριζε και πάλι άσχημα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αρνούνται να χαρακτηρίσουν “πραξικόπημα” τη στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας – ανταρσία, πραξικόπημα, ανατροπή, αν θέλετε να διαλέξετε άλλον όρο – που έλαβε χώρα πριν από δύο μήνες στον Νίγηρα.
Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η ετικέτα θα απαιτούσε νομικά από την Αμερική να σταματήσει τη στρατιωτική συνεργασία με μια χώρα στρατηγικής θέσης στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, μια διαβόητη “παιδική χαρά” για τρομοκράτες τζιχαντιστές και Ρώσους μισθοφόρους, μεταξύ άλλων όχι ιδιαίτερα… συμπαθών χαρακτήρων.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Για πόσο ακόμη μπορεί η Ουάσιγκτον να συνεχίσει αυτή τη σκόπιμη γλωσσική “παραδρομή”; Το πιο σημαντικό, θα έπρεπε άραγε οι ΗΠΑ να διακόψουν τις σχέσεις με το νέο καθεστώς του Νίγηρα στη Νιαμέι; Ναι, η χούντα ανέτρεψε έναν δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη και πρώην αγαπημένο της αμερικανικής διπλωματίας, τον Μοχάμεντ Μπαζούμ, ο οποίος βρίσκεται τώρα υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Όμως εδώ υπάρχει μια υστεροβουλία της αμερικανικής κρατικής πολιτικής.
Διλήμματα
Αυτά τα ερωτήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έγιναν πιο επείγοντα αυτή την εβδομάδα, αφότου ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε στην τηλεόραση ότι θα αποσύρει τους περίπου 1.500 Γάλλους στρατιώτες που σταθμεύουν στον Νίγηρα, καθώς και τον Γάλλο πρεσβευτή από την αφρικανική χώρα. Η Γαλλία, ως η πρώην αποικιακή δύναμη της περιοχής, έπαιζε εδώ και καιρό τον ρόλο του ηγέτη στην Ομάδα Δύσης στο Σαχέλ, με τις ΗΠΑ να έχουν τον ασυνήθιστο ρόλο του δεύτερου βιολιού. Οπότε, οι ΗΠΑ, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, θα πρέπει να κατανοήσουν τον υπαινιγμό και να ακολουθήσουν.
Ωστόσο, βλέποντας το ζήτημα από το πρίσμα της Ουάσιγκτον, η γαλλική αποχώρηση είναι μια ευκαιρία να διευκρινιστούν τρεις πτυχές της αμερικανικής μεγάλης στρατηγικής.
Πρώτον, παρά τις εμφανίσεις σε αυτήν την εποχή γεωπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ δημοκρατιών και απολυταρχιών, η “Δύση” δεν αποτελεί μια πραγματικά ενιαία οντότητα. Η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι χωριστοί παράγοντες με διαφορετικά συμφέροντα και μέσα. Η μεν Γαλλία είναι ευρέως μισητή στο Σαχέλ, ενώ για τις ΗΠΑ υπάρχει απλώς δυσπιστία. Έτσι, οι Αμερικανοί δεν χρειάζεται να αισθάνονται υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν οτιδήποτε κάνουν οι Γάλλοι.
Από το 1960, όταν μια ομάδα χωρών της Δυτικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένου του Νίγηρα, κέρδισε την ανεξαρτησία, το Παρίσι συμπεριφέρεται συχνά σαν ένας αγέρωχος και αλαζονικός νεο-αποικιακός άρχοντας. Εξακολουθεί να κυριαρχεί στα νομίσματα, τις οικονομίες και τους πόρους της περιοχής – στον Νίγηρα, για παράδειγμα, έχει δεσμεύσει το τοπικό ουράνιο για γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς με τρόπο που αποκόπτει τους ντόπιους από τα κέρδη. Πολλοί από τους ηγέτες που εκδιώχθηκαν στα πραξικοπήματα της περιοχής – πιο πρόσφατα, στη Γκαμπόν τον Αύγουστο – θεωρούνταν από τους ντόπιους ως μαριονέτες της Γαλλίας. Αυτή η αντιγαλλική απέχθεια επέτρεψε στις σφετεριστικές χούντες, από την Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι μέχρι τον Νίγηρα, να παρουσιαστούν ως μαχητές της ελευθερίας κατά των αποικιοκρατών.
Κυνικά, Ρώσοι μισθοφόροι της Ομάδας Wagner αναπαράγουν αυτό το αφήγημα καθώς διεισδύουν στην περιοχή, στοιχηματίζοντας ότι οι Αφρικανοί θα παραβλέψουν τον νεοϊμπεριαλιστικό επιθετικό πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας. Σε μια αναγκαστικά κάπως απλουστευτική εξήγηση, το γεωπολιτικό αποτέλεσμα των πραξικοπημάτων στο Σαχέλ είναι οι Γάλλοι να πετάγονται έξω και οι Ρώσοι να πατάνε πόδι στην περιοχή, ενώ οι τρομοκράτες αφήνονται να πανηγυρίζουν το χάος.
