Γιατί οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ (και παγκοσμίως) προκαλούν “κυματάκια” στις οικονομίες και όχι “τσουνάμι”

οικον

H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε φέτος τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1980, καθιστώντας όλο και πιο ακριβό τον δανεισμό χρημάτων καθώς προσπαθεί να επιβραδύνει την ζήτηση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και να μειώσει τον πληθωρισμό. Μέχρι στιγμής, αυτές οι κινήσεις προκαλούν περισσότερο κυματάκι παρά τσουνάμι.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από την Jeanna Smialek/New York Times

Η Fed αύξησε τα επιτόκια σχεδόν στο 4% αυτόν τον μήνα από λίγο πάνω από το μηδέν τον περασμένο Μάρτιο, και αυτές οι κινήσεις προκαλούν σημάδια, ξεκάθαρα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η αγορά κατοικιών έχει επιβραδυνθεί καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί και ορισμένοι συγκεκριμένοι κλάδοι -κυρίως της τεχνολογίας- αισθάνονται την πίεση. Ωστόσο, άλλα μέρη της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών δαπανών και της αγοράς εργασίας, έχουν αποδειχθεί εκπληκτικά ανθεκτικά στις αλλαγές των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Οι οικονομολόγοι παρακολουθούν στενά για τυχόν σημάδια ότι αυτοί οι τομείς οικονομικής ισχύος αρχίσουν να ραγίζουν. Ορισμένοι προειδοποιούν ότι η επιβράδυνση έρχεται, αλλά απλώς θα χρειαστεί χρόνος για να ολοκληρωθεί πλήρως, επειδή οι κινήσεις των επιτοκίων που έχουν ήδη θεσπιστεί θα χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να έχουν την πλήρη επίδρασή τους.

«Απλώς δεν έχει επιδράσει ακόμη σε ολόκληρη την οικονομία», είπε ο Gabriel Chodorow-Reich, καθηγητής οικονομικών στο Χάρβαρντ. «Υπάρχει μία κάποια συστολή -το ερώτημα είναι πόσο σοβαρή;».

Γιατί οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ (και παγκοσμίως) προκαλούν “κυματάκια” στις οικονομίες και όχι “τσουνάμι”

Ακόμα κι έτσι, οι αξιωματούχοι της Fed θα πρέπει να αποφασίσουν πόσο ακόμη θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια για να αισθανθούν σίγουροι ότι ο πληθωρισμός τελικά θα επανέλθει στον στόχο του 2%. Η πορεία της αγοράς εργασίας τους επόμενους μήνες και η περίοδος των εορταστικών αγορών θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενημέρωση για το πόσο περισσότερο πιστεύουν οι αξιωματούχοι ότι πρέπει να προχωρήσουν.

Αυτό που ήδη συμβαίνει στην αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι οι κινήσεις της Fed έχουν αντίκτυπο. Τα στεγαστικά δάνεια είναι στο πιο ακριβό τους τα τελευταία 20 χρόνια, με το κόστος δανεισμού για ένα δάνειο σταθερού επιτοκίου διάρκειας 30 ετών να κυμαίνεται κοντά στο 7%. Οι αγοραστές εγκαταλείπουν, καθώς οι τιμές παραμένουν υψηλές και ο δανεισμός δεν είναι προσιτός: Οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών έχουν υποχωρήσει, η κατασκευή νέων κατοικιών έχει υποχωρήσει απότομα και οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών έχουν μειωθεί για εννέα συνεχόμενους μήνες.

Ορισμένοι ειδικοί στην αυτοκινητοβιομηχανία αναμένουν επίσης μείωση της ζήτησης μεταχειρισμένων οχημάτων και πτώση των τιμών τους επόμενους μήνες, εν μέρει επειδή τα δάνεια αυτοκινήτων έχουν γίνει ακριβότερα. Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μειώθηκαν ήδη σημαντικά σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου για τον πληθωρισμό.