Ρεαλισμός έναντι ιδεαλισμού
Αυτό το σύνολο περιστάσεων υπογραμμίζει ένα δεύτερο σημείο σχετικά με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σήμερα και με τις διεθνείς σχέσεις γενικότερα, το οποίο είναι ότι ο ρεαλισμός υπερέχει έναντι του ιδεαλισμού. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκίνησε τολμηρά ιδεαλιστικά, ισχυριζόμενη ότι ηγείται του ελεύθερου κόσμου ενάντια στους τυράννους. Από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ωστόσο, ανακαλύφθηκε ότι αυτό το γήπεδο δε λειτουργεί για χώρες στον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής. Ως σημεία συζήτησης, η ισχύς και η τάξη λειτουργούν καλύτερα.
Εξ ου και το Σχέδιο Β του Μπάιντεν, το οποίο αντιπροσωπεύει μια επιστροφή στον ιστορικό κοινό τόπο των πολιτικών ισχύος. Αυτή η στροφή προς τη realpolitik εξηγεί, για παράδειγμα, γιατί ο Μπάιντεν εξετάζει εγγυήσεις ασφαλείας για τη Σαουδική Αραβία, μια αυταρχική μοναρχία. Ο στόχος είναι να μείνουν έξω οι Κινέζοι και οι Ρώσοι, οι Ισραηλινοί να βρίσκονται στο πλευρό της Ουάσινγκτον, ενώ οι Ιρανοί, οι Σαουδάραβες και άλλοι να κρατιούνται ήρεμοι.
Στο καζάνι ανθρώπινης δυστυχίας που είναι το Σαχέλ, ομολογουμένως, η επιβολή έστω και ελάχιστης τάξης θα είναι πρόκληση. Στον Νίγηρα, οι ΗΠΑ έχουν λίγο περισσότερους από 1.000 στρατιώτες στο έδαφος και μια υπερσύγχρονη βάση drone. Μπορεί κανείς να μαντέψει αν αυτές οι δυνάμεις μπορούν να κρατήσουν υπό έλεγχο τα τοπικά παρακλάδια της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και τους μισθοφόρους της Wagner.
Μπορεί όμως να αξίζει μια δοκιμή. Κι αυτό αγγίζει το τρίτο στοιχείο της αμερικανικής μεγάλης στρατηγικής το οποίο διακυβεύεται στον Νίγηρα. Περιλαμβάνεται στη συζήτηση στην Ουάσιγκτον μεταξύ διεθνιστών, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να παίζουν τον ρόλο του καλοπροαίρετου ηγεμόνα στις παγκόσμιες υποθέσεις, και των νεοαπομονωτιστών, που πιστεύουν ότι η Αμερική πρέπει να περιοριστεί στα του οίκου της. Οι “οπαδοί της δέσμευσης” θα έμεναν στον Νίγηρα, οι “οπαδοί της συγκράτησης” θα έφευγαν.
Τυχαίνει να βρίσκομαι στο στρατόπεδο των υποστηρικτών της ηγεμονικής δέσμευσης, ωστόσο ομολογώ ότι η απόφαση σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολη. Αυτό, ωστόσο, υποδεικνύει ένα διαφορετικό πρόβλημα με την αμερικανική εξωτερική πολιτική: τη ζημιά η οποία προκύπτει από τον αφελή μεσσιανισμό που βρίσκεται πίσω από ανόητες διατάξεις όπως το άρθρο 7008 του Νόμου περί Ενοποιημένων Πιστώσεων του 2023, το οποίο απαγορεύει την οικονομική βοήθεια σε καθεστώτα που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα.
Το Κογκρέσο αδικεί τις ΗΠΑ και τον κόσμο νομοθετώντας για την εξωτερική πολιτική με τέτοιους μανιχαϊστικούς όρους. Το μόνο που κάνει είναι να αναγκάζει την εκτελεστική εξουσία να ψάχνει τα λεξικά αναζητώντας ευφημισμούς και στη συνέχεια να καταφεύγει στην υποκρισία. Πριν από μια δεκαετία, όταν μια χούντα ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αιγύπτου, μιας άλλης σημαντικής αφρικανικής χώρας, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη “πραξικόπημα”, για να συνεχίσει να συνεργάζεται με το Κάιρο.
Με συγχωρείτε, αλλά υπάρχει καλύτερος τρόπος. Να είστε ειλικρινείς στη γλώσσα που χρησιμοποιείτε, καθώς και στις αντισταθμίσεις και τα διλήμματα που προσπαθείτε να λύσετε. Εκείνο που συνέβη στη Νιαμέι ήταν προφανώς ένα πραξικόπημα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν παγκόσμιες υποχρεώσεις οι οποίες απαιτούν από αυτές να μείνουν στον Νίγηρα.