Οι εταιρείες τεχνολογίας αισθάνονται επίσης τον πόνο καθώς αν υπάρχει ένας κλάδος που δείχνει ξεκάθαρα σημάδια ότι πλήττεται αυτή τη στιγμή, είναι ο τεχνολογικός.

Μέρος της υποχώρησης συνδέεται με τη Fed: Οι αξίες των μετοχών τεχνολογίας βασίζονται στη μελλοντική ανάπτυξη και είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στις κινήσεις των επιτοκίων της Fed, και πολλοί έχουν δεχθεί πλήγμα φέτος. Αλλά πέρα ​​από αυτό, το ηλεκτρονικό εμπόριο εκτινάχθηκε στα ύψη εν μέσω της πανδημίας και τώρα έχει επιστρέψει σε μια πιο φυσιολογική πορεία ανάπτυξης. Οι αποφάσεις που αφορούν συγκεκριμένες εταιρείες ταράζουν επίσης τον κλάδο: Η Meta πόνταρε αρκετά στην εικονική πραγματικότητα και το Twitter εξαγοράστηκε πρόσφατα από τον Elon Musk.

GettyImages 1366994069 scaled 1

Καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας αντιμετωπίζουν προκλήσεις και αλλαγές, ορισμένες έχουν ανακοινώσει μεγάλες απολύσεις, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Meta και Twitter. Ωστόσο, οι εταιρείες τεχνολογίας αντιπροσωπεύουν μόλις το 2% της απασχόλησης στη χώρα, δήλωσε η Nela Richardson, επικεφαλής οικονομολόγος στην υπηρεσία μισθοδοσίας και παροχής δεδομένων ADP. Ακόμη και σημαντικότερες απολύσεις στον κλάδο δεν θα ήταν αρκετές για να δροσίσουν ουσιαστικά την ευρύτερη αμερικανική οικονομία.

«Δεν νομίζω ότι η τεχνολογία είναι ενδεικτική της ευρύτερης οικονομίας», επεσήμανε η Richardson. Επιπλέον, η απόλυση δεν είναι ισόβια κάθειρξη και οι ευκαιρίες για τους εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας είναι άφθονες. «Μερικοί από αυτούς τους εργαζομένους μπορούν εύκολα να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας και βιομηχανίες».

Γενικότερα, η συνολική αγορά εργασίας στις ΗΠΑ εξακολουθεί να φαίνεται ισχυρή. Οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν έχουν ακόμη πλήξει σοβαρά τη συνολική αγορά εργασίας. Η ανεργία κυμαίνεται κοντά σε χαμηλό 50 ετών, οι μισθοί αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών και οι θέσεις εργασίας εξακολουθούν να ξεπερνούν κατά πολύ αυτούς που αναζητούν εργασία.

«Το συγκλονιστικό είναι ότι, όσο κι αν αυξήσαμε τα επιτόκια μέσα σε έξι μήνες, πραγματικά δεν βλέπουμε επιπτώσεις στην αγορά εργασίας», δήλωσε ο Christopher Waller, διοικητής της Fed, σε πρόσφατη εκδήλωση. Αλλά η αγορά εργασίας είναι αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν δείκτη υστέρησης. Επιβραδύνεται μόνο όταν η ευρύτερη οικονομία έχει αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια ύφεσης. Εάν η Fed περιμένει να υποχωρήσει η αγορά εργασίας για να σταματήσει να προσαρμόζει επιθετικά την πολιτική της, μπορεί να περιμένει πολύ.

Οι αξιωματούχοι της Fed παρακολουθούν επίσης τις καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες καθώς προσπαθούν να λάβουν μια αίσθηση για το πού οδεύει η οικονομία. Θεωρητικά, οι αγοραστές θα έπρεπε να κάνουν πίσω καθώς τα χρήματα γίνονται πιο ακριβά για δανεισμό και η αβεβαιότητα για το μέλλον αυξάνεται. Αλλά μέχρι στιγμής, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να επενδύουν και οι καταναλωτές είναι ανθεκτικοί. Οι δαπάνες μειώθηκαν νωρίτερα φέτος, αλλά έκτοτε έχουν αυξηθεί, με τις λιανικές πωλήσεις να αυξάνονται τον Οκτώβριο.

Εταιρείες όπως η Walmart, η Macy’s και η Home Depot ανέφεραν υγιή κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες και προβλέπουν μια αξιοπρεπή περίοδο διακοπών, ακόμη και όταν η Target αγωνίζεται να καθαρίσει το απόθεμα που συγκέντρωσε νωρίτερα φέτος.

«Ο πελάτης μας έχει αποδειχθεί ανθεκτικός», δήλωσε ο Richard McPhail, οικονομικός διευθυντής της Home Depot, σε μια κλήση κερδών αυτή την εβδομάδα.

Το ερώτημα είναι γιατί. Μέρος της απάντησης μπορεί να αναζητηθεί στους ισχυρούς ισολογισμούς των νοικοκυριών. Οι οικογένειες συσσώρευσαν 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον αποταμιεύσεις το 2020 και το 2021 και εξακολουθούσαν να έχουν περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πλεονάζουσα αποταμίευση μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, με βάση τις εκτιμήσεις της Fed. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού το κατείχαν τα πλουσιότερα νοικοκυριά, οι οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα είχαν 5.500 $ σε επιπλέον αποταμιεύσεις, κατά μέσο όρο ανά νοικοκυριό.

Η ισχυρή αγορά εργασίας σημαίνει επίσης ότι η συνολική αύξηση των αποδοχών —λαμβάνοντας υπόψη τις ώρες εργασίας, τα κέρδη στους μισθούς και τις προστιθέμενες θέσεις εργασίας— αυξάνεται ταχύτερα από τον πληθωρισμό. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της ζήτησης στην οικονομία.

Όλα αυτά αποτελούν ένα αίνιγμα για τη Fed καθώς θα πρέπει να συνεχίσει να αποφασίζει για το πόσο υψηλά θα πρέπει να οδηγηθούν ακόμα τα επιτόκια ώστε να περιοριστεί η ζήτηση έτσι ώστε ο πληθωρισμός να επανέλθει γρήγορα στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Από τη μια πλευρά, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αρχίζει ήδη να επιβραδύνεται —οι τιμές εξακολουθούν να ανεβαίνουν γρήγορα, αλλά ελαφρώς λιγότερο γρήγορα από πριν. Αυτή η επιβράδυνση αναμένεται να συνεχιστεί. Οι αλυσίδες εφοδιασμού δείχνουν να επουλώνουν τα τραύματα τους και ορισμένες εταιρείες αρχίζουν να μεταφέρουν το χαμηλότερο κόστος τους στους καταναλωτές. Ενώ τα ραγδαία αυξανόμενα ενοίκια έχουν ωθήσει υψηλά τους δείκτες τιμών φέτος, είναι σε καλό δρόμο να εξασθενίσουν το επόμενο έτος.

Αλλά το βασικό ερώτημα είναι πότε και πόσο γρήγορα θα πέσει ο πληθωρισμός. Και με ισχυρή ζήτηση και σταθερή αγορά εργασίας, θα μπορούσε να είναι δύσκολο για τις αυξήσεις των τιμών να επιστρέψουν γρήγορα στον στόχο της Fed. Οικονομολόγοι της Goldman Sachs εκτιμούν ότι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, ο οποίος αφαιρεί το κόστος των τροφίμων και των καυσίμων, θα επιβραδυνθεί στο 2,9% τον επόμενο Δεκέμβριο από 5,1% σήμερα. Αυτό θα ήταν κάτι εξαιρετικό, αλλά και πάλι πολύ γρήγορο.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed δεν θέλουν να ωθήσουν τα επιτόκια υψηλότερα, αδιαφορώντας για το πόσο αυτό θα μπορούσε να κοστίσει στην οικονομία, καθώς οι κινήσεις πολιτικής του τρέχοντος έτους μόλις αρχίζουν να ξεκινούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *